fredag 15 januari 2010

Eskilstuna i topp i bidragsberoende.

Ledaren skriver: "Krisen har slagit hårt mot Eskilstuna, visst, men som tidningen berättade i december är den procentuella ökningen av kostnaden för försörjningsstöd ungefär densamma i Eskilstuna som i riket i stort. Kommunen hör dessvärre hemma i toppen alldeles oavsett konjunkturläge."

Eskilstuna hör dessvärre hemma i toppen när det gäller bidragsberoende oavsett konjunkturläge, säger alltså ledaren. Vad ledaren inte skriver är att Eskilstuna kommun har haft ett socialistiskt styre sedan tidernas början; allt sedan hedenhös. Under samma tid har Sverige också, förutom under några få år, haft socialistisk regering. Om nu socialdemokraterna var så himla bra på att bygga ett tryggt och bra samhälle för alla, då borde ju Eskilstuna kommun vara ett drömsamhälle vid det här laget. Men så är alltså inte fallet. Alla är i alla fall inte med.

I dagens tidning svarar två från kommunens ledning i ett Inpass så här: "Men vi ska inte ta från individen ansvaret att rusta sig, bli anställbar. Försörjningsstöd är det yttersta skyddsnätet. En rättighet som också innebär skyldigheter. Eskilstuna har lägre utbildningsnivå än kommuner av samma storlek, därför måste människor stödjas att skaffa kompetens. Det är inte bra att vara beroende av försörjningsstöd, det segregerar."

Så har det varit under många år nu, då det är länge sedan Eskilstuna började tappa industriarbetsplatser. Vad har den politiska ledningen i Eskilstuna gjort för att förbättra läget? De kanske har gjort jättemycket. Det vet inte jag. Men, de kanske har gjort fel saker? Huruvida ett borgerligt styre i Eskilstuna skulle gjort skillnad vet jag inte heller. Det får eskilstunaborna grunna på fram till valet 2010.

13 kommentarer:

Patrik sa...

Ja nu väntar vi bara på att Arrogansen skall avskaffa socialbidraget också.
De har ju redan förstört a-kassan och sjukförsäkringen...

Anonym sa...

Patrik har du inte fattat att sossbidraget är avskaffat.Det är försörjningstöd som gäller till alla som så behöver ....

Ann-Sofie sa...

Hej Margit!
Det vi har gjort här är att satsa många miljoner på vuxenutbildningen. Det var lyckosamt fram till 2007 när borgarna tog över. Då försvann 25 miljoner i statsbidrag från komvux. Sedan dess har staten haft ansvaret för vuxenutbildningen och det är på en alldeles för låg nivå för en kommun som Eskilstuna.

Vi hade bra samarbete med Arbetsförmedlingen men nu har de sagt nej till detta, de ska sköta det själva! ?

AF har problem med att klara sitt första uppdrag,att få ihop ett ledigt arbete med en arbetssökande. Nu ska de dessutom fixa så att sjuka får ett jobb/rehabilitering och som grädde på moset eller som lök på laxen ska de fixa integrationen av nyanlända flyktingar.

Lycka till säger jag bara!

Kram
Ann-Sofie

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

Tusen tack för ditt svar. Jag ställer bara frågor kring detta då jag gärna vill veta vem som tänker satsa på tex våra ungdomar; vår framtid.

Jag har själv ungdomar här hemma och jag vill veta vilka partier som vill ge ungdomen en chans. Det är tuffare att vara ung i dag än på tex 80-talet. Det är svårare att få jobb och det finns flera valmöjligheter. Båda sakerna kan göra livet mer komplicerat när man är ung.

Alla ungdomar, väldigt många dessutom, vill inte plugga på högskola och/eller universitet. Vad ger vi de för valmöjligheter?

Jag förstår att ni har gjort rätt mycket i Eskilstuna. Men, frågan kvarstår. Har ni satsat på rätt saker? Och är det bara regeringens fel att Eskilstuna har de problem ni har? Började problemen 2006 när den borgerliga regeringen tog över makten? I bland är det bra med lite självkritik och eftertanke för att kunna reda ut saker och ting. Kanske? Vackra ord hör vi från alla partier. Jag vill veta vilka som står för dem; hela vägen ut.

Klem
Margit

Prikopil sa...

Margit, du frågar dig: "Alla ungdomar, väldigt många dessutom, vill inte plugga på högskola och/eller universitet. Vad ger vi de[sic!] för valmöjligheter?"

