måndag 26 april 2010

Politiker hoppar av demokratiberedning

Nyheterna P4 Sörmland skriver: "Tolv politiker från samtliga sex oppositionspartier i Strängnäs har beslutat att hoppa av kommunens demokratiberedning. Det är en protest mot att beredningens ordförande (S) inte vill diskutera utveckling av medborgarinflytande, säger Dag Bremberg från Mariefredspartiet.

Han säger att avhopparna inte längre vill sitta på meningslösa möten och ta emot arvoden. I stället kommer de att ha egna möten för att diskutera en alternativ politik. Förhoppningen är att före valet kunna lägga fram ett förslag om demokratiutveckling, som stöds av ett flertal partier."

Något sådant har mig veterligen aldrig hänt tidigare i vår kommun. Jag har varit aktiv i Strängnäspolitiken sedan 1994 och har under den tiden inte varit med om något liknande. Leif Lindström (S) är sedan kort tid tillbaka ordförande i demokratiberedningen. Han tar den allvarliga kritiken och dess konsekvenser med ro. Han säger nonchalant till radion: "Jag känner inte igen mig i beskrivningen."

Mariefredspartiets Dag Bremberg skriver också om detta på sin blogg.

Oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) skriver på sin blogg: "En odemokratisk demokratiberedning har inget berättigande. Om ordföranden inte kan lyssna, om han inte kan ta in oppositionen i arbetet och inte vinna deras förtroende, då blir hela verksamheten meningslös."

I dagens tidning står det: "Samtliga sex partier i oppositionen lämnade i går kväll Demokratiberedningen i protest. Kritiken är hård."

Kerstin Svensson (M) förklarar beskrivande på sin blogg varför hon lämnar demokratiberedningen.

Denna fråga har engagerat många. Terese Holmberg (MP) berättar om den odemokratiska demokratiberedningen på sin blogg.

Mats Werner (KD) har skrivit om demokratiberedningen på sin blogg.

Piratpartiets David Bergström har också bloggat om kaoset kring den såkallade demokratiberedningen.

6 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Det blev väl lite tillspetsat, men det får jag stå för.
Vederbörande - som jag f ö aldrig nämnde vid namn i samtalet med radion - tog det tydligen personligt, att döma av hans sätt ikväll.
Men för mig är det inte alls pesonligt.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag!

När vuxna människor inte kan ta emot berättigad kritik på ett bra sätt är det bara sorgligt. Inget ovanligt att sådana personer beter de sig konstigt.

Nej, detta är inte personligt, det är ett resultat av hur hela majoriteten har agerat emot demokratin sedan de tog över makten. Det mest allvarliga är nog att de inte alls ser problemet själva. De ser inte att de beter sig odemokratiskt och dumt.

Kerstin Svensson sa...

En beredning är ju ett organ som fått ett specifikt uppdrag och när det uppdraget är slutfört så upplöses beredningen. Vi har redan redovisat Demokratiberedningens förslag till KF och nu visar det sig att vi inte kommer längre i beredningen. Då får man ta konsekvenserna av det och avgå. vilket vi har gjort. Jag har tagit upp det på min blogg! Konstigare en så är det inte.

Kerstin

David Bergström sa...

Jag sitter och funderar på hur jag hade reagerat i deras sits. Att lämna demokratiberedningen är knappast något som gör arbetet där bättre. Plus att demokratifrågan är ytterst relevant i just Strängnäs Kommun.

Även efter att ha läst Kerstin Svenssons blogg så verkar det som att hon hoppar av på grund av lite olika saker, "Lokaltjafs" samt att hon tycker de inte har någon chans att ändra majoritetens uppfattning.

"Jag tycker det är slöseri med våra skattepengar att sitta kvar i en beredning, vars resultat den styrande majoriteten inte är intresserad av."

Är inte just denna beredning ett sätt att försöka ändra deras uppfattning isåfall? Omöjligt kan det väl inte vara? Eller är Strängnäs politiker så insyltade i sin egen politik?

Så som jag känner just nu skulle jag inte lämnat den. Men då jag inte sitter i deras sits kan jag inte heller få en helhet i bilden och kan egentligen inte yttra mig helt rätt.

(Skrev förresten min allra första blogg om just detta nyss)

David Bergström, Piratpartiet

Margit Urtegård sa...

Hej David.

Tack för kloka synpunkter och välkommen till kommunpolitiken!

erik berg sa...

Läser man på Kerstins blogg finns där en bra analys som förklarar mycket. (Försökte kommmentera där men fick inte in något)

Läser man dagens ST inser, åtminstone jag, att Leif Lindström inte förstått vilka uppgifter Demokratiberedningen har eller har haft.

Erik