fredag 9 januari 2009

Skolbeslut får både ris och ros!

I dagens tidning kan man läsa att det är blandade reaktioner bland rektorerna om ny storskola. Mot bakgrund av hur kommunchefen har styrt sitt regemente under flera år, där många chefer som har mopsat upp sig har fått lämna sina tjänster, så är i alla fall inte jag förvånad över rektorernas försiktighet. Man kapar gärna inte grenen man sitter på! Uttalandet att F-9 skolor är överlägsna i sin pedagogiska form kan så vara, jag är dock tveksam till att detta gäller oavsett skolans storlek.

Jag citerar nu en kommentar från nättidningen då jag tror den är representativ för många föräldrar, de behöver ju inte vara rädda för kommunchefen när de yttrar sig: "Är det för mycket knäck i skallen nu? Hoppas verkligen att våra politiker tänker om. Varför ska vi ha 800 elever i en skola mitt i stan där de små barnen tvingas bli "vuxna" fort? Där de ska hänga på stan och göra dumheter? Låt barnen leka så länge som möjligt i den trevliga miljön som finns både på Tosteröskolan och Långbergsskolan. En av anledningar till att vi har valt att bo på Tosterö är just pga av Tosteröskolan. Går det här förslaget igenom så kommer vi att ställa oss i kö till någon av de privata skolorna. Men det är kanske så kommunen vill ha det?!?!" Signerad av en Upprörd Mamma.

Jag har många vänner som har barn i friskolor och deras huvudargument för att ha gjort det skolvalet, förutom pedagogiskt, är att friskolorna är mindre än de kommunala. Nu kommer skillnaden på storleken bli ännu mera påtaglig.

Betongsossarnas tro på centraliseringar och stora enheter går inte hem här i Strängnäs. Det är inte det som efterfrågas. Det borde centern och folkpartiet veta. Nu kommer flera föräldrar och deras barn knacka på dörren hos stans friskolor. Kanske även nya friskolor startas. Var det det tuttifruttialliansen ville med detta beslut? Tala om att skjuta sig själv i foten.

7 kommentarer:

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Är mer än fundersam över hur man säger att man inte lägger ned Tosteröskolan utan flyttar bara in i nya lokaler.
För mig innebär det att skolan inte finns kvar där vi ville att just vårt barn skulle få börja i förskoleklass.
Vi väljer inte miljön på annan plats i andra lokaler det var inte vårt aktiva val av miljö eller lokaler eller plats.

Om vi nu väljer Tosteröskolan och sedan efter ett tag tvingas "byta lokaler" så är det för oss att hamna i en helt annan skola.
Skall vi då behöva göra om vårt aktiva val, hur går det då med valfriheten, är det bara så att vi skall svälja och acceptera eller ska vi redan nu välja bort vårt aktiva val.
Just nu ser det ut som vi i vår familj för första gången skall behöva välja bort den för oss så självklara saken att vi vill se våra barn i en kommunal skola.

Det ser ut som om vi behöver söka upp något av de privata alternativen eller redan nu ta kontakt utanför vår kommun.

Hur som haver funderar vi nu vidare vart vi tar med oss barnet och elevpengen inom eller utanför kommungränsen.
För det finns många orsaker till att just lokalerna och kompetensen var just på den plats där Tosteröskolan finns just nu som gjorde att vi fann det vi sökte.
Kanske att vi trots allt provar Tosteröskolan och hoppas på att de som styr nu eller i framtiden kommer på andra tankar.

Ha det gott //Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Ja, är det inte konstigt?, när sossar skall lägga ner en skola då heter det att de bara skall flytta verksamheten och när moderater skall lägga ner en skola då är det korruption?!

Man kan aldrig återskapa den miljö som man har på Långbergsskolan i dag, nere i centrum; det är totalt omöjligt. Småskaligheten försvinner och därigenom tryggheten för barnen. Kalle Borg, rektorn på Långbergsskolan, fick förra året lämna tillbaka 1 miljon kronor till det "svarta hålet". Det var "belöningen" han fick för att klara av sin budget. Nu skall de lägga ner hans skola; en ytterligare "belöning" för hans enormt bra arbete. Vad skickar det här ut för signaler?!

MVH Margit

Anonym sa...

Håller helt med Cattis och Margit.

Det är verkligen tråkigt när inte mycket duktiga rektorer och lärare får reveny för sitt goda arbete.

Erik Berg

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Tack. Ja, Kalle Borg sa till tidningen i dag: "Vi har under tio års tid byggt upp en verksamhet som vi är ganska stolta över och har en skola som levererar bra kvalitet, både vad gäller kunskap och att fostra schyssta elever".

Det gör ont att läsa detta; en man som har gjort en jätteinsats straffas av den sossestyrda majoritetspakten. Det är bara att beklaga.

MVH Margit

Anonym sa...

Usch sæger jag bara! Lova att ni fixar detta mamma! Blev verkligen jætteledsen nær jag læste detta, dem måste verkligen ha hål i huvudet ja!En skola med 800 barn mitt i stan kan bara sluta med problem. Jag har gått på långbergsskolan å jag ær vældig glad før det før jag fick møjlighet å vara barn litt længre æn dem som gick på vasaskolan tex. Strængnæs ær tokiga som ens kommit på detta! Usch usch!

/En sint norsk Margarita Urtegård

Margit Urtegård sa...

Hei på deg Margarita.

Så göy at du fölger med i strängnäspolitikken. Du har helt rett, Långbergsskolan er en fantastisk skole som både du, Benjamin og Emil hadde det veldig bra i. Dere kunne gå til skolen gjennom skogen, ingen trafikk eller noe annet farlig på deres vei dit. Dere gikk til en trygg, bra och koslig skole med verdens beste utemiljö og bra lärere. Nå skal andra barn som vokser opp her ikke få samme fine muligheter som dere hadde. Det er helt feil. Jeg lover deg at vi gjör hva vi kan for å få tuttifruttialliansen til å endre seg. Men, du vet hvordan det er, stolthet og prestisje ödelegger mye i politikken.

Hils alle kjente.

Stor klem til deg fra din mamma

Anonym sa...

Hej mor!
Ja men har dem fått stohetsvansinne eller?? Varfør kan inte Strængnæs få førbli en idyllisk liten by?? E det før mkt begært? En stor skola med 800personer mitt i stan passar VERKLIGEN inte in...Det måste dem væl førstå?? Snælla sæg att detta bara ær ett skæmt?

Glad i deg mamma!