fredag 22 januari 2010

Birgitta Ohlsson (FP) är folkets favorit

Den 7 januari 2010 skriver DN: "Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson vill ta plats i regeringen, som EU-minister. Om hon får frågan så kommer hon att tacka ja." På Facebook har man startat kampanjen Gör Birgitta Ohlsson till EU-minister. En grupp jag gick med i direkt då jag gärna ser en kompetent och engagerad politiker som Birgitta Ohlsson som minister.

Politikerbloggen skriver redan den 29 december 2009: "Folkpartisten Birgitta Ohlsson gick på tisdagen med i Facebook-gruppen 'Gör Birgitta Ohlsson till EU-minister'. Ett besked om vem som tar över efter nya EU-kommissionären Cecilia Malmström väntas inom kort, erfar Politikerbloggen, och Birgitta Ohlsson är en av favoriterna till ministerposten."

SvD berättar att: "Birgitta Ohlsson är favorit bland Folkpartiets gräsrötter till posten som ny EU-minister. De sociala medierna förändrar spelreglerna och FP-ledaren Jan Björklund måste nu förhålla sig till en stark opinion som öppet lobbar för sin favorit. Som enda folkpartistisk riksdagsledamot har Birgitta Ohlsson en snabbt växande Facebookkampanj i ryggen när en ny EU-minister ska utses efter Cecilia Malmström, som utsetts till Sveriges EU-kommissionär."

Men, man får inte vara duktig, skicklig, populär, folklig och älskad i ett land som Sverige. Då träder landets största sjukdom fram; avundsjukan. I dagens DN hittar jag artikeln "Favoriten får inte toppjobbet". Där står det bland annat: "Men huvudfavoriten får inte jobbet, erfar DN. Hon ratas för att ha varit illojal mot regeringen." I lagomlandet får man inte sticka ut, där är det mellanmjölken som gäller, för att citera landets statsminister. Fredrik Reinfeldt (M) påpekade under sitt tal i Almedalen på Gotland 2009 att svenskar är mellanmjölkens folk. Det verkar inte vara bättre.

Man får inte mopsa upp sig och man får inte ha civilkurage om man vill komma upp och fram i svensk politik. Det gäller att bita sig i tungan och att klia rätt folk på ryggen. Jag säger, som Magnus Uggla sjunger: "Jag mår illa".

9 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Patrick Baltatzis sa...

Margit,

Jag tycker det är beklämmande att regeringen inte anser sig ha råd med Birgitta Ohlsson eller ser henne som en tillgång på framskjuten plats i politiken.
Jag tycker det säger mer om regeringen än om Sverige som helhet. Men ska vi döma kroppen efter våra huvuden så är det nog som du säger. Men det ska vi väl ändå inte???

MVH

P.

Anonym sa...

Kan väl vara bra att vara lojal mot regeringen om man satsar på ett toppobb inom densamma, eller...

Anonym sa...

Jag "visste" att hon inte skulle bli vald, även om man kan önsketänka.

Det är precis så det är, Margit, en verklig och stark kvinna kan inte ta sig fram.Inte i Sverige, inte med de maktstrukturer vi har.

Hon borde ju varit jämställdhetsminsiter istället för Yamko Sabuni. Hon var utstraffad långt innan FRA-lagen.
Hon är ju öppen feminist. Hon kunde varit partiledare. Det var vad svenska folket och media och många inom partiet ville.

Det blir hotande för makten med en självständig och oberoende kvinna som följer sitt hjärta. Bedrövligt sorgligt, och därför så vikigt att debattera och belysa.

Tack så mycket, Margit. Detta var en viktig bloggartikel. Hörde på radion i onsdags att fyra andra kvinnor var "nominerade", sen glömde jag bort det. Jag var inte förvånad. Jag förutsåg att det skulle bli så.

http://lenaalun.wordpress.com/2010/01/04/haller-tummarna-for-detta/

Anonym sa...

Hittade en nyhet från sr.se där det framgår att Birgitta Ohlsson ska ha barn i sommar.

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3390158

Nu kan vi aldrig får veta skälet till att hon inte ens var bland de föreslagna.

Lite konstigt att hon ens ville själv, men men de ska väl inte vara ett hinder att man blir förälder. Kvoterad föräldraförsäkring har hon drivit hårt, så då kan väl inte en graviditet hindra en ministerpost?

Kul att hon äntligen blir mamma, och det blir kul att följa hennes fortsatta feministiska inriktning.
Mycket kan ändras när man får erfarenhet av moderskapet. ;-)

Anonym sa...

Och nu hittade jag hennes egen bloggartikel om allt detta;

http://birgitta.nu/index.php/263

Hehe Nu blir det snart frågan om könsdiskriminering p g a graviditet. Det här kan bli en stor debatt eller så tystar media ner detta. Time will tell!

Hon räknar med att kunna arbeta som vanligt med de anhörigas stöd. Det kan absolut gå och ska gå;

"Om jag någon gång i mitt politiska liv ska bli bortvald vad gäller en post ska det bero på att jag har fel kompetens och fel profil eller rent ut sagt att jag inte duger för uppdraget. Aldrig att en kvinna väntar barn! Att medier hänvisar till min graviditet är bara så sorgligt och stockkonservativt. Kanske lever vi tyvärr kvar år på 1950-talet och inte år 2010?"

Maria Wetterstrand har fått två barn utan att äventyra sin politiska karriär!

Anonym sa...

Andra källor pekar i stället på att hon tidigare ofta har drivit en egen linje, och inte alltid setts som helt lojal.

Detta skriver Sveriges Radio.

Hur demokratiskt är detta??? Folket gillar ialla fall att hon driver en egen linje. Det är allmänt känt att hon lockar vänsterväljare, som annars inte hade röstat på fp eller borgerligt överhuvudtaget.

Anonym sa...

http://birgitta.nu/index.php/246

Kolla!

”Män beundrar gärna duktiga kvinnor. Bara dom inte är i samma bransch”

Sickan Carlsson

Anonym sa...

bla bla bla