söndag 20 september 2009

En stor politiker lämnar norsk politik: Lars Sponheim!

SvD skriver: "Sällan har en norsk partiledare spelat så högt och förlorat så mycket som Lars Sponheim i Venstre. Som en livvakt räddade han Jens Stoltenberg kvar vid makten och tog själv kulan. De stora partierna håller på att mala ned mitten i norsk politik".

Lars Sponheim, som är Norges svar på Göran Hägglund (KD) när det gäller snabba och roliga repliker, kommer att bli saknad i norsk politik.

SvD har antagligen rätt när de skriver: "Det var nog så att Venstres väljare straffade partiet genom att rösta på de partier som verkligen vill ha ett borgerligt samarbete. För Venstre blev det i alla fall en katastrof. Partiet gick från tio till två mandat i Stortinget på grund av spärren för utjämningsmandat. –Jag är färdig som partiledare i Venstre. Någon måste ta ansvaret och det gör jag, sade Lars Sponheim innan rösterna ens var färdigräknade. Även det andra partiet som ville utesluta Fremskrittspartiet från det borgerliga samarbetet gick det dåligt för. Kristelig folkeparti gjorde sitt sämsta val någonsin. Partiledaren Dagfinn Høybråten sitter inte heller tryggt".

Norske Aftenposten skriver: "Høyres Per-Kristian Foss har forståelse for Sponheims beslutning. - Jeg skjønner at Lars trekker seg. En fargerik og spennende politiker forsvinner ut av fokus, og det er trist, sier Foss til Aftenposten.no. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er et tap for norsk politikk at Sponheim forsvinner. - Det er vemodig at en så sterk og profilert politiker trekker seg, sier han".

Jag håller med. Jag, som följer norsk politik med stort intresse, kommer verkligen att sakna Lars Sponheim. Norsk mittenpolitik blir inte densamma utan honom.

Inga kommentarer: