onsdag 24 september 2008

Skolmassakern i Kauhajoki.

Matti Juhani Saari har skrivit ett avskedsbrev där det står: "Jeg hater menneskeheten og den menneskelige rasen, og løsningen er Walther 22." I det odaterade brevet hävdar 22-åringen att han har planerat dådet sedan 2002.

Vad håller på att ske i mitt land? Den frågan ställer Anna-Lena Laurén på ledarsidan i Eskilstuna-Kuriren i dag. Hon skriver: "Det är för lätt att komma över handeldvapen i Finland. Det är för lätt att bete sig asocialt i Finland. Det är för lätt att marschera beväpnad in i en skola i Finland."

Via den norska tidningen VG blev jag uppmärksam på aftonbladets intervju med den svenske psykologiprofessor Sven Å Christianson om skolmassakern. På frågan om något liknande kan hända i Sverige svarar professorn: "Det är självklart att det finns liknande personer här, precis som i Finland. Ja, det kommer att hända här."

Ann-Lena Laurén säger: "Jag förstår bara att någonting mycket allvarligt är ruttet i vårt samhälle, och det är något som vi måste komma underfund med nu." Det är nog dags att flera vuxna, föräldrar, politiker, lärare med flera börjar förstå detta också.

Professor emeritus i allmänpsykiatri och rättspsykiatri Sten Levander skriver i dagens brännpunktsartikel i SvD: "Vi kan inte identifiera dem. Och vi kommer aldrig att kunna göra alla människor lyckliga och harmoniska." Det vi kan göra är att begränsa användningen av handeldvapen, säger Levander.

Ägaren till vapenaffären, som man tror Saari har köpt sitt vapen i, säger till norska Aftenposten: "Jeg beklager sterkt det som har skjedd i Kauhajoki, men det blir bare tilfeldigheter. Det finnes nesten 400 våpenhandlere i Finland. Det er psykisk helsevesen, ikke våpen, som er problemet. Pistoler skaper ikke forbrytere, det er det folk som gjør." Vi får inte glömma det!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Skrev han verkligen på norska ???

Finns det någon info över varför han dödade 8 kvinnor ???

Anders B.

Anonym sa...

Självklart kommer detta hända även i Sverige. Så länge orättvisorna ökar så ökar även våldet.

Tänk på det ni anhängare av allianspolitiken.

Olof P. Almedal

Margit Urtegård sa...

Hej Anders B.

Citatet är hämtat från en norsk tidning, han skrev antagligen på finska.

Nej, jag har inte hittat någon info om varför 8 av hans offer är kvinnor.

//Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Olof P. Almedal.

Det är inte borgarnas fel att diverse skräpprogram produceras på samtliga TV-kanaler i detta land. Det är heller inte borgarnas fel att det finns föräldrar som låter sina ungar titta på skiten också! Det är inte enbart de olika medias fel att våldet i samhället ökar, det är inte det jag menar. Bristen på sund vuxenkontakt för många barn och unga har också en stor roll med mera...

//Margit

Anonym sa...

Det har alltid funnits, kommer att finnas och behövs troligen människor som Sarri, han hette så ? Det som skett de sista tio åren är att de har börjat beväpna sig med vapen som är betydligt farligare än de som fanns förr.

Det här har ingenting med TV, politik, psykvård eller dig och mig att göra. Vansinne finns, vissa kommer att ha otur att råka ut för det. Det enda vi kan göra är att förhålla oss till det, att börja "prata med dina barn", "hålla ögonen öppna" och andra välmenande råd kommer bara att göra fler av oss psykotiska. Världen innehåller en stor del ovisshet, det kan vi inte få bort med fler poliser, avlyssning eller strängare domare. Vad vi kan göra är att begränsa tillgången till vapen som klarar av att skicka iväg tio skott på en minut.... hade Sarri fått nöja sig med en revolver eller gammal mauser hade han antagligen blivit övermannad innan han fått iväg skott 2 eller 3..... och hade han fått nöja sig med kniv, vem vet kanske ingen dött. Ingen, civilist, har "nytta" av automatiska eller halvautomatiska vapen....