lördag 3 januari 2009

Kriminalvården belönar avarterna inom vårdarkollektivet!

Under 8 år har jag oförtrutet kämpat på golvet inom kriminalvården för att försöka förändra den till det bättre. Jag har envist ställt frågor kring verksamheten, diskuterat runt/om de olika missförhållanden som finns och ifrågasatt det jag har sett och uppfattat som ren 1800-tals stuk institutionsmässigt. 2004 protesterade jag genom att offentligt berätta delar av vad jag hade sett på isoleringsavdelningen på Hallanstalten. Det blev ett rent helvete för mig rent personligt, jag fick flera ovänner än vad jag kan räkna till. Jag fortsatte dock att arbeta på anstalten och trodde att jag kunde göra skillnad. Jag hade fel, i april 2008 blev jag avstängt på grund av falska anklagelser troligen iscensatt av anstaltsledningen.

Jag har inte fått kommit till tals. Anstalten har gjort en utredning om mig som mest liknar en dålig Se & Hör artikel. Mitt nyårslöfte är att ge min syn på saken; att berätta det som kriminalvårdsledningen inte vill skall komma ut. I bloggartikel efter bloggartikel vill jag sätta ord på de upplevelser och händelser jag har varit med om inom det som kallas svensk kriminalvård. Genom det ger jag förhoppningsvis en röst till de som inte har en röst. En röst till de som allmänheten bara vill se bakom lås och bom.

Jag hade inte varit många veckor på isoleringsavdelningen på Hallanstalten då jag fick se de första övergreppen. En intagen blev en dag misshandlad av minst sex kriminalvårdare, de fortsatte att slå och sparka på honom efter att de hade lagt honom i benlås. Jag stod några meter därifrån chockad och skärrad och trodde inte jag såg rätt. Mina kollegor betedde sig som svin och låtsades som om inget hade hänt efteråt. Jag åkte hem med en klump i magen och frågade mig själv vad gör jag nu?

Dagen efter berättade jag för min närmsta chef vad jag hade sett. Hon blev förfärad så klart, men samtidigt sa hon att man tyvärr behöver sådana alfahanar på isoleringen ifall det smäller. Jag blev desillusionerat över den likgiltighet hon visade och några månader senare blev jag sjukskriven. Ett halvår senare gick jag tillbaka till anstalten, dock till en annan avdelning. Min fackrepresentant och jag gick då till kriminalvårdschefen och personalchefen på anstalten och berättade om misshandeln jag hade bevittnat; jag gav de namnen på de inblandade och hoppades på att de skulle göra något åt saken. Jag ville inte längre vara tyst. Inget hände. Däremot fick jag se att flera av de inblandade blev befordrade.

43 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Margit.

Tack för att du vågar, det behövs flera som du.

MVH
fd kriminalvårdare på Mariefredsanstalten

Anonym sa...

Hej Margit!!

Ja du om någon vet hur mycket sjukt som finns inom Hallanstaltensväggar. Att bevittna saker som misshandel och sedan inte bli tagen på allvar är fördjävligt, men med fega/dåliga chefer blir det lätt så men det är definitivt ingen ursäkt.

Det de anklagat dig för verkar de ju inte ha så mycke belägg för direkt hade de haft det skulle en utredning redan varit klar. Håller med om att den knappt liknar en dålig Se&Hör artikel.

Du ska veta att jag är glad att du tar steget och berättar allt du varit med om...det skulle verkligen finnas fler som dig!!!

Behöver du prata eller nån å skrika på om du ä förbannad är det bara å ringa när som helst...massor av kramar erica

Margit Urtegård sa...

Hej Erica.

Ja, efter fem år på Hallanstalten så borde jag veta en hel del. Jag var facklig förtroendeman för SACO på Hall under ett par år och var med på en hel del möten och förhandlingar. Jag vet mycket om vad cheferna där gör och tycker, tyvärr får jag nästan säga, i bland skulle jag önska att jag inte visste. Vissa saker här i livet vill man faktiskt inte veta!

MVH Margit

Anonym sa...

Tyvärr så är alfahannar premierade överlag, det börjar i vaggan och fortsötter i skolan för att sedan fortsätta ut i arbetslivet.

Tyvärr så upplever vi pojkar att flickor/kvinnor också premierar alfahannarna. I tonåren är det definitivt inte vi nördar som premieras.....

