torsdag 7 januari 2010

Alfahannen lever fortfarande.

Katarina Wennstam har skrivit en ny bok "Alfahannen". Jag läste för några år sedan hennes bok "Smuts" och den var både läsvärd och tänkvärd. Det var förresten Wennstams första roman. Alfahannen skall också införskaffas till husets bokhylla och den kommer att läsas med intresse. Att Alfahannen fortfarande lever och frodas är orsak nog till att vi behöver läsa Wennstams böcker.

DN skriver: "Feminismen är ingen kvinnofråga, menar Katarina Wennstam. Den handlar lika mycket om jämställdhet och att befria mannen från föreställningen att han inte får gråta." Män har mödrar, döttrar och fruar. De borde också bry sig. Feminismen är ingen kvinnofråga.

Katrine KielosAftonbladet berättar i dag om boken till de amerikanska ­journalisterna Nicholas D Kristof och Sheryl WuDunn; "Half the sky – turning opression into opportunity for women worldwide".

Katrine Kielos skriver: "Den systematiska diskrimineringen av kvinnor överstiger i skala och dödssiffror vida 1700- och 1800-talets slavhandel. Vi borde finna den lika barbarisk. Vi borde bli lika moraliskt upprörda – men det blir vi inte. Vi saknar förmåga att binda samman ­undernäring med könsselektiva aborter, med brudbränning, med förlossningskomplikationer, med våld i nära relationer. Trots att de har en tydlig gemensam nämnare: De drabbar kvinnor. Och de drabbar kvinnor med sådan oerhörd brutalitet att kvinnor dör i miljoner, hela samhällen hämmas i sin utveckling. Det drabbar till och med sådant som vi i vanliga fall bryr oss om (som tillväxt) utan att vi pratar om det."

Deras bok har kallats för den ­viktigaste feministiska boken på tio år.

8 kommentarer:

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

När jag skulle teckna en sjuk och olycksfallsförsäkring är premien mycket högre för oss kvinnor.

Det gör mig galen av ilska.
Så för mig som inte är anställd var det viktigt att teckna en försäkring, så det är bara att betala om man vill känna sig trygg som kvinna utan anställning.

Ha en skön kväll och kram

//Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Om man börjar titta på olika saker kan man bli både galen och förbannad.

När man vill lyfta fram kvinnor kallas det kvotering, när man gör som man alltid har gjort; väljer män bland män till olika positioner, då är det ett normalt förfarande och inte kvotering. Man kan ju undra varför man ser det så.

Är man blind på båda ögonen kanske? Det finns inte så många genusglasögon på marknaden än i alla fall:-)

Ha en underbar kväll og klem

Margit

Anonym sa...

Finns det inga Alfahonor???????

Anonym sa...

Tycker att det verkar finnas flera!!!

Patrik sa...

Men hallå Cattis !!!

Blir du lika galen av ilska över att ni kvinnor har LÄGRE premie på livförsäkringar ???

Försäkringar oavsett det handlar om hem/bil/liv eller sjuk handlar om att beräkna risker statistiskt.
Kvinnor, om vi talar medelålders kvinnor, är MER sjuka rent statistiskt, så enkelt är det. Finns ingen anledning att göra försäkringar till en genusfråga.

Anonym sa...

Jaha, sjuk- och olycksfallsförsäkringar är dyrare för kvinnor efterson de är försäkringsbolagens kostnader för kvinnor är större. På samma sätt är bilförsäkringar dyrare för män, eftersom försäkringsbolagens kostnader är dyrare för manliga bilägare. What is the big problem?

Än mer märkligt är väl i sådana fall att statens pensioner är densamma oberoende av kön, trots att kvinnor lever betydligt längre!

Mervi sa...

Det ska verkligen bli intressant att läsa Alfahannen. Även diskussionerna kring den kommer att bli spännande att följa.
Hur stötta tjejer för att de inte ska hamna i dessa situationer?
Mervi

Mervi sa...

Tjejer ska inte behöva tro att bjuda på sig sexuellt är nödvändigt för att ta sig fram i filmbranschen.
Mervi