måndag 29 mars 2010

Det är nya röster som talar

Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman med flera skriver på newsmill: "De traditionella medierna gynnar gamla maktstrukturer som starka kapitalintressen och patriarkatet. Sociala medier är ett hot mot denna maktkoncentration." Den liberala riksdagskvinnan, Elisabeth Tamm (1880-1958), har sagt: "Det måste finnas kvinnor, modiga och behjärtade nog att våga stå för en mening även om den inte är populär, men som kanske är ämnad att prägla en kommande tid." Vi får hoppas att den tiden är här nu.

Gudrun Schyman har varit med länge. Hon om någon kan och vet vilket kön makten har och vilket språk makten talar. Och media är alltså inget undantag. Det är dags att det händer något. Debattörerna skriver: "Mediestrukturen är inte mindre patriarkal än övriga strukturer, däribland den politiska, och med mycket pengar har man råd med en stor kommunikationsavdelning. Den politiska ideologin eller samhällsförändringar spelar allt mindre roll för de traditionella medierna. Ekonomi styr på så sätt både politikens former och dess innehåll. Maktspelet mellan partier och konfliktsökande medier innebär att den som har flest PR-konsulter i ryggen vinner.

Men de sociala medierna spelar en ny roll på den mediala arenan. De utgör fantastiska verktyg för alla som vill bidra till social förändring, lyfta fram alternativa röster och sprida andra bilder av verkligheten än de som de traditionella medierna av en eller annan orsak väljer att visa. Som man frågar får man svar heter det ju och den som vill ställa andra frågor för att få andra svar kan nu göra det. Det är ett stort steg mot verklig och direkt demokrati."

Sociala medier kan alltså vara ett hot mot patriarkatet och könsmaktsordningen. Ja, inte är jag ledsen för det inte!

Brännpunkt är Gudrun Schyman skeptisk till detta: "Varje år blir vi lite effektivare och behovet av arbetade timmar minskar, men istället för att glädja sig åt denna utveckling är mottot från såväl Socialdemokrater som borgerliga: Arbeta mer, producera mer, köp mer, öka tillväxten!" Gudrun Schyman har en poäng. Det kanske är på tiden att vi diskuterar arbetstiden igen?

3 kommentarer:

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Det känns hoppfullt med de nya medierna! Fler kan delta i debatten och den styrs inte längre lika lätt.
Arbetstiden känns som en ganska cementerad fråga. Tjänstesektorn tror jag är den sektor som kommer att öka mest framöver. Att satsa på tjänsteköp istället för att köpa onödiga prylar är ju dessutom mer miljövänligt!
/Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise

Sociala medier äger.

/Margit

Josef Boberg sa...

Etablissemangets massmedia = "Trattmedia" (video 2,5 min) - punkt.