onsdag 17 juni 2009

Vad vill folkpartiet?

I dagens tidning och i Eskilstuna-Kurirens ledare berättas det om Helena Hallgarns (FP) avhopp som viceordförande i barn- och utbildningsnämnden. Strengnäs Tidning skriver: "I kväll hoppar vice ordförande Helena Hallgarn, (FP), av barn- och utbildningsnämnden. Bidragande orsak är att kommunchef Jan Heimdahl plockat bort ett beslutsärende från kvällens dagordning – ett beslut som skulle minska hans makt. Agerandet strider mot arbetsordningen i nämnden. – Det är svårt att genomdriva saker i nämnden, det här är ett tydligt exempel på det, säger Helena Hallgarn".

Min undran är vad Helena Hallgarns parti, folkpartiet, tänker göra nu? Funderar också på varför de inte har backat upp sin kompetenta partikollega och krävt ändringar av rådande ordning så att hon skulle kunna eller vilja stanna kvar som viceordförande? Folkpartiet offrade Anders Jansson, numera moderat, då de gick med i denna oheliga allians. Nu offrar de en av sina bästa politiker åter igen. Vad vill de? Ordspråket Makten framför allt kanske eftersträvas kosta vad det kosta vill?

Bra att ledarsidan har ändrat uppfattning om huruvida man får framföra kritik mot kommunchefen eller ej. Så här skrev Alex Voronov i en perspektivspalt den 25 januari 2007: "Antingen är politikernas förtroende för kommunchefen, åtminstone utåt sett, hundraprocentigt eller så finns det inget förtroende och chefen får lämna sitt uppdrag (som i Flen 2005). Några mellanlägen får inte finnas".

9 kommentarer:

Mats Werner sa...

Ja, man kan ju undra.....

Kommer nog att kommentera detta avhopp på min blogg åsså.

Framförallt som Voronov i vanlig ordning drar fel slutsatser.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Det är bra att ledarsidan nu har ändrat uppfattning på flera sätt. Att de även stödjer vår idé om att ha utskott i stället för nämnder är glädjande.

MVH Margit

Anonym sa...

Det är inte alltid han drar fel slutsats (Voronov). Bara när det gäller BUN möjligen. Föresten så har inte ett helt år innehållit någon kritisk granskning av BUN, också det konstigt. Framstår konstigt men inte alls konstigt, den dag man ser sammanhanget.
Verkligheten brukar som en lavin en dag komma ifatt.

Margit Urtegård sa...

Hej anomym.

Du skriver: "Föresten så har inte ett helt år innehållit någon kritisk granskning av BUN, också det konstigt. Framstår konstigt men inte alls konstigt, den dag man ser sammanhanget".

Jag förstår inte vad du menar. Kan du vara snäll och förklara närmare vad du syftar på/till?

MVH Margit

Mats Werner sa...

Nu ligger min kommentar på bloggen: http://matswerner.blogg.se/2009/june/surt-sa-raven.html

Glad Midsommar!
MATS

Kerstin sa...

Jag är inte så säker på att Folkpartiet vill något, mer än att i alla lägen tillhöra majoriteten. Det måste vara frustrerande att vara lydparti till S. Margareta Furustrand gick ju till och med upp på KF och talade om att hon gärna ville se att Thomasgymnasiet fick självstyre men att hon inte kunde rösta ja till det förslaget. Tydligare kan det ju inte bli. På din fråga Margit bedyrade Helena Hallgarn att Tosteröskolan och Långberget skulle få vara ifred under kommande läsår. Jaf tror inte (eller vill inte tro) att Helena då visste att förvaltningen på kommande BUN 17 juni skulle lägga förslag att flytta Tosteröskolan till Karinslund 2010, alltså nästa läsår, med försäljning av fastigheten hösten 2010. Ingen kan få mig att tro att inte Lotta kände till att förvaltningen skulle lägga fram det förslaget.
Sen snurrar karusellen igång…
Vasa och Långberget till Paulinska, Strängnäs nya skola till Campus, Härad, Fogdö och Tosteröskolan till Karinslund. Nu förstår man texten i den gamla schlagerdängan. Vi tar in på gungorna vad vi förlorar på karusellen! Förtjänsten på gungorna är ett måste för att förverkliga sossarnas dröm om Centrumskolan. För oss i oppositionen, elever och föräldrar är det en mardröm.
Föresten Strängnäs nya skola, är väl ett missvisande namn på en ”kulturskyddad” gammal anrik skola som Paulinska. VAD SKA DEN HETA EFTER FLYTT TILL CAMPUS? STRÄNGNÄS ALLRA SENASTE SKOLA?

Det sista var ironi och inte ett förslag!
Kerstin

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Du skriver: "Jag är inte så säker på att Folkpartiet vill något, mer än att i alla lägen tillhöra majoriteten". Det är nog en korrekt analys du har gjort. Både folkpartiet och centern har i många år bara kämpat för att få behålla makten och inget annat. Nu fick vi se en folkpartistisk politiker genom Helena Hallgarn (FP) som faktisk ville något, men hon fick uppenbarligen inget stöd för sin kreativitet och nytänkande inom sitt eget parti. Långa samtal har de haft med henne efter att hon deklarerade sin avgång intern i partiet. Vad gick då fel? Hon blev nog ett hot mot de mindre kompetenta politikerna i sitt eget parti. Hon blev antagligen även ett hot mot den styrande majoriteten, då hon ville komma åt de brister som finns.

Helena Hallgarn har flera gånger klagat till flera av sina partikollegor över att hon har fått dra det stora lasset inom BUN, medan någon annan har fått pengarna för jobbet hon har gjort. Livet är orättvist, det har nu Helena Hallgarn också fått uppleva. Trist att hennes parti inte gav henne det stöd hon behövde för att orka fortsätta inom BUN.

MVH Margit

Anonym sa...

Jag tror att folkpartiet strax före valet 2010 kommer att hoppa av sittande styre i Strängnäs kommun.
Förmodligen vill man sedan gå med i ett borgerligt alternativ inför 2010 års val.
Hoppas att kommande väljare sätter P för ett sådant försök och minns hur fp agerade tillsammans med (s) och (c) som körde Strängnäs i botten ,hart när en total konkurs.


MVH

Siare

Mats Werner sa...

Kerstin!

Tror inte alls att det var ironi. Tror tvärtom att det skulle kunna vara en realistisk konsekvens av den tokenskap som hittat på ett namn som "Strängnäs Nya Skola"! Finns något belut om detta? Det är ju så "puckat" att man undrar hur det är ställt med beslutsfattarna isåfall. Varför måste två fungerande skolor (Vasa och Paulinska) med varsin åldersinriktning byta namn bara för att man gör EN administrativ enhet av dem? Kalla dem då administrativt Paulinska-Vasa-skolan och låt dem behålla sina individuella namn. Paulinska har en lång tradition.

Och som sagt - "Strängnäs Nya Skola" är ju faktiskt ett namn med "bäst-före-datum"! Ska man döpa om den sedan?

Undrar
MATS