"Vill och vill", frågar jag mig... Hur långt ska det tillmötesgåendet sträcka sig? Om någon inte "vill" arbeta mer än en halvtimme om dagen, vad ger vi dem för möjligheter? Om någon inte "vill" arbeta med annat än att spela World of Warcraft, vad ger vi dem för valmöjligheter? Om arbetsmarknaden kräver vissa förusättningar, och det inte finns något annat än brist på "vilja" som hindrar ungdomen i fråga att sträva mot att uppfylla dessa förutsättningar, varför ska vi då inte begära att man också gör det?

Finns det en del av arbetsmarknaden som inte kräver dessa förutsättningar, då är det såklart inga problem. Men, inte kan väl vad någon "vill" styra samhällets skyldighet att ta ansvar?

Anonym sa...

Det kanske är bättre att du Margit fokuserar på de problem Strängnäs har med ekonomin. Dessa problem är ni i SP stort bidragande till tillsammans med M.

Eskilstunas stora utbetalningar av försörjningsstöd beror på att vi har många missbrukare i stan samt att vi är beroende av att tillverkningsindustrin går på högvarv. Hög arbetslöshet ger till slut stora utbetalningar av försörjningsstöd.

Strängnäs som inte lider av dessa fenomen har trots det en sjuk kommunal ekonomi medans vi i Eskilstuna behåller balansen ok.

Anonym sa...

Kameleont Patrik!

Här får man se andra ståndpunkter.... Jag vet att du har ett friskt hjärta!

lena alun sa...

Heja Eskilstuna! Den stolta fristaden! Vi är på gång! Vi är laddade vi är tända!

Anonym sa...

http://pareriksson.wordpress.com/

Här har vi en kommundirektör som kan det här med att blogga!

Anonym sa...

Från Eskilstunas kommundirektör;

"Den här veckan var det styrelsemöte i det som vi kallar Samhällskontraktet där Mälardalens högskola, Västerås och Eskilstuna går in tillsammans med finansiering för att utveckla skolan, vård och omsorg och att regionen har utbildad arbetskraft."

Den här karamellen är något att suga på tills vi har vårt möte på Café Kaka!

Mats Werner sa...

Åja, Anonym!

Strängnäs har nog haft sin beskärda del av nedläggningar och konsekvenser av dessa för många människor: Sundby Sjukhus, P10, Hemglass och DSM. Vi talar tusentals anställda. En större andel procentuellt av befolkningen vägar jag nästan gissa än de nedläggningar Eskiltuna haft.


Men Strängnäs har haft en aktiv företagsvänlig politik vilket gett resultat.

Anonym sa...

Hej Margit!

På mötet igår, som socialdemokraterna hade om socialpolitk, fick vi av orföranden i nämnden veta att orsaken till att vi ligger i topp beror på;

1. Försörjningsstöd till nyanlända flyktingar finns med i summan, trots att kommunen får statligt bidrag för dem i fyra år.
Vissa kommuner delar upp dessa siffror, så dock inte i Eskilstuna.

2. Försäkringskassan som Eskilstuna ingår i är bra på att följa riktlinjerna. Ja, det ska gudarna veta! Ni kan vara trygga med att ingen som vekligen är sjuk är kvar i försäkringen.
Förändringarna då sociala hänsyn inte längre tas har verkligen slagit igenom här. Vi har fler utförsäkrade "sjuka". För vad är socialt och vad är psykiskt? Man kan inte dra gränser där. Är drogberoende bara socialt? Knappast!

3. Arbetsförmedlingen har inte i sina direktiv funktionsnedsatta personer som prioriterad grupp. Detta har undertecknad också fått erfara. De ska inte lägga ned arbete på en som mig. Tio andra kan få ett arbete under den tiden.

För dessa betalar kommunen ut försörjningsstöd, vilket borde vara Arbetsförmedlingens utgiftspost.


Liten rapport från verklighetens kvinna.

Kramar

Anonym sa...

hahaha

Där fick jag till en freudiansk felsägning;

"Ni kan vara trygga med ingen som verkligen är sjuk är kvar i sjukförsäkringen."

Den är lika sann som det jag verkligen kan intyga och garantera;

"Ni kan vara trygga med att ingen Eskilstuna som inte sjuk är kvar i sjukförsäkringen."

Niten att följa nya riktlinjer, i Försäkringskassan var fantastiskt stor innan alliansens valseger!