torsdag 1 april 2010

Bergsprängardöttrar och häxor

I dag på självaste skärtorsdagen brukar häxorna att sätta sig på sina skaft och åka till Blåkulla. Starka kvinnor har nog alltid varit hotfulla och farliga i mångas ögon. Förr i tiden eldades starka kvinnor på bål.

Jag läser tidningsartikeln "Fångad av kvinnliga fångar" i Eskilstuna-Kuriren. Det är skådespelaren Lo Kauppi som har intervjuat kvinnor i fängelse och skrivit en pjäs; Bergsprängardöttrar. Den kommer till teatern i Eskilstuna den 8 april. Hon vill få i gång en diskussion om kriminalvården och det är aldrig fel.

Hon säger: "I Malmö berättade till exempel en tjej om ett projekt som kallades Godnattsagor inifrån och det var alltså fängslade pappor som läste in sagor för sina barn. Det här kostade 80 000 kronor men det var osäkert om projektet skulle fortsätta. Samtidigt byggs ett säkerhetsfängelse för 750 miljoner kronor i Härnösand! Proportionerna säger verkligen någonting. Ändå vet vi att säkerhet inte fungerar, att sådana saker som elstängsel inte hjälper. Det finns hur mycket forskning som helst på det. Så grundfrågan är: vill vi minska brott och lidande eller handlar det om andra saker?

Klok fundering och fråga.

1 kommentar:

N sa...

Det handlar om att Bodström ville rädda sin politiska karriär och ringde till sin farbror Lars Nylén mitt i natten och bad om hjälp.

Nylén som är tränad av FBI i USA
kom fram med den urdumma snilleblixten (snedblixten)att bygga fängelser som de har gjort i USA.

Han kopierade ju Usa:s säkerhetslösningar bara för att motverka fler rymningar.

Hans vision är väl knappast "bättre ut" hans vision är väl mer "håll dem inlåsta"

Allt för att Bodström inte skulle se dålig ut i andras ögon...

Han kunde inte bli Zlatan så därför valde han att bli politiker.