Mänskligheten har gullat med machomännen och fortsätter med det. Vi har åtminstone tre i vår nuvarande regering som i ett humant samhälle aldrig skulle tillåtits nå de positioner de har idag.

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Kriminalvårdens nya generaldirektör har fått information av mig flera gånger, jag vet inte vad han har gjort med den. Jag hoppas att han reagerar till slut. Jag tänker i alla fall inte vara tyst; kosta vad det kosta vill!

MVH Margit

Anonym sa...

Åh Margit!

Du är min stora Hjältinna! Vad glad jag är att du börjar berätta mer om dina erfarenheter. Det är därför du har arbetat där. Någon måste våga berätta, för att kunna förändra. Det behövs andra tydliga perspektiv i riminalvårdsdebatten.

Det sägs att det bara är Gautanamofängelset förutom Hällbyfängelset som har den anvancerade taggtrådshägnaden.

Det är fruktansvärt.

Jag hakar så gärna på dig i debatten nu. Det var i våras jag började åka två kvällar i månaden till Hällbyfängelset med Fängelsekyrkan.

Det har varit härliga erfarenheter, men jag vill ju förändra nu, naturligtvis.

Klosterliv som behandling har fått stort genomslag i svensk kriminalvård på senare år. Killarna talar längtansfullt om att få en månads behandling i sådan fängelsemiljö.

Jag är med i IBUS.
http://www.ibus-helamanniskan.se/

Kram, kram

Lena

Anonym sa...

De som sitter på Hall gör det inte för att de snattat på Konsum.
Majoriteten är grova brottslingar,
mord, grov mísshandel, våldtäkt mm.

Vi(samhället) låser in dem för att skydda oss själva från deras övergrepp.

Jag förstår att "plitarna" ibland måste använda våld eftersom det är det enda språk många av fångarna förstår.

Det skulle inte fungera om dina kommentatorer arbetade på Hall,
de är alldeles för blåögda.

De "plitar" som utövar obefogat övervåld skall naturligtvis avskedas och polisanmälas för detta.I ett rättssamhälle krävs bevis för att detta skall ske.

Mvh Patrik.

Anonym sa...

Margit!

Du gör helt rätt som äntligen berättar om dina upplevelser på Hall! Det är så vansinnigt att många människor inte kan förstå vad som ibland händer inom kriminalvården! Våld mot intagna ska enbart få förekomma vid extrema situaitoner och inte som "ett språk som fångarna förstår". Det fungerar inte med våld eller övervåld om de anställda inom kriminalvården ska leva upp till sitt uppdrag. Det är, tack o lov, endast ett fåtal anställda som beter sig på detta sätt men det är dessvärre tilräckligt många för att ge kriminalvården dåligt rykte! Jag ångrar inte mina år som kriminalvårdare men jag tycker det är fantastiskt skönt att slippa människoföraktet, rädslan och kunskapsbristen som tidvis präglar verksamheten.

Stå på dig!
Kram Nilla

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Fruktansvärt det du beskriver! Det måste vara ett förhållningssätt som är accepterat inom kriminalvården annars borde de ha agerat mot dina kollegor!
Det blev stora rubriker när undersköterskan Sara reagerade på vanvård av de äldre på ett boende. Det ledde sedan till lagen om lex Sara.
När det sker övergrepp på en intagen så får det inget genomslag. Det säger en hel del om vilken människosyn som råder...
Det borde finnas en lag enligt Lex Margit för kriminalvården!
Kram, Marie-Louise

Anonym sa...

Ser fram emot Dina inlägg framöver (lika mycket som jag sett fram emot tidigare). Antar att det är många som inte gör det.....

Klem
MATS

Anonym sa...

Hej!
Vill bara fråga "patrik" om han tycker det är ok att kriminalvårdens chefer på VO Hall ser emellan fingrarna när intagna blir misshandlade????.
Hmm jag är nog jävligt blåögd som trodde att när det finns vittnen som anmäler händelsen på ett korrekt sätt i övriga samhället så tar man tag i problemet och gör en utredning av händelsen, men tydligen inte på Hall.
De intagna på Hallanstalten är frihetsberövade och dömda till straff, men i mina ögon definitivt inte dömda till misshandel...vilket jävla år lever du på ...det är 2009 nu inom vilken annan verksamhet som helst i samhället är det inte okej med misshandel....varför skulle det vara det på Hall????
Måste bara tillägga att blåögda jag tycker att de intagna jag träffat är bra på att prata och argumentera.

