tisdag 20 april 2010

Kungaförtroende minskar stadigt

Både DN och SvD skriver om att Kungaförtroende minskar stadigt.

Det borde det göra. I ett liberalt och upplyst samhälle skall man inte kunna födas in i en hög samhällsposition. Alla människor är unika, men ingen är kunglig!

DN skriver: "Allt sedan SOM-undersökningarna startade 1995 har förtroende för det svenska kungahuset minskat. Vid höstens undersökning var förtroendet nere på samma låga nivå som 2004 efter kungens besök i Brunei där han gjorde en del utmanande uttalanden."

Dags att flytta in monarkin på ett museum. Låt det förlegade och omoderna statsskick vi har i dag bli historia. Sverige är en modern demokrati och där hör monarki inte hemma.

10 kommentarer:

Mats Werner sa...

Ajdå, Margit! Ett område till där vi har olika uppfattning! Det får inte bli för många!

Anonym sa...

Gäller dina åsikter om monarkin även den norska?? Eller bara Sveriges?

Margit Urtegård sa...

Hej Mats!

Vi har väl haft olika uppfattingar om saker flera gånger tidigare?! Men, vi har alltid respekterat varandra och det är bra.

Klem

Dag Bremberg sa...

Jag har inte politiska synpunkter på kungafamiljen.
Men som besjälad och uppriktig demokrat kan jag aldrig anse att det är bra med en monarki där statschefstiteln går i arv till äldsta barnet.
Mats, om du förespråkar monarkin, anser du också att monarken ska återfå makt eller ska det bara vara en show för veckopressen - som i bästa fall gynnar svenska storföretag i några länder där man ännu tycker att kungar är romantiska.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag!

Jag tycker visst att du har politiska synpunkter i frågan!:-). Vad kallar man det annars?

Mats Werner sa...

Min uppfattning är traditionalistisk och utan krav på förändring av maktstukturer. MEN också grundad i min marknadsföringssjäl.
Jag VET vilken PR-nytta monarkin gör för lilla Sverige idag.
Något en grå president aldrig skulle kunna ersätta.

Vi har idag en TVÅA i rangordningen! Vet ni ens vem?

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Jag delar inte din uppfattning om monarkin. Det betyder mycket för Sverige (och även Norge) att ha ett kungahus ur PR- synpunkt. Viktorias o Daniels bröllop kommer att kosta mycket men det kommer att bli en kassako för turismen och näringslivet!
/Marie-Louise

lasse p sa...

Ja, jag ska väl inte bara komma med negativ kritik här på din blogg Margit. Den här gången kan jag bara hålla med! Tycker att Dag B gör en bra analys och ytterst handlar det förstås om demokratiuppfattning.

Dag Bremberg sa...

Margit, jag skiljer noggrant på kungafamiljen och diskussionen om statsskicket. Monarkisterna vill gärna försvara den gamla odemokratiska ordningen genom att framhålla hur bra PR Vickan och familjen gör.
Men om Vickan får ett barn som växer upp till en otrevlig och osnygg typ, ska vi byta statsskick då?
Tycker att KD m fl tyvärr ibland är för populistiska.

Mats Werner sa...

Populism, Dag, är när någon vänder kappan efter opinionsvinden. Själv har jag vuxit upp med denna inställning sedan Ivanhoe (den förste) och Richard Lejonhjärta, och såvitt mig är bekant har den också funnits i mott parti från begynnelsen.