måndag 22 mars 2010

Jörgen Danielsson (S) skyller ifrån sig

Gunilla Karlsson skriver i Eskilstuna-Kuriren: "Själv lägger han, åtminstone delvis, skulden på den tidigare majoriteten som han anser bantade ner administrationen för kraftigt. – När vi tillträdde var administrationen närmast anorektisk. Det fattas viktig kunskap i organisationen och då kan det gå fel som det har gjort nu. Om tjänstemannaorganisationen haft den kunskapen hade någon på ett tidigt stadium slagit larm om Bartholf felaktiga lön, menar Danielsson. – Jag tänker ta kontakt med landstingsdirektör Karin Welin för att ta reda på vad det är som gjort att det blivit fel, och rätta till det."

Här försöker alltså Danielsson att lägga skulden delvis på den tidigare majoriteten, men även på tjänstemannaorganisationen. Inget av delarna är särskilt klädsamt och definitivt inte ärligt.

Södermanlands Nyheter skriver: "Folkpartiet menar att man ärvt ett felaktigt lönesystem som redan var etablerat. Johan Bartholf 'ärvde' sin tjänst som sekreterare från partiets nuvarande gruppledare Thomas af Bjuhr. Och nu visar det sig att även han kvitterade ut sammanlagt 50 000 kronor för mycket, när han själv satt på sekreterarstolen."

Man kan inte nonchalant rycka på axlarna och säga att man har ärvt ett problem eller ett felaktigt system när man själv har ansvaret. Det finns dokumenterat i landstingets arvodesreglemente hur mycket tid varje parti har till politiska sekreterartjänster. Kommunallagen beskriver i sin tur hur man hanterar arvoden; ersättning till förtroendevalda. Huvudproblemet i den här frågan är inte att Thomas af Bjur inte bodde i landstinget när han fick sin för höga lön. Lika lite som huvudproblemet nu är att Johan Bartholf bor i ett annat landsting. Felaktigheten är att de har fått betalt för politiska uppdrag de inte har haft. På samma sätt som de resterande 6 personerna på Jörgen Danielssons privata lönelista får. Nu har, enligt uppgift, landstingsdirektören Karin Welin stoppat även de utbetalningarna i väntan på en utredning. Det hedrar dock Folkpartiet att de nu vill göra rätt för sig och delvis lämnar tillbaka skattebetalarnas pengar. En pudel är alltid en pudel.

Jörgen Danielsson gör som man förväntar sig av honom, han försöker att lägga skulden på organisationen i stället för att vara en ärlig människa och erkänna att han har gjort fel och sen göra om. Att offra ett par folkpartister ser kanske snyggt ut i sossarnas värld, men falskt spel är och förblir falskt spel och ingenting annat.

Landstingsrådet Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD), säger till tidningen Folket: "Det är oerhört viktigt att medborgarna ska kunna känna förtroende för sina folkvalda och hur vi förvaltar deras skattepengar. Därför måste alla fakta upp på bordet och nödvändiga åtgärder vidtas snarast."

Sen får folk gärna skjuta budbärarna. Det är ju en klassiker att göra så. Den så kallade goda sidan är uppenbarligen experter på detta. Väljarna avgör på valdagen om de fortfarande vill att rövargänget Danielsson (S) och company skall få behålla makten.

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Några tillfällen nu har Du skrivit om politiker som innehaft politiska uppdrag utan att bo i det politiska reviret. Är bostadsorten relevant? Du kan inte bli valbar om Du inte bor i "reviret" (länet eller kommunen) men uppdrag kan Du väl ha iallafall? Jmf Hans Ekström i Eskilstuna som har uppdrag som Kommnalråd men inte är valbar i kommunen då han inte anses bosatt där. Eller....?

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

När det gäller Hans Ekström (S) var det väl ledarsidan på kurren som ville att han skulle säga att han bodde uppe i Stockholm, fast han hade två bostadsorter, både Eskilstuna och Stockholm.

Det enda politiska uppdrag du icke är valbar till om du inte bor i kommunen eller i landstinget är kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige, i övrigt kan du väljas till nämnder och styrelser.