Mvh erica fd anställd (tacksam för det=)) på c-avd Hall och Håga

Margit Urtegård sa...

Hej Lena.

Tusen tack, fast jag vill helst inte vara någons hjältinna, det är för pretentiöst; jag kan inte leva upp till det.

Jag vill bara vara den jag är; frispråkig, dumdristig och ärlig. Ödmjukt vill jag acceptera kritik när jag har fel och vanvördigt vil jag hävda min rätt att tycka som jag gör till motsatsen är bevisad. I det här fallet har jag rätt, kriminalvården är på fel väg!

Tackar åter för ditt stöd.

Kram Margit

Anonym sa...

Kör hårt Margit.

Informera på, droppen urholkar stenen som bekant.

Margit Urtegård sa...

Hej Nilla.

Du var min förebild när jag började arbeta på Mariefredsanstalten. Du hade så god kontakt med de intagna. Om våldet var nödvändigt inom kriminalvården hur skulle vi kvinnor klara av att jobba där då?! Våld föder våld, så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

Behandlar man intagna som människor så beter de sig i nittionio fall av tio som människor, det vet både du och jag. Vi har sett det med egna ögon. Aldrig har jag varit rädd för de intagna, däremot har flera kriminalvårdare gjort mig jätterädd genom sitt beteende.

Vi låser in senila, psykiskt sjuka, begåvningssvaga, folk som har haft stroke och tappat talförmågan, hjärtsjuka med mera, men det är ingen som protesterar; de är ju kriminella. Man blir mörkrädd av mindre!

Tack för att du finns.

Kram Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Du skriver: "Det måste vara ett förhållningssätt som är accepterat inom kriminalvården annars borde de ha agerat mot dina kollegor!" Rätt gissat, tyvärr, det är ett förhållingnssätt som inte bara är accepterat; det blir även premierat av cheferna. Sjukt, men sant!

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit!
Du skrev att du fick många ovänner när du berättade, det kan jag tänka mig, den kollegiala lojaliteten kan vara massiv. Kriminalvårdspedagogik ??
Ditt inlägg bevisar att du har fler vänner än ovänner i den "riktiga" världen.
Vi vänner ser fram emot fortsättningen.

Anonym sa...

Hej "erica" !

Tror nog att cheferna på Hall gjort den utredning du efterfrågar.
Om inte annat så kan den intagne polisanmäla de som misshandlat så får polisen utreda ärendet.

Man kan ju tro av alla kommentarer att alla som jobbar på Hall är riktiga grisar. Tror inte detta stämmer.

Engegera er i alla brottsoffer som inte får speciellt stor stöttning istället för att "dalta" med fångarna.

Mvh Patrik

Margit Urtegård sa...

Hej Patrik.

Du skriver: "Tror nog att cheferna på Hall gjort den utredning du efterfrågar." Du har fel, cheferna på Hall har inte gjort någon utredning om detta. Den intagne som blev misshandlad gjorde en JO-anmälan, men ingen polisanmälan. Det kanske finns orsaker till det.

Du skriver vidare: "Man kan ju tro av alla kommentarer att alla som jobbar på Hall är riktiga grisar." Där har du också fel, det är ingen som har påstått att alla som jobbar på Hall är grisar. Både Erica och jag har jobbat på Hall under flera år, sen har Nilla jobbat i ca 20 år på Mariefredsanstalten och den anonyma fd kriminalvårdaren från Mariefredsanstalten har arbetat många år där. Vi har kanske lite mera kunskaper än dig om hur saker fungerar i kriminalvården? Min debatt handlar om att kriminalvården inte gör något åt de få dåliga kriminalvårdare som finns, snarare belönar de med att ge de viktiga tjänster/positioner. Därmed får deras maktmissbruk fortsätta. Varför är det så?

Jag har sagt det förr och säger det igen, de flesta som arbetar inom kriminalvården gör ett bra jobb och vill väl. Vi måste dock få ha synpunkter på de saker som är fel?

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Patrik!!!
Jag råkar veta att fallet inte är så.Att du TROR kommer du inte långt på i detta fall, men kan ju förstå att du hoppades och det gör säkert många med dig.

