söndag 13 september 2009

Høyres ledare Erna Solbergs slutspurt mot seger!

I Norge har man länge haft färgstarka och duktiga kvinnor, med rejäl makt, i politikens centrum. Redan för 28 år sedan (1981) blev en kvinna statsminister i Norge, Gro Harlem Brundtland och hon blev nordens första kvinna på en sådan position. I morgon är det val och då står kampen mellan Høyres ledare Erna Solberg och Fremskrittspartiets Siv Jensen

Det norska valet bevakas knappt av svenske medier alls. Antagligen för att kunskapsnivån inom journalistkåren om Sveriges viktigaste grannland, ur många aspekter, är skrämmande låg. Dock blev jag imponerad av ledaren "Norgehistoria i Sverige?" i Eskilstuna-Kuriren här om dagen. Ledaren poängterar något så insiktsfullt som att: "Norge är inte Sverige och FRP är inte Sverigedemokraterna. FRP är inte sprungen ur rasistiska organisationer som SD". Just det Norge är inte Sverige. Norge är inte ens Sveriges lillebror längre! Och Fremskrittspartiet är inte sprungen ur rasistiska organisationer. Vi som har växt upp i Norge vet att Fremskrittspartiet har flera frågor på dagordningen än invandringen.

Man kan ju undra vad Björn Lindahl, SvD, håller på med. Han skriver: "Liknelsen att springa 42 195 meter passar annars ovanligt dåligt in på Erna Solberg. Hon är den mest frodiga av de norska partiledarna, för att använda ett artigare uttryck än att säga att någon är fet". Jaha när blev det legitimt att kommentera politiska kandidaters frodighet? Det är värre att vara tjock i huvudet kan man ju kontra med till dessa dumheter! Det är sexistiskt och dumt att kommentera personers utseende, om det inte handlar om skönhetstävligar då. Erna Solberg har kommit dit hon har på grund av sin kompetens och folklighet.

De jag har kontakt med i Norge hoppas på en borgerlig valseger, med eller utan Siv Jensen!

Inga kommentarer: