onsdag 24 mars 2010

När man måste säga ifrån

Jag håller på att läsa boken "När man måste säga ifrån". Jag kan varmt rekommendera den för alla mina bloggläsare. I boken har 28 personer inom människovårdande yrken intervjuats. Resultatet är alarmerande. 15 fick lämna sin tjänst genom omplacering eller avsked.

Citat från boken: "Ofta blir kritikern och dennes personlighet huvudfrågan, snarare än innehållet i kritiken." Man talar om karaktärsmord. Ja, jag kan inte annat säga än att jag känner igen mig. Kriminalvårdsinspektören Tina Katisko på Hallanstalten utförde karaktärsmord på mig 2008, då hon hade fått i uppdrag att göra sig av med mig. Det hade gått 4 år sedan jag slog larm om missförhållanden på isoleringsavdelningen på Hall 2004, men hatet mot golaren hade inte lagt sig.

Astrid Lindgren har lärt oss (Bröderna Lejonhjärta): "Det finns saker varje människa måste göra, annars är de bara en liten lort." Vem vill vara det?

11 kommentarer:

N sa...

Nej, en lort vill man inte vara.

=)

Kram!

Margit Urtegård sa...

Hej Nina

Vi vill nog inte veta hur många som egentligen alltid väljer att vara en liten lort framför att stå upp för en annan människa; sin egen medmänniska! För att de väljer den enkla vägen, den raka vägen, där de gynnar sig själva och vinner på det.

Jag har sett de så alltför många gånger, vill helst glömma det, tänka gott om alla. MEN fegisarna dykar upp i mitt minne, tyvärr, de är inte värda det. Låt oss prata om hjältarna istället, de som står upp för sin medmänniska och som försvsrar människor framför system och partier.

Kram på dig

lena alun sa...

Heja Margit! ;-)

Jag är fortfarande skakad av Uppdrag granskning och den hederskultur som avtäckts i ett svenskt pyttesamhälle och hela vuxenvärldens oförmåga att stå upp för Det Rätta. Civilkurage saknades.

Jag tror aldrig att jag fått ett sånt skrattanfall som när Belinda Ohlsson avslutade Debatt igårkväll med att med humor säga:

och Kyrkan kanske också ska resa sig från botten!

För mig med mina erfarenheter var det så läkande och befriande.

Skratt och gråt är själens avföring....

Det sägs att det bara är 5 % av mänskligheten som står upp för sina medmänniskor.

Man får inte ha för höga förväntningar, helt enkelt.

lena alun sa...

Plötsligt blev det en blogg :-o

http://lenaalun.wordpress.com/2010/03/26/och-hellre-gor-man-fel-tillsammans-an-man-ensam-handlar-ratt/

Christer sa...

Men Margit, nu berättar du ju inte hela sanningen. Så här står det på www.sr.se:

I ett tre sidor långt brev anklagar en arbetskamrat på kriminalvårdsanstalten Hall henne för hat mot islam, turkar och invandrare. Margit Urtegård har efter det blivit omplacerad.

Det luktar nästan liten lort här.

Margit Urtegård sa...

Hej Christer

Du skriver: "Men Margit, nu berättar du ju inte hela sanningen."

Det var jag som gick till media och berättade om de falska anklagelserna som en pakistansk kollega riktade mot mig. Han gjorde det på uppdrag av ledningen på Hall och de hjälpte honom att skriva brevet. Hade jag inte gått till media hade det inte kommit ut. Så jag berättar visst sanningen. Jag har inget att dölja.

Christer sa...

Fel av mig. Du berättar givetvis delar av det du ser som sanning. Du undvek dock, bekvämt nog, att berätta hela historien. Så här skriver Eskilstunakuriren:

”I brevet beskrivs Margit Urtegård som rasistisk och främlingsfientlig och anklagas inte bara för att hata personer med utländskt ursprung utan också deras kultur och religion.

Brevskrivaren beskriver hur han har känt sig trakasserad av Urtegård och beskriver hätska diskussioner på arbetsplatsen”.

De grova anklagelserna som framfördes i detta brev, ett brev som enligt dig är författat av ledningen för Hall, ledde till att du blev tvångsomplacerad och sedermera även fick lämna Hall.

Hur gick det förresten med din polisanmälan av brevets innehåll? Blev brevskrivaren och Halls ledning dömda för förtal och hatbrott som du anklagade dem för i polisanmälan?

Det luktar fortfarande liten lort här.

Margit Urtegård sa...

Hej Christer

Du skriver: "De grova anklagelserna som framfördes i detta brev, ett brev som enligt dig är författat av ledningen för Hall, ledde till att du blev tvångsomplacerad och sedermera även fick lämna Hall."

Du har fel igen. Jag blev inte tvångsomplacerad. Jag blev erbjuden tre årslöner sammanlagt och tog dem. Du får ju med en dåres envishet tro vad du vill, feg som du är som inte kan skrive hela ditt namn, jag bryr mig inte. Tahir Rehman var en feg man också. En polisanmälan för förtal, ja vad tror du det leder till? Lyft luren, om du inte är lika lat som du är feg, ring vilken åklagare i Sverige du vill och fråga vad en sådan anmälan leder till.

Trevlig helg.

N sa...

Det är ju roligt att Margit blir anklagad för rasism, hon avskyr ju inte mig... jag är ju född i Iran, det mest fruktade landet bland Islamofobister.

Margit bjöd hem mig till sig själv, bjöd på mat, var en fin värdinna

Hennes man var en riktig gentleman, hennes barn var mycket väluppfostrade.

Är inte det lite lustigt, att Margit blivit anklagad för både det ena och det andra av människorna på den mycket inskränkta arbetsplatsen?

Jag är Iranier, född muslim. Känner inte att Margit visat mig någon sorts agg...

Knepigt Hörni... jag får det inte att gå ihop...

Margit Urtegård sa...

Hej Nina

Tusen tack för dina vänliga ord. Tusen tack för att du står upp för det och dem du tror på. Tusen tack för att du är en god människa som vill bilda dig en egen uppfattning.

Min tidigare chef på Mariefredsanstalten, en svart man från Kongo, blev också förhörd om mig. Han sa att han aldrig upplevde att jag hade något problem med eller i förhållande till hans hudfärg eller urspung. Han talade sanning.

Ledningen på Hall ville "hänga" ut mig kosta vad det kosta ville för att försöka skyla över deras egna brister. Min kritik blev för hård och för sann.

N sa...

De kan snacka på, snart brister väl det inflammerade acneskynket som vilar över Kriminalvården...