fredag 19 mars 2010

Jörgen Danielssons (S) hemliga lönelista spökar vidare

I dag skriver både SN och EK om att Folkpartiet har gjort avbön i arvodesfrågan och vill korrigera felet. Problemet är att den åtgärden bara blir en piss i Mississippi i sammanhanget. Huvudproblemet är Jörgen Danielssons privata lönelista, som beställdes på lönekontoret den 27 augusti 2008 genom Fredrik Pettersson. Skurken i dramat är socialdemokraten Jörgen Danielsson och ingen annan.

Dock är det intressant att notera detta: "I korta drag handlar misstaget om att Johan Bartholf fick ett arvode som vore han en förtroendeman. Men eftersom han inte är valbar i länet kan han heller inte ha den tjänsten, eller den lönen. – Det låter kanske hemskt byråkratiskt det hela, säger Thomas af Bjur. Men vi har redan stoppat heltidsutbetalningarna..."

Exakt samma förhållanden hade Tomas af Bjur själv i nästan ett år. Enligt Jörgen Danielssons privata lönelista så fick Tomas af Bjur ca 10 000 kronor i månaden utöver sin politiska sekreterarlön fast han vid den tiden bodde och var skriven i Södertälje. I maj 2009 flyttade Tomas af Bjur till Mariefred och blev landstingsråd i juni samma år. Vem skall betala tillbaka hans lön?

Huvudfrågan är egentligen inte huruvida de här två herrarna Bartholf och af Bjur var eller är valbara i landstinget Sörmland eller ej. Huvudfrågan är och blir hur de och flera andra personer har kunnat fått betalt för politiska uppdrag som inte finns och som de dessutom inte är valda till.

Det mest anmärkningsvärda i arvodeshärvan är Fredrik Petterssons (S) arvode på över 20 000 i månaden utöver hans politiska sekreterarlön på ca 15 000 kronor. Hans så kallade politiska uppdrag finns inte heller specificerade i landstingsfullmäktiges arvodesreglemente. Det finns flera personer som har kryptiska löner. Vem skall betala tillbaka de pengarna till skattebetalarna?

Landstingsrådet Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) ifrågasatte lönemyglet redan tidigt förra året. På sin blogg skriver hon: "Det kanske inte är så viktigt att följa fullmäktigebeslut, eller vilka slutsatser ska man dra? Jag undrar återigen; VEM har beslutat att Fredrik Pettersson ska ha en halvtidslön som landstingsråd? NÄR har det beslutet fattats? Jag kommer inte att ge mig förrän jag har fått svar på den frågan."

Jörgen Danielsson svarar henne i en bloggkommentar lite nonchalant så här: "Läs du reglerna, för det har jag gjort och jag vet att det finns ännu inget som reglerar hur många landstingsråd eller politisk tid en majoritet ska ha, det bestämmer majoriteten själv. Det finns dessutom inget som reglerar hur många oppositionsråd en opposition ska ha utan det är något som en majoritet kan bestämma." Vilka regler han har läst förtäljer inte historien. Men, det kan inte ha varit kommunallagen vilken landstinget styrs under.

15 kommentarer:

Tomas sa...

Detta är ju helt galet! Jag blir ju helt bedrövad, händer detta i Södermanland? I så fall undrar jag ju hur mycket mer sådant här fiffel som förekommer i Sverige.. HOPPAS att de tar sitt ansvar och ger tillbaka pengarna till de som behöver de bättre.. /Tomas

erik berg sa...

Jag säger bara det!

Hoppas att väljarnas dom blir hård men rättvis och ”Ett vet jag som aldrig dör, dom över död man” för att citera Havamal.

Det hade då varit betydligt bättre för Danielsson et consortes att följa en annan strof ur Havamal:

”Bättre börda bär ingen med sig än mycket mannavett”.

