onsdag 18 mars 2009

Ryska björnen har tydligen ingen humor!

I dagens excellenta ledare i Eskilstuna-Kuriren får SVT en välförtjänad känga. Ledaren skriver: "Sveriges Television försökte skoja till det om Ryssland. Resultatet blev en våldsam reaktion från den ryska ambassaden som följdes av en pudel från SVT. Det handlar om en sketch och sång- och dansnumret Tingeling under lördagens schlagerfinal i Globen - en karikatyr av Ryssland med gangsterledare, lättklädda danserskor, folkdräkter, diverse sovjetkitsch samt ryska sångrader som 'Farväl Putin' och 'Skål Stalin'".

Anatolij Kargapolov, talesperson för Rysslands Sverigeambassad, tyckte att skämtet var vidrigt och förolämpande mot Ryssland och tyckte att "dårarna" (artisterna) som framförde det hela på Globen borde uppträde på mentalsjukhus i stället.

Konklusionen till ledaren är: "Det är inget muntert gäng som befolkar den ryska bunkern på Gjörwellsgatan 31 i Stockholm. Ett underhållningsnummer under en melodifestival tolkas som en nationell förolämpning och ett ärende för diplomatkåren". Ja, vad säger man om ambassadens reaktion? Våra fördomar om att ryssarna är buttra, humorbefriade och fulla av svårmod bekräftas kanske?

DN skriver: "SVT har inte bett om ursäkt, det är projektledaren för Melodifestivalen som själv har tagit det här initiativet. En annan viktig distinktion är att han inte ber om ursäkt för humorinslaget, däremot blev han förbryllad över de starka känslor som pressattachén på den ryska ambassaden uttryckte. Då ville han på ett mellanmänskligt plan uttrycka att han var ledsen för att de har blivit upprörda, säger SVT:s kommunikationsdirektör Helga Baagøe".

En förklaring till den ryska ambassadens överreaktionen beskrivs i SvD: "Ryssland kämpar också med sin identitet. Det handlar om en nation som under namnet Sovjetunionen under många decennier var en av världens två supermakter. Efter Sovjets upplösning i december 1991 har miljoner ryssar haft svårt att vänja sig vid att marginaliseras i världspolitiken och blir också av den anledning känsliga när stereotypa fördomsbilder spelas upp".

Ledaren ger SVT ett råd: "För att undvika sådana pudlar framöver får väl SVT låta alla humorinslag där Ryssland förekommer genomgå en förhandskontroll på ryska ambassaden". Vi får hoppas att SVT inte kommer att sjunka så lågt. Skoja på om ryssarna vet jag.

Till den ryska ambassaden vill jag bara säga; "kom tillbaka när det finns lika många roliga historier om ryssarna i Sverige som det finns om det norska folket"!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Svenska råttan har tydligen inget samvete

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Det finns nog ingen i hela världen som har ett så stort samvete som svenskarna har. Den ryska björnen däremot bryr sig inte ens om sitt eget folk.

//Margit

Dag Bremberg sa...

Det är klart att norrmän inte skrattar åt våra "Norgehistorier", som är så nedlåtande.
Svenskar skulle verkligen inte skratta åt "Svenskhistorier".
Så varför skulle ryssar skrattam, om de förlöjligas i det mest sedda av alla TV-program?
Jag tror att vi alla bär på förutbestämda, subjektiva uppfattningar, som gör att vi har lättare att vara elaka mot vissa länder och folk.
Ryssarna idag får lida för vad Stalin skapade för bild, och ryssarna för 50 eller 100 år sen fick lida av vad tsarerna gjort. Tyskarna har vi föraktat pga av Hitler eller kanske mest pga av att de var krigets förlorare...
Norrmän är faktiskt en annan sak, för de betraktas väldigt positivt i Sverige, och skämten har egentligen inget med Norge att göra, utan är en variant av Polish jokes, som varit vanliga i USA.

Anonym sa...

Det var bra det, skämt ska man tåla, om det är verkligen skämt SVT ville göra. Nu väntar jag ivrigt på liknande "skämt" på temat t.ex Nobelmiddag, där stela likar hela tiden låtsas vara artiga mot varandra, medan medlemmar av kungahuset kan inte röra ett fena, dels på grund av den tunga smycken, dels att de är rädda kanske att de ska göra felsteg!
I bakgrunden så slukar de framträdande svenska politiker i sig ryska kaviar medan i bakgrunden överlyckliga musiker häller stämningen uppe!

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Först skriver du att det är klart att norrmännen inte skrattar åt era "Norgehistorier", som är så nedlåtande. Sen skriver du: "Norrmän är faktiskt en annan sak, för de betraktas väldigt positivt i Sverige, och skämten har egentligen inget med Norge att göra, utan är en variant av Polish jokes, som varit vanliga i USA".

Vad menar du? Historierna är oftast nedlåtande, det har du rätt i. Men, du skriver att det är en annan sak med norrmän jämfört med andra. Skall vi från Norge tåla historierna då?

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

När vi var på fullmäktigepredikan uppa i Olivehällskyrkan, det var förra året, då berättade prästen en "Norgehistoria", alla skrattade och många tittade på mig. Jag skrattade inte. Jag tyckte det var konstigt att prästen gjorde så, han trodde väl inte att det fanns någon från Norge där.

MVH Margit

Anonym sa...

Ja men bra självklart ska vi ta bort en av våra egna grundlagar (yttrandefriheten) för att ryssland är sura. För vi är ju svenskar ingen får vara sur på oss då har vi GJORT FEL. eller inte.

Margit Urtegård sa...

Hej Niklas.

De måste ju ha skrattat gott på den ryska ambassaden när SVT skickade blommor till de, patetiskt!

Vi måste kämpa för vår yttrandefrihet. Demokrati är inget som bara finns där, den måste ständigt underhållas.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Margit, jag förstår om jag kanske lät motsägelsefull.
Men jag menar just att jag förstår att norrmän inte skrattar åt Norgehistorier, för de är nedlåtande. Vi svenskar är så naiva när vi tror att vi kan driva med andra eller till och med förlöjliga hela folkgrupper - och att de ska skratta.

Ibland bottnar skämten i att vi har fördomar eller politiska skäl att göra oss lustiga över t ex ryssar och tyskar.
Men vad gäller Norgehistorierna så tror jag inte att det handlar om illvilja, bara naivitet.

Yttrandefriheten i Sverige ska försvaras, men den hotas i realiteten inte av att någon ber om ursäkt för ett TV-inslag.
Den hotas däremot på allvar av de förslag som är på g inom EU och regeringen. Håll ögonen öppna!

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du skriver: "Ibland bottnar skämten i att vi har fördomar eller politiska skäl att göra oss lustiga över t ex ryssar och tyskar. Men vad gäller Norgehistorierna så tror jag inte att det handlar om illvilja, bara naivitet".

Jag håller inte helt med dig. Läs boken till Andrej Olkiewicz "Konsten att vara invandrare". Han tar också upp det här med norgeshistorier. Du skriver att det inte handlar om illvilja när ni gör narr av norrmännen. Det beror helt på vem som är avsändaren. Jag har upplevd att bli förlöjligad, framför många andra, med nedlåtande norgeshistorier av personer som har haft behov av att sätta sig på mig. Att vara i en grupp på 10-20 svenskar, som ensam norska, när någon drar i gång med dessa skämt är inte alltid lika roligt.

MVH Margit

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.