torsdag 5 mars 2009

Överflödiga politiker?

I dagens ledare ställs frågan om vi har överflödiga politiker i Strängnäs kommun. Ledaren skriver: "Efter flera månader av ett obegripligt lugn, meddelar nu Persson att det kommer att göra ont, för alla. Oppositionsrådet Maria von Betzeen (M) betonar särskilt att alla verksamheter i kommunen, även den politiska, måste effektiviseras". Ledaren skriver vidare: "Det kan omöjligt vara så att lågkonjunkturen lättar trycket på kommunkontoret. Det är osannolikt att kommunalråden får mindre att göra i och med den bekymmersamma ekonomiska situationen, snarare tvärtom. Genom att annonsera en eventuell nedskärning säger Persson och von Betzeen indirekt att de av kommuninvånarna betalda kommunalråden är en onödig kostnad. Om så är fallet måste de ha varit det även före lågkonjunkturen".

Jens Persson (c) var inte alls villig att ta en att-sats på kommunstyrelsen i måndags om att vi även skulle se över den politiska organisationen för att hitta besparingar, så hela han hans utspel i tidningen överraskar. Maria von Beetzen (m) gjorde detta tilläggsyrkande och vi övriga i oppositionen tillstyrkte hennes förslag. Här saknar dock ledaren information och insikt. Att se över den politiska organisationen handlar ju om att se över hela organisationen. Att då plocka ut kommunalrådsposterna innan man har tittat över organisationen är något populistiskt. Vill ledaren erövra snabba politiska poäng? Ledaren är i alla fall förvånande dåligt underbyggt.

Ledaren tar upp: "Inte heller ska kommunalrådstjänster skapas som del i ett förhandlingsspel som var fallet i Strängnäs 2002 och 2007". Detta resonemang är värd att kommentera. Vid valet 2002 gjorde moderaterna ett mycket dåligt val, de tappade tre mandat i fullmäktige. Folkpartiet gjorde sitt bästa val i modern tid, de gick från fyra till åtta mandat i fullmäktige. Jag kommer inte ihåg centern, men jag tror de ökade från fyra till fem mandat. Detta ledde i alla fall till att folkpartiet i Strängnäs, som normalt är ganska kaxiga, blev än mer sturska än vanligt. Något som blev svårhanterligt för moderaterna. Centern som alltid har varit folkpartiets lillebror kvarstod som ett lojalt syskon till partiet. Moderaterna hade på grund av många interna konflikter tappat kommunalrådsposten under mandatperioden innan och därför var inte fp och c sugna på att ge m ordförandeposten i kommunstyrelsen, den som Torgny Jonsson (c) hade suttit på stora delar av mandatperioden 1998-2002. Moderaterna hade också fått hit Ulf Kristersson, som hade kommit hit för att "styra upp" kommunen. Med hjälp av folkpartiet behöll centern ordförandeposten i kommunstyrelsen. Som plåster på såret fick moderaterna finanskommunalrådsposten, skapat för Ulf Kristersson.

2008 sprack alliansen och man skulle skapa en ny majoritet. Centern som var mest missnöjd med förhandlingsresultatet efter valet 2006 såg nu sin chans att få revansch, men det kostade en kraftig utökning av de politiska arvodena totalt, på minst en halv miljon om jag minns rätt. Där har ledaren rätt när de skriver: "De kommunala politiska organisationerna måste få kosta, men de ska utformas med utgångspunkt i hur de folkvalda ser på politikens roll i verksamhetens styrning och ingenting annat".

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bra historiebeskrivning Margit!

Det var verkligen lite märkligt att Jens et consortes inte ens ville resonera om oppositionens förslag att titta på den politiska organisationen som en liten del i eventuella besparingar.

Det har ju dessutom en bra signaleffekt att man verkligen menar allvar med att försöka hantera kommunens usla ekonomiska läge.

Erik

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Tack. Det är märkligt att Jens Persson bara avisade vårt förslag på KS och sen när journalisten frågar honom om besparingarna även kan drabba eller gälla den politiska organisationen, svarar han ja. Hur trovärdig är han då?

Vi har många nämnder som vi inte egentligen behöver, vi kanske kommer att se över det nu, om majoriteten tillåter det!

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit ! Dina kommentarer på dagens ledare är bra. Ledaren behöver inte döma ut intentionen att se över politiska organisationens kostnader. Det vore orimligt att inte göra det. Att ta bort kommunalråd är kanske att gå händelserna i förväg. Moderaterna vill genomföra en omstrukturering till utskottsorganisation samt spara 12 % på politikerarvoden generellt (besparing 1 miljon på det senare, långsiktigt stora besparingar på det tidigare)).
MvH
Maria

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!
Sitter här hemma och hoppas på att Skavlan är så bra som det är varje fredag, tycker inte att du är en överflödig politiker i vår kommun.
Hoppas oxå att du får några bra bilder till bloggen.
Stor kram Cattis

Anonym sa...

Det intressanta med dagens ledare är ju att den i vanliga fall skarpögda ledarskribenten totalt missat vad det handlar om. Han talar bara om de tre kommunalråden. Det är ju inte alls det vi pratar om. Som Maria riktigt påpekar - det är ju hela organisationen med kostsamma nämnder. Inte bara kostsamma i form av sammanträdesarvodet etc. men hela sättet att arbeta med politiker som slåss inbördes mellan nämnd och KS/KF blir ju helt skev och det är där de stora kostnaderna finns att spara. På att slippa fördröjningar och veligheter som beror på interna partistrider och inte är sakpolitiskt relevanta.

Har vi EN förvaltning ska denna förvaltning ha EN politisk styrelse - inte ett handfull småriken.

Det är ju det som blev så fel när vi startade hela processen i fel ände.

Howdy!
MATS

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Nu har jag lagt in ett kort från Skavlan-ispelningen på bloggen. Jag kommer att publicera mera i morgon, nu är jag trött. Ja, det var lika fantastiskt som varje fredag. Tusen tack för att du fixade biljetterna, synd att du inte kunde följa med.

Tack för att du inte tycker jag är en överflödig politiker. Men, om någon skulle tycka det så sparas det inga pengar på att plocka bort mig; inga feta arvoden här inte:-).

Kram Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tack. Du har rätt, ledaren behöver inte döma ut intentionen att se över den politiska organisationens kostnader. Men, den väljer att göra det, man kan fundera över varför?

Det skall bli intressant att ta del av, lite närmare, vad moderaterna har för förslag. Vi kanske kan komma överens även i den frågan. Bra inpass du hade skrivit, det kommer nog in i tidningen i morgon. Vi ses.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Du skriver: "Har vi EN förvaltning ska denna förvaltning ha EN politisk styrelse - inte ett handfull småriken". Du har helt rätt!

Vennlig hilsen
Margit