måndag 9 mars 2009

There must be another way!I Sverige kastar demonstranter sten på polisen, sådant beteende ger oss inte mycket till hopp. Israel skickar fredssång till Eurovision song contest i Moskva; "There must be another way". Sången skall framföras av Achinoam Nini, judinna från Yemen, och Mira Awad, kristen arab från norra Israel (den första arab att representera Israel i tävlingen). Mira Awad har blivit ombedd att avstå från att medverka i Eurovision i protest mot Israels offensiv som dödade fler än 1300 palestinier och 13 israeler. (TT Spektra)

Om Mira Awad har modet att ställa upp tillsammans med judinnan Achinoam Nini och sjunga för Israel i Moskva, har det ett viktigt och starkt symbolvärde för fred och inger världen ett stort hopp. Något demonstranterna mot Davis Cup-matchen i Malmö, mellan Israel och Sverige, inte ger oss. Men, fred och försoning var väl heller inte deras syfte med demonstrationen?!

Fredagens Ledare i SvD "De kan inte dölja sin väpnade gren" ställer en bra fråga eller undran till arrangörerna bakom "Stoppa Matchen": "Man skulle rentav kunna fråga varför Stoppa matchen inte välkomnar nassarna med vidöppen famn. Ett nätverk som redan hyser extremnationalistiska och antisemitiska Hamas-anhängare samt totalitära grupper som Revolutionär Kommunistisk Ungdom har ingen anledning att dra gränsen vid ännu en extremnationalistisk, antisemitisk och totalitär grupp".

Per Gudmundson SvD förklarar att Vänsterpartiledaren Lars Ohlys högst medvetna deltagandet i denna demonstration bara kan tolkas som ett erkännande av våldet. Gudmundson skriver: "Det finns en logik. Precis som våldsverkarna erkänner att de behöver den politiska inramningen, så finns det en vänster som anser sig behöva våldsverkarna för att sätta tryck bakom sin politik. Det är ett sorgligt genombrott för Ohly att han nu deltar helt öppet och skamlöst i detta våldsbejakande spel".

Jytte Guteland, Förbundsordförande SSU, var klokare än Ohly, hon skriver i SvD i dag: "Jag hade själv en mycket obehaglig lördag. Jag reste till Malmö i tron att medverka i en fredlig demonstration för ett viktigt syfte. Aldrig kunde jag föreställt mig den scen jag skulle möta. Maskerade män infiltrerade tåget och rusade mot poliser. Jag hade sett nog och åkte hem, utan att hålla tal. SSU ska inte delta och legitimera krafter som gör våra ansträngningar för fred i Mellanöstern en otjänst".

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jytte Guteland gjorde precis vad de maskerade provokatörerna ville: Hon åkte hem.
Vi andra kan ju inte låta ett litet gäng bråkmakare sätta stopp för vår mötes- och demonstrationsfrihet. Såhär står det på Vänsterpartiets hemsida i anslutning till Lasse Ohlys tal:

"Vänsterpartiet tar avstånd från det som skedde i slutet av manifestationen och beklagar att det fördunklar det fredliga budskapet som arrangemanget egentligen handlade om - att stoppa krig och förtryck."

I själva talet som Lasse höll ignorerade han bråkmakarnas existens, det hade ju flyttat fokus helt ifrån demonstrationens syfte.

Här är en länk till en bloggare som var på plats och ger sin beskrivning: http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/08/hur-demonstrationen-i-malmo-egentligen-var/

5000 demonstranter, 500 var autonoma/anarkister och ca 50-100 av dem var maskerade. Således bara någon procent av alla de som gick ut för en fredlig manifestation mot Israels brott mot folkrätten.

Anonym sa...

Tja jag vet inte Ebbe vad man skall säga, men jag tycker nog att man skall markera lika mycket mot extrema grupper på både högersidan som på vänstersidan.

Jag får intrycket att de extrema vänstergrupperna på ett sätt accepteras i stället för att kraftigt fördömas och motarbetas.

Det gäller att hålla rent åt båda hållen.

Erik

Anonym sa...

Tillåter man som (v) att autonoma får delta i demonstrationen så kan man gott säga att Lars Ohly är delansvarig till det som hände i Malmö. Fattar inte att polisen utdelade tillstånd ?
Vet någon varför dessa grupper alltid får tillstånd när man på förhand vet att et blir oroligt.
1,000 poliser kommenderade, vilka enorma kostnader för att (v) ska få demonstrera mot Israelisk tennisspelare. PATETISKT !!!

Än mer patetiskt att Ebbe Ollman försöker försvara detta.

Anonym sa...

Som jag sade i den tidigare kommentaren:
Vi kan ju inte låta en liten klick bråkmakare, oavsett om de är AFA eller nassar att styra över om vi ska demonstrera eller inte!

Margit Urtegård sa...

Hej Ebbe.

En liten klick bråkmakare?! Ligister som ligister, höger eller vänster, det spelar ingen roll. Hur mycket pengar, som kunde ha använts till annat, kostar inte de här "vänsterkalasen"?

//Margit