onsdag 17 mars 2010

Kan en muslim stödja Kristdemokraterna?

Margit Urtegård och Abd al Haqq Kielan
Imamen Abd al Haqq Kielan, Lotta Jonsson (KD), Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) och pingstpastorn Sten-Gunnar Hedin
Kan en muslim stödja Kristdemokraterna? Det var alltså frågan debattpanelen skulle svara på i dagens debatt på Mälardalens högskola i Eskilstuna. En konstig frågeställning egentligen då Kristdemokraterna är ett politiskt parti och inte någon religiös församling eller samfund. Både pingstpastorn och imamen var noga med att skilja på dessa två sakerna och det hedrar dem.

Jag har lyssnat på Abd al Haqq Kielan tidigare, det var för många år sedan. Medan jag lyssnade på honom i dag tänkte jag att antingen har han förändrat sig eller så har jag gjort det.

Alla paneldeltagare var överens om att höstens val till stor del kommer att handla om värderingar; om värderingarnas roll i valet av politiskt parti. Det kan de ha rätt i, då människor överlag är mycket medvetna i dag.

Lotta och Marie-Louise påpekade att KD är ett politiskt parti och inte ett religiöst parti och att det finns allt i från ateister till muslimer i partiets medlemskår. Ett viktigt påpekande. Alf Svenssons uttryck "manniskan är ett subjekt från vaggan till graven; aldrig ett objekt", lyftes fram.

Imamen berättade att invandrare får oftast kontakt med det socialistiska blocket först när de kommer till Sverige; genom olika föreningar och jobbet (läs facket) med mera. I samma veva nämnde han frågeställningen - Vad är det som är viktigare än lön och skattefrågor? Familjen blev svaret. Ett begrepp eller en institution som nästan har blivit ett skällsord i Sverige. Det behövs ett värdeorienterat parti, tyckte debattörerna.

Imamen sa - Som muslim har man inte samma yttrandefrihet i det här samhället. Är det så? Om muslimer uppfattar att det är så är det allvarligt nog. Pingstpastorn tyckte att det är tragiskt att religionerna inte har gått före i jämställdhetskampen. Jag kan bara hålla med.

Jag är fortfarande lite skeptisk till Abd al Haqq Kielan. Vad står han för egentligen? Han har faktiskt sagt en hel del märkliga saker genom åren, ingen tvekan om det. Fast jag är glad för att jag åter har träffat honom och hoppas att jag får flera tillfällen att prata med han.

Tidningen Dagen skriver: "Danmark håller på att slitas sönder och det var när jag insåg att Sverige riskerar att hamna i samma läge om de där fascisterna som vill slänga ut alla invandrare får makt som jag började tänka på att Kristdemokraterna måste bli bättre på att lyfta fram de här värderingarna, säger Abd al Haqq Kielan."

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Jag är rätt så skeptisk till båda herrarna jag. Imamen var en betydligt naturligare samtalspartner. Att Sjöberg var med kan bara berott på att han bor närmast. Det borde funnits andra! Att på detta sätt välja två ytterligheter, var ganska anmärkningsvärt.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Sjöberg var inte där. Sten-Gunnar Hedin från Södertälje kom i stället.

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Som politiker är det viktigt att ta debatter om värderingsfrågor. Igår var det tillsammans med representanter för två personer som representerade trossamfund.
Värderingsdebatten kan ju nästa gång vara tillsammans med helt andra representanter som tycker värderingsfrågor är viktiga.
Kram, Marie-Louise

Anonym sa...

Margit jag tycker att det är bra att du och KD visar upp er tillsammans med stor Muslimen.Det sätter fart på värderingdebatten och belyser de viktiga värderingsfrågorna.