måndag 18 januari 2010

Vems partiprogram?

Det är ju val i år. Därför sitter jag och läser de olika partiernas partiprogram. Det finns många vackra ord att läsa och många intressanta formuleringar. Jag fastnade för den här meningen. Läs den och gissa från vilket partis principprogram jag hittade denna mening:

"Helt central för oss är också FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund."

3 kommentarer:

Mats Werner sa...

Eftersom jag inte hittade formuleringen i vårt eget principprogram gissade jag att Du var ute i den tidigare debatten fortfarande och fann således formuleringen i SDs principprogram. Ja, ja!

Själva har vi denna formulering som väl täcker vår uppfattning:

"Människan är ett mål i sig. Ingen annan människa får äga henne eller på ett kränkande sätt använda henne som ett medel. Denna människosyn brukar beskrivas som att människan är en person, vilket innebär att varje människa är en unik och oersättlig individ och har samma absoluta och okränkbara värde oavsett, kön, ålder, social position, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell identitet".

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Du hittade det direkt. Ja det står i SD:s principprogram och är ett bra exempel på att lögner och propaganda kan finnas i partiers partiprogram. Man vet ju inte om man skall skratta eller gråta när man upptäcker det här. De kan ju inte tro att folk skall ta detta på allvar.

Dag Bremberg sa...

Margit, bra att du klippte in det citatet.
Du har helt rätt i att partiprogram kan innehålla många tomma fraser och floskler - som man inte bör låta sig luras av.
Det som visar vad partierna eg står för är vilka konkreta förslag de lägger och hur de röstar i viktiga frågor, t ex flyktingmottagande.