Hmmm Grisar???? Varför???, kan säga att mina fd kollegor ej är det i mina blåaögon åtminstone. Så antar att det är din syn på kriminalvårdare...får hoppas du inte tycker lika illa om alla människor måste vara jobbigt i så fall.

På Hallanstalten finns givetvis både goda och onda människor både bland personal och intagna, men som tur är de flesta trevliga och omtänksamma...du kanske borde ta ett litet studiebesök dit.

Ja tyvärr verkar du inte veta hur mycket tid jag och fler med mig engagerar oss i brottsoffer, bara för att man jobbar (i mitt fall jobbat) med brottslingar så utesluter det inte den delen. Förstår inte riktigt hur du tänker???
DALTAR??? är det så du ser på att arbeta inom kriminalvården, kan informera dig att korrekt bemötande och samarbete utan våld ej är daltande enligt mig i alla fall.

"våld föder våld""

Mvh erica

Anonym sa...

Hej Margit och "erica" !

Självklart har ni mer och bättre kunskap om kriminalvård än jag själv har. Förlåt att jag ifrågasätter era åsikter.

Om nu den intagne gjorde en JO-anmälan så vore det smakligt att Du Margit redovisade vad JO kom fram till. JO har väl då även hört ditt vittnesmål i fallet eller ???

Ja erica, jag tycker det daltas.
Tror inte jag är ensam om att tycka det.Även du med dina stora kunskaper i ärendet måste väl veta att många av våra "värsta" fångar fått otaliga chanser men inte tagit dessa ???

Mvh Patrik

Margit Urtegård sa...

Hej Patrik.

Jag vet bara att en JO-anmälan gjordes, då min fackliga representant infomerade mig om det. Mitt "vittnesmål" lämnades till anstaltschefen, tillsammans med min fackliga representant, då det är dit min meddelandeplikt/meddelarskyldighet gäller. Sen dess har ingen frågat mig om ärendet.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej igen Patrik.

Det kanske är meningslöst att göra en JO-anmälan för de som sitter i fängelse? Har du tänkt på det? Att göra en polisanmälan är kanske också meningslöst? Det tycker i alla fall många bland oss som inte sitter i fängelse? Vad tror de de som är dömda till långa fängelsestraff tycker?

MVH Margit

Anonym sa...

Tack Margit, då vet jag.

Blir lite misstänksam bara när en fånge gör JO-anmälan utan att först polisanmäla misshandeln.

Känns som den intagne fiskar efter skadestånd.

Vad ska JO komma fram till utan medicinska bevis ?
En fånges ord mot flera betrodda vårdares ?

En undran till "erica" bara ?
Om de flesta är trevliga och omtänksamma, varför sitter de då på Hall ? Därav min åsikt om blåögda tjejer.

Mvh Patrik

Anonym sa...

Hej igen Margit !

Ja, jag tycker det är meningslöst att göra en JO-anmälan utan att ha några bevis och utan att först gjort en polisanmälan.

Tycker heller inte vi har speciellt långa fängelsestraff i Sverige. Tacka vet jag USA där man kan få 3 gånger livstid + 25 års fängelse. Dödsstraff gillar jag inte, alldeles för lindrigt straff.

Mvh Patrik

Anonym sa...

Hej "erica" !

Om nu de allra flesta vårdare är trevliga och omtänksamma medmänniskor så borde väl de se till att "avarterna inom vårdarkollektivet" försvinner ???

Mvh Patrik

Margit Urtegård sa...

Hej Patrik.

Det är ingen mening att fortsätta att debattera med dig, i alla fall inte för mig, personer som tycker att USA är en förebild med sina långa fängelsestraff kan jag bara inte förstå. Du står fri att tycka vad du vill.

Min debatt handlade om övergrepp/övervåld på redan dömda personer. Den handlade om subkulturer som får växa fram i/på våra fängelser med ledningens vetskap och välsignelse. Att det inte upprör dig, för du tycker att den enda språk fångarna förstår är våld, kan jag bara beklaga. Jag beklagar djupt att många inte vill se allvaret i det hela. Det gör mig ont!

MVH Margit

Anonym sa...

Nej Margit, du behöver inte debattera med mig längre.
Fortsätt debattera med de som håller med dig i allt du skriver.

