torsdag 17 september 2009

Patrick Swayze.

Patrick Swayze avled i måndags endast 57 år gammal. Jag älskade TV-serien Nord och Syd, där Patrick Swayze hade en underbar roll. Sen kom 1987 och Dirty dancing, som har blivit något av en klassiker, som alla känner till gammal som ung. För ett par veckor sedan såg jag just den filmen tillsammans med personalen och flickorna på Fridegård i Eskilstuna. Vi pratade då även om att Patrick Swayze var allvarligt sjuk i cancer. Nu har mannen, som blev sinnebilden av manlighet, både genom sin styrka, sin charm och sin sårbarhet, lämnat jordelivet därhän alldeles för tidigt. Harry Hamster, SvD, har i sin artikel "En stärna som har dött" tagit med filmens mest kända och älskade citat: "Nobody puts Baby in a corner".

Jag vet inte hur många gånger jag har sett filmen Dirty dancing, men jag vet att jag definitivt inte har sett den för sista gången. Fast jag har memorerat scen för scen så är den lika sevärd varje gång. Jennifer Grey är lika fantastisk hon, i sin roll som pappas flicka som trotsar klassnormen. Med hög moral och stort mod blir hon en förebild för många tjejer. Klassfrågan har alltid fascinerat mig. Min bästa och viktigaste barndomskompis är dotter till en av Norges rikaste familjer. Själv var jag född i en fattig bondfamilj. Vi gjorde skam på ordspråket lika barn leker bäst. Hon lärde mig t.ex. att äta med flera olika slags bestick som låg kring talriken. Jag lärde henne bland annat att mocka skit ur kornas bås. Sedan vi blev vuxna har vi inte haft kontakt alls, förutom att jag skickade henne ett julkort med bild på min familj efter att jag hade gift mig. Jag fick inget svar. Det passar sig kanske inte? Hennes släkt umgås med den norska kungafamiljen och andra höjdare i Norges land. De goda barndomsminnen, när hon och jag lekte tillsammans, har jag för alltid kvar. Minnen och intryck lika starka som de filmen Dirty dancing gav mig.

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Du är i gott sällskap med min gamla Mamma 97 år som också sett Dirty Dancing ett antal gånger. Första gången hamnade hon på den av misstag men blev så taget just av Patrick Swayze att hon var riktigt sorgsen igår när jag hälsade på henne.

Själv har jag inte sett filmen men njöt desto mer av Nord och Syd.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Hälsa din mamma. Sen måste du se filmen, den är superbra!

Jag sa precis till Pontus att jag önskar mig Nord och Syd på dvd. Jag vill se serien igen.

Klem
Margit