onsdag 2 september 2009

En heldag med plan- och byggnämnden.

Margaretha Furustrand (FP), Marie Jonsson (Plan- och byggchef), Margit Urtegård (SP) och Sten Diurlin (M).
Marie Jonsson och Margit Urtegård.
Plan- och byggnämnden träffades klockan nio i morse på kommunhuset och vi gick i genom några nya lagar. Sen åkte vi buss runt i kommunen; ut till Tosterön, Sanda, Brunnsåker, Stallarholmen, Mariefred, Åker och tillbaka till Strängnäs. En fantastisk dag. Vi har många pärlor i vår kommun, med ofantligt stora möjligheter. Det gäller att förvalta de väl. På nämndsammanträdet diskuterade vi bland annat Visholmen. Jag har suttit i många olika facknämnder i kommunen. Det är spännande att lära sig olika politiska fackområden. Det skall bli roligt och intressant att få inblick i samhällsplaneringen i detalj.

12 kommentarer:

Ann-Sofie W sa...

Luggen har vuxit bra!

Kram

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

Ja, jag börjar bli långhårig nu:-).

Kram

Anonym sa...

Hej

Ni ser ut att ha haft en härlig dag! Ja, många pärlor har vi, och det är svårt att fatta rätt beslut utan lokalkännedom. Just därför tycker jag det är viktigt att beslutanderätten förs ut i kommundelarna, för vilka kan sin hembygd bättre än lokalinvånarna!

Jag hade verkligen sett fram emot den här dagen, men var tvungen att hålla mig i sängen, och gick därför miste om utbildningen kring bl.a. strandskyddet. Vore intressant med ett referat därifrån!

/Birgitta Elvingson

Margit Urtegård sa...

Hej Birgitta.

Ja, det var en mycket givande dag med nämnden. Bra initiativ av ordförande Margaretha Furustrand (FP) att ordna en sådan studiedag för nämndledamöterna, tycker jag. Kommunen är stor geografisk och det är bra att få se de olika planområdena på plats.

Krya på dig.

MVH Margit

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Mycket bra att du åker runt och ser dig omkring, stanna gärna till och lyssna på synpunkter från de som bor i närheten av de nya bostadsområdena.
Idag fick jag ett samtal från min granne som är mycket förtvivlad, över den nya detaljplanen på Målartorp 1:13. Blir det som detaljplanen beskriver så finns inget kvar av det som han och hans fru sökte och fann i sin villa, han beskriver det som ett övergrepp att bli helt omringad av 14 hus, han kommer inte kunna sitta på sin altan för den hamnar mitt i en utfart, intill sovrumsfönstret kommer det varje dag passera ett 70 tal bilar, tittar han ut genom fönstret så kommer han kunna se under bilarna.
Min granne är inte nöjd, utan mycket ledsen och besviken, och förtvivlad.

Han tycker att ett mindre antal hus skulle vara helt ok, men inte 14 stycken.

Jag tror säkert att min granne skulle bli mycket glad om du hälsar på och tittar och lyssnar på just deras synpunkter..

Ha en skön dag //Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Jag pratar gärna med din granne. Jag kan väl göra det i samband med ankmiddagen?:-).

Ha en underbar dag.

Kram
Margit

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Det blir ju toppen!

Vi kanske kan höras och bestämma ett datum.

Kram Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Jag är hemma, ring mig när du får tid.

Kram

Mats Werner sa...

Hej Cattis!
Kan inte låta bli att påpeka för Din granne (Henningsons f.d. antar jag) att när de köpte sin fastighet fanns detta område redan utpekat för kommunal expansion, så han kan aldrig komma och påstå att han blivit överraskad. Isåfall har han inte fullföljt sin undersökningsplikt när han köpte fastigheten.
Hälsningar
MATS

Cattis Zetterwall sa...

Hej Mats!

Säkert så visste min granne om att det skulle bli hus, men lantlig förtätning kanske ser lite olika ut i människors tankar, med tanke på hur den övriga bebyggelsen ser ut i området..

Man kan fundera över lämpligheten att klumpa ihop husen så att det skapar otrivsel för de som redan bor.

Besök gärna min granne för att lyssna på hans synpunkter.

Mariefred bör växa men inte bara för att nå upp till målen om ex antal nya personer i vår stad.

Mariefred ska växa, men det bör vara någon slags tanke så att vi inte bygger sönder den lilla idylllen.

Nu när konjukturen vänder bör ni som styr ch ställer lyssna och föra dialog med de som bor, så att det blir lite givande och tagande..

Att väga samman något som är hållbart i längden.
Att låta exploatörer härja fritt utan styrning tror jag inte på.

Det ska vara snyggt och genomtänkt inte bara en massa hus för att leva upp till målet om x antal personer.