Du måste förstå brottsoffren.
Ta Åmselemördaren som exempel, han som slaktade en hel familj.
Tror du de anhöriga är nöjda med att han redan är fri ?
Vad är ett rimligt straff i detta fall enligt dig ?

När det gäller USA så sade jag det för att provocera dig. Du har ju i tidigare bloggartiklar gärna hyllat USA som land.

När det gäller vårdarnas våld mot de intagna så kan jag bara inte tro att de går fram och smäller på en fånge utan att denne gjort något hotfullt.

Förlåt om det gör ont att jag är ärlig i mina åsikter.

Mvh Patrik

Margit Urtegård sa...

Hej Patrik.

Du skriver: "När det gäller vårdarnas våld mot de intagna så kan jag bara inte tro att de går fram och smäller på en fånge utan att denne gjort något hotfullt." Det trodde inte jag heller innan jag såg det med egna ögon!

Du behöver inte hålla med mig, jag tycker det är tråkigt med ja-sägare, dock skulle det varit kul om du kunde respektera folks kunskaper. Vi blåögda, som du kallar oss, har trots allt många års erfarenhet av just kriminalvård.

Du skriver: "Vad ska JO komma fram till utan medicinska bevis ?
En fånges ord mot flera betrodda vårdares?" Så de som slår försvarslösa fångar i benlås är betrodda, enligt dig? Men inte vi? Vi är bara blåögda, för att vi inte förespråkar våld?!

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Stentorp.

Du skriver: "Vi vänner ser fram emot fortsättningen." Tusen tack, jag kommer att behöva alla vänner jag har, gissar jag! Det är alla mina vänner som gör mig stark, utan er ingen kraft.

Mange klemmer
Margit

Anonym sa...

Hej igen Patrik!
Vet inte vilka kunskaper du har inom området kriminalvård, men tycker du var väldigt enkelspårig i din syn på det och det är helt och hållet min syn på dina inlägg.
Alla har rätt att ha sina åsikter och givetvis argumenterar för dem.

Om mina kunskaper kan ens kallas stora vet jag inte om jag håller med om, men verkar som vi tolkar innebörden av ordet DALTA på olika sätt
Skämma bort, Pjoska, Ge överdriven omsorg
Ja kan tyvärr bara säga att jag inte sett så mycke sånt inom murarna....ta ett studiebesök du skulle kanske utvecklas...kan lova att det är en intressant miljö.

Säkert finns det fler som tycker som du. Jag tycker livet består av chanser både inom murarna och utanför, vilket är underbart.
Undrar nyfiket varför inte dessa människor är värda fler chanser som alla andra är???

"de är ju redan dömda varför dömma igen?"

Vill höra din syn på det hela!!

Mvh erica

Anonym sa...

Hej Patrik!
Bara svar på varför de sitter på Hall ...hmm svår fråga =) ...ja de är dömda till ett brott och avtjänar sitt straff vad det har med deras sätt att göra förstår jag inte riktigt, kan man inte vara vänlig och omtänksam mot andra människor för att man är dömd till ett straff??? Annorlunda syn på det hela, delar inte den med dig.

Du får ursäkta att jag är tjej å blåögd jag är jävligt stolt över det =),bara så du vet så jobbar det massor av tjejer inom kriminalvården endel är till å med chefer hör å häpna!!!
skrämmande för dig, men så är det.

mvh erica

Anonym sa...

Hej "erica" !

Snacka om att DU är enkelspårig.
Skönt att du inte jobbar kvar inom kriminalvården. Du skulle säkert annars anses vara en säkerhetsrisk.
Att du inte förstår att de flesta grova brottslingar är experter på att ljuga och framställa sig själva som världens bästa människor när det gynnar de själva är bara pinsamt.

Och Margit, jag säger inte att du ljuger, du beskriver säkert händelsen som du uppfattade den. Men vi måste ha någon form av rättssäkerhet i detta land.
Går det inte att bevisa misshandel så ska vi heller inte dömma för misshandel. Framförallt inte dömma någon/några via din blogg.

Såg du vad fången gjorde för att hamna i benlås ? Kunde han inte slå med armarna trots benlåset ?
Var det så att du kom in i situationen sent eller såg du hela händelseförloppet ?

