måndag 8 juni 2009

"För vi har tagit studenten"!

Lillebror Emil, kompisen Ludde och Benjamin.
Benjamin; student 2009.

Pontus, Margit, Emil, Benjamin och kompisen Micke.
Min son Benjamin tog studenten i lördags. Han har gått på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Till hösten börjar han på KOMVUX här i Strängnäs, han skall läsa upp några betyg. Han är en av många ungdomar som inte vet vad han skall bli när han blir stor, som man sa förr.

Sanna Rayman, ledarskribent på SvD, skriver en artikel om ungdomsarbetslösheten "Än klappar hjärtat med friska slag. Men sen då?" Hon refererar till artikeln "Ljusnande framtid långt borta för unga" i DN. DN skriver: "Framtidsutsikterna är dystra för årets studenter. Årskullen är den största på länge, fler söker till högskolan, färre kommer in. Cirka 4.800 unga mellan 18 och 24 år i Stockholms län är arbetslösa, en ökning med 78 procent på ett år". I Sörmland är det ännu värre. Eskilstuna-Kuriren skriver att Sörmland har flest unga arbetslösa i landet.

8 kommentarer:

Mats Werner sa...

Med tanke på det arbetskraftbortfall som drabbar Sverige under den närmaste tio-årsperioden i och med att de stora efterkrigskullarna går i pension + det stora omvårdnadsbehov dessa en gång kommer att generera, torde framtidsutsikterna trots allt inte vara alltför dystra. Några måste ju göra allt det vi gjorde! Lycka till Benjamin!
MATS

Mats Werner sa...

Eller var vi i realiteten onödiga......

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Benjamin hälsar och tackar.

Klem
Margit

Anonym sa...

Fattar inget ?
Går man tre år i gymnasiet för att sedan läsa på komvux ?
Vad är det för fel på dagens lärare ?

Var det inte komvux som arrogansen ville lägga ner ?

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Benjamin har gått fyra år i gymnasiet, han valde fel linje första året och fick börja om. Du har rätt när det gäller alliansens syn på KOMVUX, de vill nog helst att alla gör rätt från början och gör de inte det får de skylla sig själva. Det är en människosyn jag inte förstår.

Men, det är väl mest moderaterna som har den synen. De övriga borgerliga partierna har mera kontakt med verkligheten och är mera humana, tror och hoppas jag i alla fall.

MVH Margit

Niklas Axvallen sa...

Själv gick jag sex år på gymnasiet.
Gick först på handbollsgymnasiet i Tibro där jag efter två år inte orkade med mer pluggande så jag hoppade av.

Gick sedan på IV, och jobbade ett år här i Strängnäs. Hoppade sedan på Handelsprogramet där jag gick ut med topp betyg.

Mycket för min del och som jag även tror för många andra är att man inte har den mognad och den viljan att plugga hårt direkt efter grundskolan. Och att det är därför många sedan läser på komvux, då man vet vad man vill bli och har en större motivation till att plugga. Är inte detta bra?

Ska man bara få en chans? Då hade jag bara haft en grundskoleutbildning, och det kommer man inte långt på i dagens samhälle.

Så tack för att komvux finns, så att alla har chans att bli de dem vill.

(och vad det gäller lärarna, försök själva att motivera en skoltrött tonåring)

Margit Urtegård sa...

Hej Niklas.

Du frågar: "Ska man bara få en chans?" Nej, man skall självklart få flera chanser. Vi har alla olika förutsättningar, alla är inte födda med en silversked i munnen och alla vet inte vad de skall bli när de blir stora. Vem vill leva i ett samhälle där det inte finns någon tolerans och/eller förståelse för våra olikheter? Inte jag i alla fall.

Kram
Margit

Cattis Zetterwall sa...

Hello Benjamin!

Grattis till studenten och grattis till jobbet.

//Cattis