Erik

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Här är Tomas af Bjuhrs uttalande i Sörmlands nyheter:
"Landstingsrådet Thomas af Bjur säger att partiet väljer att agera för att bringa ordning.
"Det är oerhört viktigt att medborgarna ska kunna känna förtroende för sina folkvalda
och hur vi förvaltar deras skattepengar. Det får alltså inte råda några som helst oklarheter när det kommer till dessa frågor", säger han i pressmeddelandet." slut citat.
/Marie-louise

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise

Det verkar vara en lustig fyr den där Tomas af Bjur (FP); kan det bli mera oklart än vad det är nu?!

Jörgen Danielsson (S) paddlar uppenbarligen mycket dåligt och Tomas af Bjur gör inte "resan" särskilt mycket enklare för den sosseledda landstingsledningen genom sin skenmanöver "offra" Bartholf. Gör om och gör rätt hela vägen är mitt råd till dem.

Margit Urtegård sa...

Hej Erik

Man törs inte tänka på hur de sköter andra frågor i landstinget. När de inte klarar av att följa något så enkelt som ett arvodesreglemente så ser det ju riktigt riktigt illavarslande ut. Eller hur?

/Margit

erik berg sa...

Ja Margit det tycks vara en enorm girighet, som gränsar till det förbjudna.

Som jag ser det finns det bara en lösning och den är att dessa herrar gör rätt för sig och dessutom ställer sina platser till förfogande dvs avgår!!

Erik

Margit Urtegård sa...

Hej Erik

De kommer nog inte att ställa sina platser till förfogande fast de verkligen borde göra det. Girigheten styr nog.

Väljarna i Sörmland kan dock se till att de "ställer sina platser till förfogande" i september genom att inte rösta på rövargänget.

Dag Bremberg sa...

Jag vet inte, men det verkar som att det varit en brist på öppenhet i landstinget en längre tid, även under det tidigare styret. Dvs att de ledande politikerna fördelat rätt mycket pengar till sina egna, och att dessa avlönade personer ägnat en stor del av sin tid åt att käbbla om formalia i st f att försöka utveckla vården med patienternas bästa o fokus.

Du, jag och andra har ju kritiserat kostnaderna för politikertid i vår kommun, men landstinget är väl värre?

Margit Urtegård sa...

Hej Dag

Ja både du och jag med flera har kritiserat kostnaderna för politisk tid i vår kommun. Även ledarsidan kritiserade den stora ökningen som kom när sossarna och company tog över makten 2008.

Det samma hände i landstinget när sossarna tog över makten där 2008. Sossarna har en tendens att höja politikerkostnaderna när de kommer till makten.

Det kanske var länge sedan de flesta av dem var i närheten av sina "rötter"? Och hederlighet är väl kanske inte precis sossarnas varumärke?

Dag Bremberg sa...

Margit, nu undvek du nogsamt att svara på min lilla undran. Skulle de ha varit så mkt bättre om styret inkluderat KD? För det är ju inte så länge sen KD var med. Somliga skulle nog säga att KD fortfarande är med bland dem som delar på arvodena.'
Jag vill inte moralisera eller antyda att det är något som helst skumt, men jag menar att det kan inte vara bara S som bär skulden till allt ont. Nog för att de förtjänar mycket kritik, men det var väl knappast bättre när den borgerliga alliansen i Strängnäs hade fyra kommunalråd plus ett antal nämndordförande etc?

Marie-Louise F M sa...

Hej Dag!
Det gäller att skilja på två saker. Hur mycket pengar som politiken får kosta och arvodesnivåer beslutas av fullmäktige och givetvis kan man ha synpunkter på det. Men att betala arvoden till personer som inte ens ska ersättas enligt gällande reglemente och som inte är förenligt med kommunallagen handlar den här diskussionen om. Men att agera utanför gällande lagrum och reglemente får Jörgen Danielsson ta ansvar för och det ska inga politiker hålla på med, eller hur?
Hälsn Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Dag

Du skriver: "Margit, nu undvek du nogsamt att svara på min lilla undran. Skulle de ha varit så mkt bättre om styret inkluderat KD? För det är ju inte så länge sen KD var med. Somliga skulle nog säga att KD fortfarande är med bland dem som delar på arvodena."