Just nu finns det ganska många tomma hus ute i Läggesta, samt väldigt många osålda hus i hela vår kommun..

Byggande av lägenheter är kanske något som borde få hög prio när det vänder.

//Cattis

Mats Werner sa...

När jag flyttade till Mariefred 1970 fanns det inte någon som kunde tro att staten någonsin skulle börja avyttra mark. Och i vart fall inte kronogården Gripsholms mark. Alltså gällde för stadens expansion riktningen norrut. Stora markområden köptes in av Mariefreds stad redan för att trygga en framtida utveckling för staden.

Inte bara staden utan också andra, som olika exploatörer (vare sig de var små arkitekter som skaffade sig några strategiska fastigheter eller stora byggföretag som köpte upp de stora markområden som en av våra främsta centerpartister på den tiden hade samlat under en enda fastighetsbeteckning). "Samhällskontraktet" som kommun och samhälle genom olika demokratiska beslut tecknar med invånare och företag verksamma inom kommunen, är något som man inte alltid kan ta så lätt på. Företagen - och de enskilda entreprenörerna (eller bara privatpersonerna)- har investerat utifårn de förutsättningar som samhället ställt upp.

Vår "käre" KF-ordförande häver ofta ur sig märkvärdiga ting, men i ett stycke håller jag fullståndigt med honom och det är när han rabblar sin latinläxa: Pacta sunt servanda - Avtal skall hållas.

All samhällsplanering bygger på långsiktiga tankar och planer som sakta realiseras. Som innefattar just investeringar i mark och andra saker. Kommun och företag har båda investerat i mark i Norra Skogen och kringliggande områden på basis av en viljeyttring från politiken och på basis av fattade demokratiska beslut.

För mig är det allvar. Om vi som kommun vill att företag och privatpersoner investerar i vår kommun måste dessa kunna räkna med att vi håller oss till spelreglerna.

Gör vi det inte är risken för krav på inlösen inte blott en utopi. Och bättre användning har vi för våra skattepengar.

Från en ursprungligen ganska stor exploatering har i detta fall det blivit en mycket måttlig som resultat av olika aktiviteter.

Vad jag förstår av min son i Marielund, är inte mängden osålda hus särskilt stor i området. Visst, det går säkert inte lika fort som för något år sedan, men f.n. har t.o.m. Svenska Hem - som tidigare lade sin del av Etapp 1 på is - färdigställt några ytterligare hus och fler är på gång. Försäljningen av Jagbacken är igång. Trycket på Mariefred kommer inte att avta.

Men ingen som flyttat in vill att fler ska få göra det! Det är politikens dilemma! Därvidlag har mycket lite förändrats i Mariefred sedan 1970.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Mats!

Vilken tur att jag kom hit 1976..

Jag vill att Mariefred växer, men det måste finnas en vilja att få till det med, busshållsplatser, infarter och utfarter, belysningar och lagom breda vägar, någon rimlig möjlighet att parkera..

Att växa för fort är inte bra..

I Marielund finns det inget övergångsställe för att ta sig över vägen och busshållsplatsen.

Varför blev det ingen lämplig busshållsplats, rundbana i Marielundsområdet.

Tackade kommunen nej till detta, eller..

Nu är det Målartorp 1:13 som ska exploateras, vi kommer att ha synpunkter, dels vägsamfälligheten och de som bor inom området, tidigare synpunkter som vi framfört är väldigt tydliga med fler punkter som gör det en smula mer trafik vänligt.

Läs våra synpunkter de är inte helt uppåt väggarna, utan bara från oss som bor i området med god lokal kännedom.

Vi var mycket glada åt det skydd för den gamla landsvägen som tidigare fanns med i den förra detaljplanen.

Självklart ska avtal hålla, med då bör de vara väl utarbetade..

När man sedan utlyser tävlingar och ex fågelsången och flytande villor där ingen vinner, är ju inget lysande ex på hur det ska vara eller bli..

Sedan äger väl inte kommunen så mycket av marken runt omkring oss här uppe i skogen.

De synpunkter vi har och kommer fortsätta föra fram i den demokratiska processen är inte alls för att stoppa allt byggande, utan vi vill att det ska bli något som vi kan vara stolta över...

Sen tycker jag personligen att det skulle vara mycket bra om det också byggs lägenheter, hyresrätter är något som behöver byggas.

Bygg villor men se till så att det går att ta sig till och från områdena, det borde vara en självklarhet. Undrar också om vägverket har pengar för att lägga en cykelväg till Målartorp, vi har ännu inte fått bra busshållsplatser, det som vi fick vid vår väg är snarare en fälla en ett verkligt skydd.

Ha en bra dag //Cattis