fredag 19 september 2008

Rysk hiv-spridning.

Elinor Torp, SvD, berättar i sin artikel "Tabu kring sex bäddar för dold rysk hiv-spridning" om orsakerna till varför hivepidemin i Ryssland har ökat snabbast i världen under 2000-talet.

Ungdomstidningen "Mig 17" är det enda stället där vuxna svarar på frågor om kärlek och sex, förklarar ett par ryska ungdomar för SvD. Ksenia Solovyova säger: "Mina föräldrar skulle aldrig prata med mig om sånt och själv är jag för blyg. Den ryska själen tror jag skiljer sig från resten av Europa. Det är bra, men vi skulle nog tjäna på att vara lite mer öppna för då skulle vi komma närmare människor från andra länder och de skulle förstå oss bättre."

Frilansjournalisten Helena Shulgina säger: "Vi vet inte hur vi ska prata med barnen. Vi har inget språk och inga metoder. Det finns inte heller någon politisk vilja. Och de europeiska metoderna funkar inte riktigt här på grund av vår mentalitet."

Det har funnits och finns flera svenska projekt på gång i Ryssland; mellan 1997 och 2007 drev Stockholms läns landsting fem projekt i S:t Petersburg, i början av 2008 hade 21 ungdomsmottagningar öppnats i samma stad.

Gränstrakterna mot Norden är särskilt hårt drabbade av hivspridningen, i Karelen konstaterades 2005 ett rekord i antal nya hivfall. Så vi kan inte och får inte blunda ocg säga att den stora ryska björnen får fixa det här problemet på egen hand. Problemet är även vårt eget.

"Under Sovjettiden hette det att ryssarna inte hade sex"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Här om någonstans, borde Sverige ha ett jätteförsprång när det gäller att just lära barn om sex och samlevnad. Är det någonting som vi åstadkommit på den fronten var det väl ändå föregångare som Elise Ottesen-Jensen (som ju faktiskt var Din landsmaninna, Margit!) och hennes gelikar som fick till en sexualundervisning som trots att den fortfarande lär vara usel ändå måste ligga hästlängder före t.ex. Ryssland. Där har vi en biståndspodukt som borde heta duga.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Vi ligger hästlängder före Ryssland på de flesta områden, enligt mina släktingar och vänner som har bott i Ryssland. För oss som växte upp under kalla kriget är det skrämmande att se att Ryssland är på väg tillbaka till sitt stormansgalskapsbeteende.

MVH Margit