Jag undvek inte din fråga, jag uppfattade inte att du frågade detta. Nu var du mycket tydligare och jag skall svara noggrant.

För att vara mycket tydlig. Jörgen Danielssons privata lönelista, som kritiseras här, i media och som SKL har sagt är olaglig har mig veterligen aldrig tidigare funnits i landstinget Sörmland. Minst 7 personer har fått arvode/lön för uppdrag de inte har. Jag har aldrig hört talas om något liknande tidigare.

Vare sig M eller KD på landstinget skulle under några omständigheter organisera en olaglig lönelista. Det är min övertygelse.

Ja, styret skulle varit mycket bättre om KD, M, V och C hade makten i landstinget. Och KD, M, V eller C är inte med i arvodesmyglet. Men, det har varit svårt för de att agera i frågan då Jörgen Danielsson har hotat oppositionen vid flera tillfällen.

Det har också varit svårt att få media att bevaka frågan och lyfta upp den till ytan. Ledarsidan på Eskilstuna-Kuriren tex har tydligt deklarerat att de inte tänker skriva något om detta och att det även gällde hela tidningen. Men, nyhetsredaktionerna på Eskilstuna-Kuriren är i motsats till ledarsidan hederliga. Inga vänskapskorruptioner där inte. Tack gode Gud för det!

Dag Bremberg sa...

Ja, Margit och Marie-Luise, det ni beskriver verkar skandalöst - fast det inte är helt lätt att begripa hur arvodesfrågorna hanteras inom landstingsledningen.
Jag menar förstås inte att kritisera er för att ni får lön från landstinget - om det ev verkade så. Jag menar bara att det verkar som att man i landstinget haft en alltför generös och släpphänt hantering av arvodena - även under den tid då andra än S styrde.
Frågan är hur man kan städa upp då de politiker som ska fatta besluten i praktiken själva är mer eller mindre beroende av arvodena. Vi har ett liknande dilemma i vår kommun, fast det är betydligt färre som arvoderas.

Stefan Holm sa...

Man kan ju lätt konstatera att med en total öppenhet och transperens inom politiken hade det här problemet inte uppstått. Eller i alla fall krypit fram från sitt gömsle under landstingsstenen betydligt tidigare. Så återigen, inga förhandlingar ska behöva föras inanför lyckta dörrar.

Och för att spinna vidare på Eriks citat från Havamal:

"Glömskans häger heter,
den över glatt lag svävar;
han snattar från män deras sans."

Det är mycket sans som snattats från de inblandade i denna härva.

Margit Urtegård sa...

Fick ett mail i frågan, jag citerar delar av det:

"Intressanta och avslöjande artiklar i dagens SN. Jag tror att kommentarerna från Tomas af Bjur är mer problematiska än vad han egentligen förstår. Ska förklara hur jag tänker.

Att påstå att reglerna för politiska sekreterare är otydliga är minst sagt ett märkligt påstående. LF beslutade den 28/11 -06 (§ 74/06) att inrätta politiska sekreterare. Av beslutet är det tydligt att miniminivån var 50 % och att denna nivå gällde för partier med mindre än 11 mandat Fp har faktiskt bara 5 mandat!! I augusti -08 beslutade LF (§ 58) att höja miniminivån till 75% och i övrigt skulle oförändrade bestämmelser gälla.

Att Tomas af Bjur gör detta misstag beror säkert på att han själv hade fyllt ut sin dåvarande 50 %-tjänst till heltid, med sk politisk tid m.m. för att komma upp i heltid.

När nu Tomas af Bjur erkänner att det är ett misstag att betala ut arvode för "politisk tid" till någon som inte har ett uppdrag, så säger han samtidigt att det är fel att ge arvode för "politisk tid" till människor som inte har ett uppdrag. Fredrik Pettersson (s) har hela tiden som politisk sekreterare haft sk "politisk tid" utan ett formellt uppdrag, vilket Tomas nu säger är fel, för det kan ju knappast var fel ett ge en folkpartist "politisk tid" men rätt att ge det till en sosse??"