Fortsätt gärna missförstå mig, självklart skall vårdare anmälas om de bedriver övervåld.
Borde dock vara polisen som utreder detta, inte kriminalvården själva.

Mvh Patrik

Anonym sa...

Schas Patrik! Vad håller du på med? Ge dig iväg! gör något åt din grälsjuka och fira din dotters födelsedag istället!!! grr...

Anonym sa...

Det är alltid "hett" att debattera kriminalvården och dess verksamhet. Det är tyvärr även vanligt att människor utan egen erfarenhet av vad som sker på landets anstalter och häkten är experter på vad kriminalvården "borde" göra. Jag har träffat fantastiska människor bland personal och intagna under mina år som kriminalvårdare, likväl som en mängd rötägg bland desamma. Det är viktigt att komma ihåg att svensk kriminalvård inte utgår från vedrgällningsprincipen utan ska istället skydda samhället från de dömda och samtidigt arbeta för återanpassning till livet utanför murarna. Det är inte frågan om att "dalta" eller "stryka medhårs" utan utföra ett uppdrag kriminalvården ytterst fått av regeringen. Min uppfattning är att de som inte har egen erfarenhet av verksamheten med dömda eller frihetsberövade personer, ( som häktad, intagen eller anställd) ska vara försiktiga i sina uttalanden! Tänk om det vore DU , någon anhörig eller någon DU känner som blivit utsatt för övergrepp på en anstalt? Personalen på anstalter och häkten har många gånger påfrestande arbetsuppgifter i mötet med kriminella, missbrukare och psykiskt sjuka personer men den lag de har att rätta sig efter (KvaL) anger också att "den intagne ska bemötas med respekt och aktning för sitt människovärde"!! Jag kommer aldrig att tro på tanken om "hårdare tag" och längre fängelsestraff som botmedel mot kriminalitet! Vad jag vet så begår människor fortfarande brott i de länder där dödstraff verkställs!!

Anonym sa...

Hej Nilla !

Självklart har du rätt i att jag som inte har någon egen erfarenhet av kriminalvården skall vara försiktig i mina åsikter.

Däremot har jag rätt att tycka till om ex strafflängder medmera.
Döms man till livstid så borde det betyda livstid, inte tjugo år !

Tänk om det var Du eller någon nära anhörig till Dig som drabbats av de dömdas övergrepp ?
Tror du Arbågamamman vill riskera att träffa sina barns mördare redan efter tjugo år ?

Jag vill inte se att vi inför dödsstraff men livstid borde vara just livstid.

Mvh Patrik

Anonym sa...

Hej Patrik.

Du är fri att tycka och skriva vad du vill, om du inte gör det blir det ingen debatt!
Visst ska samhället ALLTID värna om brottsoffer och skydda dem från förövare och gärningsmän men jag vill veta vilket syfte ett fängelsestraff tjänar? Ska vi låsa in människor under lång tid, LIVSTID, så ska det vara välmotiverat för brottsoffer, dömda och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv!

Idag är livstidsstraffet inte tidsbestämt, till exempelvis tjugo år som du nämner, utan frigivningen prövas i domstol. Vilket också är något som bör beaktas!

Nu har jag sagt mitt om kriminalvården denna gång. Saknar yrket samtidigt som det är skönt att slippa en tungjobbad organisation med allt vad det innebär!

Nilla

Anonym sa...

Hej Patrik!
Ja för min del får du gärna tycka att jag är enkelspårig om du mår bättre av det.
Ganska märkligt att jag då aldrig tidigare blivit kallad "blåögd" eller "säkerhetsrisk" åtminstone inte till mig men kanske om mig, vad vet jag.
Synd att kriminalvården också missade skriva det i mitt arbetsbetyg.

Varför skulle inte jag förstå att människor i samhället kan ljuga och framställa sig själva som världens bästa människor när det gynnar dem själva?? och då även människorna innanför murarna. Riktigt så blåögd är jag inte enligt mig själv iallafall ha ha.

Kan berätta för dig att även endel chefer är duktiga på att ljuga...så du inte blir chockad om du råkar möta nån som ej är grovbrottsling och ändå ljuger.

Det är få människor jag litar på, det är en tråkig men nyttig erfarenhet jag fått hittills genom livet.

Kalla mig gärna blåögd och säkerhetsrisk, det är ju din syn på mig som människa.

