måndag 11 januari 2010

"Vår bild av muslimerna är präglad av skäggiga män"

Dilsa Demirbag-Sten har i DN skrivit debattartikeln "Vår bild av muslimerna är präglad av skäggiga män".

Hon berättar: "Sedan den iranska teokratins fatwa mot Salman Rushdie har skäggiga islamistiska män – som bränner böcker och hatar individuell frihet – blivit representanter för alla muslimer. Islam befästes i den fria världens medvetande som ett mäktigt hot mot yttrandefriheten, demokratins stolthet och de dödligas möjlighet att kräva sina rättigheter. Men som alla andra svenskar har de flesta muslimer en högst demokratisk relation till islam och sin omgivning. För några rastlösa, vilsna och trängda har däremot religionen blivit en politisk kraft och ett medel. Dessa är tillräckligt många och högljudda för att bevara den bilden av islam som intolerant, och också för att ibland erbjuda konkreta säkerhetshot." Man har gett fundametalisterna och dårarna tolkningsföreträde. När skall media lära sig att så länge man bjuder in de mest rabiata och extrema individerna till TV-sofforna med mera så kommer man bara spä på folks fördomar och hat?

Många är upprörda över vad som hände i Schweiz. Dilsa Demirbag-Sten skriver: "Förslaget om minaretförbudet i Schweiz antogs av rädsla för politisk islam. En demokrati i den fria världen var villig att göra avkall på religions- och yttrandefrihet för att markera mot en annan frihetsfientlig grupp. På så vis fråntas muslimer det individuella handlingsutrymmet i sitt förhållningsätt till islam. Den politiska symbolhandlingen mot radikal islam blev ett kollektivt bestraffande av alla muslimer." Jag är ganska övertygad om att om vi hade genomfört en liknande folkomröstning i Sverige nu, så skulle resultatet blivit detsamma som i Schweiz. Den rädsla som finns där finns också här.

Demirbag-Sten avslutar sin debattartikel med: "I tider med stor arbetslöshet och oro vädrar alla antidemokratiska krafter morgonluft. Förlorare på denna kollektiviserande retorik som verkar genomsyra det politiska, kulturella livet och medierna är alla som tror på demokratins grundprincip om individens suveränitet. Oavsett om vi är kristna, muslimska, judiska, kurdiska, eller ateistiska svenskar."

Vi behöver bygga broar. Men, det skall vi göra med rätt "material" och på trygg och stadig grund. Då måste vi börja tänka på vilka som får dominera debatten.

"I en demokrati är det individer som har rättigheter – inte religioner eller ideologier. Friheter, exempelvis yttrande- och föreningsfrihet, utgår från individen."
Dilsa Demirbag-Sten

6 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Det är klart att man inte ska generalisera. Ingen lär säga emot henne på den punkten. Men vart vill hon egentligen komma med sitt inlägg?
Läser man det noggrannt ser man att udden - som vanligt - riktas mot de företrädare för muslimska organisationer som hon sen länge är i fejd med. I praktiken bygger hon sin karrriär på att döma ut andra muslimer.
Hon är extrem individualist och upprörs över att det öht finns organisationer och att valda representanter "får sitta i TV-sofforna".
Men hon själv är en av de flitigaste soffsittarna och jag har sett henne spy förakt över andra muslimer på ett sätt som avslöjar mer om henne än om dem.
Att de är skäggiga medan hon ser bra ut gör att hon kanske vinner i TV-rutan, men i längden klingar hennes ord tomt.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du skriver: "Att de är skäggiga medan hon ser bra ut gör att hon kanske vinner i TV-rutan, men i längden klingar hennes ord tomt."

Du förvånar mig. Du som alltid är så nykter och saklig när du argumenterar. Vad har hennes utseende med saken att göra?

Dag Bremberg sa...

Hej, Margit. Kort svar:
Exakt lika lite som det hon lyfte upp och som du lade i din rubrik här: "skäggiga män".
Min uppfattning: vi bör bedöma folk efter vad de gör, inte efter utseende eller kön.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Uttrycket "skäggiga män" har kanske lite mera relevans till debatten än att hon ser bra ut. Hon vill att bilden många har "att muslimer det är talibaner med skägg och taskig kvinnosyn" skall kompletteras och breddas genom att media slutar att bara bjuda in fundamentalister till TV-soffan. Och jag tycker att hon har rätt.

Jag valde att kopiera hennes rubrik, då jag tyckte att den sa mycket. Att du kommenterar hennes utseende är något helt annat. Bilderna vi matas med i TV-rutan från Afghanistan, Irak med flera länder är just "skäggiga män". tycka vad man vill om det.

Dag Bremberg sa...

"Tycka vad man vill om det".
Jag håller faktiskt inte med, jag tycker att det är en låg nivå om man fokuserar på huruvida männen har skägg.
Och det säger jag inte för att jag själv haft det i många år. ;-)

Vad det egentligen handlar om är att vi alla har fördomar som vi måste försöka hantera. Jag med!
Vi måste försöka vara toleranta och vi måste definitivt ha religionsfrihet, oavsett skäggväxt eller utseende i övrigt!

ninnannah@hotmail.com sa...

Om jag inte minns fel så är väl Dilsa Kurd från Turkiet. Man har Islam som en religion men får inte vara med ändå. Som dotter till en Kurdisk man vet jag att kurder blir förföljda vilken religion man än har. Man ska väl inte döma utifrån utseende men efter ursprung. I detta fall så har väl Dilsa livserfarenheten som backar upp henne...
Förstår?
Det är lite sent på natten så jag börjar nog bluddra litet.