tisdag 1 september 2009

Fatalt misstag lägga ner Selaöhemmet!

Dagens debatt i tidningen:

Fatalt misstag lägga ner Selaöhemmet

Socialnämndens beslut i juni om nedläggningen av äldreboendet Selaöhemmet i Stallarholmen känns fortfarande som ett fatalt misstag av den politiska majoriteten. Och det gör även beslutets konsekvenser, de boendes påtvingade flytt till Thomasgården i Strängnäs.

På socialnämndens augustisammanträde tog oppositionen, M, KD och SP, därför upp frågan igen. Nu för att försöka få de ledamöter som företräder majoriteten, S, FP och C, att förklara varför de valde nedläggning av Selaöhemmet före att inte ta Thomasgården i bruk. Båda alternativen skulle ha kommit till rätta med det överskott av platser på äldreboenden som skulle ha uppkommit i kommunen om båda boendena får vara kvar. Och, båda alternativen kostar i praktiken lika mycket! Skillnaden är bara en fråga om synsätt.

Vi fick inga svar och det gjorde oss besvikna och faktiskt också förundrade. Det är skrämmande att man i majoriteten är beredd att fatta beslut som får så negativa konsekvenser för enskilda individer, och en hel kommundel. Rent ekonomiskt hade det inte spelat någon roll om man gjort som vi i oppositionen ville och sagt nej tack till Thomasgården. Går prestige före omtanken om människan?

I Strängnäs har vi i tidigare majoriteter uppskattat och värnat mångfalden och valfriheten i de olika kommundelarna. Nu känns det som om de styrande i beslut efter beslut håller på med någon form av centraliseringsprocedur. Det känns inte bra för framtiden.

Hélène Brodin Rheindorf (KD)
andre vice ordförande socialnämnden,
gruppledare

Erik Berg (SP)
gruppledare

Maria von Beetzen (M)
oppositionsråd

7 kommentarer:

Mats Werner sa...

Helt rätt! Utmärkt inpass!
Hilsen fra Bergen! (I ösregn!)
MATS

Mats Werner sa...

Helt rätt! Utmärkt inpass!
Hilsen fra Bergen! (I ösregn!)
MATS

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Är du i Bergen i Norge. Där regnar det ca 300 dagar om året säger ett elakt rykte:-). Fast det är en mycket vacker stad och alltså värd att se. Underbar norsk dialekt talar de där också. Min släkt, både på min mammas och min pappas sida, kommer från Bergen.

Ha så kul i mitt gamla hemland.

Klem fra Margit

mariavB sa...

Hej Margit ! Jättebra artikel !
Det hela är för sorgligt.
För att lätta upp mitt humör tänker jag på hur rolig Helene var när hon sa till Tord på KF " Det satt långt inne det där ordet. . . (Valfrihet) Hon är skarp Helene !
Kram/M

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Ja, Hélène är skarp och rolig. Vi får träffas någon dag, så kan vi peppa varandra.

Kram på dig

Patrick Baltatzis sa...

Maria,

Det var en vass kommentar hon hade Helénè. Världsklass faktiskt!

Mats Werner sa...

Vår kapten - som var Norrman - uttryckte saken på sedvanligt norskt positivt sätt: "Risken för regn i Bergen är 60% - men da må man ju också betänka att det är 40% chans att det inte gör det!"