Ja du Patrik jag tycker också det är skönt att jag ej jobbar inom kriminalvården längre. Men saknar givetvis ställena ibland jobbet, kollegorna och intagna. Så skojigt som jag haft det inom kriminalvården ångrar jag definitivt inte min tid där.

Mvh erica

Anonym sa...

För något år sedan skrev jag och Margit en debattartikel som publicerades i ett par landsortstidningar. Den handlade om övervåld på anstalter och vi ville uppmärksamma en intervjuundersökning som Sverigs Radio gjort bland vårdare. Väldigt många av de intervjuade hade bevittnat övervåld bland kollegor gentemot intagna. I ett radioreportage hade fruktansvärda händelser på Norrtäljeanstalten skildrats. Jag och Margit jämförde Norrtäljeanstalten med Abu Graib i vår artikel. Själv tyckte jag nästan det kändes magstarkt för det kändes overkligt. Så illa kan det väl knappast vara? Detta var innan Margit orkat berätta för mig om detta som hon själv bevittnat på Hall. För ett par månader sedan har en liknande, helt oprovocerad misshandel skett av en intagen på Norrtäljeanstalten – igen. Utredning pågår.

Apropå ovanstående debatt om dalt och liknande. Jag vill mena att intagna på anstalter ska lära sig rätt och ordning. Sedan barnsben kan de våld. Vi ska ge dem humanistiska värderingar och lära dem rättvisa. Därför får aldrig någonsin en kriminalvårdsanstalt tillåtas vara ett laglöst land.

Brott ska beivras, även om det sker inne på en anstalt! Om du som intagen misshandlar en annan intagen, då ska du dömas för det! Det är inte mindre allvarligt än att jag slår någon på fyllan på stan. Om en intagen begår våld mot personal på en anstalt eller annan institution, då ska det lagföras. Personal ska inte få räkna med lite tuffa tag för att man jobbar på anstalt. Och sist men inte minst. En intagen måste veta att blir han eller hon våldförd av en vårdare så ska han eller hon få upprättelse. Endast med det förhållningssättet kan intagna få en frisk verklighetsbild.

Anonym sa...

Skönt att min självpåtagna roll som jävulens advokat gick hem i stugan. Det blev en härlig debatt,
framförallt "erica" var riktigt stridslysten.

Tack.

Mvh Patrik

Margit Urtegård sa...

Hej Mark.

Vi får hoppas att min kompis Peo har rätt när han säger: "Informera på, droppen urholkar stenen som bekant." Om inte så har jag en höna att plocka...:-)

Kram
Margit

Anonym sa...

Hej Patrik!

Ja din självpåtagna roll som jävulens advokat gick hem i stugan=).
Ha ha så du tycker framförallt "erica" var riktigt stridslysten, du var inte så dålig själv heller :)

Tack själv för debatten!
Mvh erica

ELIN sa...

Hej Margit!!

Efter att ha arbetat ganska länge inom den svenska kriminalvården vet jag att om man vågar stå upp och tala om sanningen blir man uppfattad som "besvärlig".
Jag är tacksam för att du vågar tala om sanningen. Att bruka våld mot våra intagna är inte det rätta verktyget och vårdare som gör på det sättet är inga arbetskamrater jag skulle vilja ha.
Det som gör mig mest upprörd är att cheferna är så inkompetenta så att den som talar om sanningen är den som blir offret.

Stå på dig Margit och kämpa vidare, om fler var som du skulle vår svenska kriminalvård se bättre ut.
Kram Marie

Margit Urtegård sa...

Hej Marie.

Den största förlusten kriminalvården gör är att vårdare som du, Nilla och Erica slutar. Ni är bra vårdare som kan erat jobb och gör en jättebra insats. Tack för alla dina vänliga ord. Jag hoppas det hjälpar att protestera, förr eller senare borde det man säger komma fram till rätt personer. Problemet just nu, är att de allra flesta som har något att säga till om inom kriminalvården har kommit dit de är just för att de har hållit någon annan om ryggen; det är alltså inte i första hand deras kompetens eller deras goda hjärta som har tagit de dit de är. Sorgligt men sant.

Jag kämpar på, jag lovar, jag har ju världens bästa och tuffaste vänner! Dig bland flera! Tack.

Kram Margit