måndag 8 juni 2009

Kärnfriske Olle får inte köra buss.

I Strengnäs tidning står det: "Olle Wennerberg, 75, tvingas sluta sitt jobb som busschaufför. Anledningen: Han är för gammal, enligt Busslinks policy.
– Vi som drabbats känner oss kränkta, de borde göra individuella bedömningar, säger Olle, som anmält fallet till diskrimineringsombudsmannen".

I sitt tal under Almedalsveckan på Gotland förra året, tog statsminister Fredrik Reinfeldt (M) upp denna fråga. Han sa att vi borde ha en mer individuell, modern och flexibel syn på arbetslivet. Jag håller med honom. Jag har skrivit på min blogg tidigare, om att vi behöver ett mer flexibelt arbetsliv. Citat från bloggen: "Det finns många fördelar med att ändra vår syn på arbetet. Vår åldersfixering skulle kanske botas något också! Den åldersdiskriminering som finns i Sverige är både oroväckande och ruggig".

Nu får vi se vad fackets förhandlingar den 1 juli leder till. Det talas mycket om diskriminering i Sverige, men då tänker man knappast på de äldre.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Handlar detta om din svärfar ?

Vet inte vad problemet är.
Det finns åldersgränser, både för gamla och unga, sjuka och friska.

Piloter, lokförare, busschaufförer,alla måste de någon gång sluta jobba.

Denne pigge gentleman kan säkert jobba ideellt istället, kanske vid något äldreboende.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Ja, Olle är min svärfar, men det har inget med saken att göra. Jag tycker att folk skall få jobba så länge de vill.

Du skriver att det finns åldersgränser, både för gamla och unga, sjuka och friska. Varför då? Är inte det ett förlegat och konservativt sätt att se på människan? Det finns folk, som av olika skäl, inte orkar att arbeta så länge. Är det då inte bra att de som orkar och vill gör det då? Som sagt, flexibelt arbetsliv, det tror jag på.

Olle arbetar som timvikarie, något man behöver på de flesta arbetsplatser. Han ställer alltid upp när de ringer. Han går på hälsokontroller och är kärnfrisk. Han har alltid levt ett hälsosamt liv, skall det bestraffas?

MVH Margit

Anonym sa...

Låt 5-åringar köpa ut på systembolaget då också.
Fattar du inte ?
Det finns åldersgränser av olika anledningar, en när det gäller trafik är aäkerhetsaspekten.

Sjävklart spelar det roll att det är din egen svärfar.
Det är enda anledningen till att du skriver om det överhuvudtaget.

PH sa...

Nja, man kanske ska nämna att man har en relation till de man tar ställning för på en publik blogg, i vart fall om man är folkvald politiker (oavsett disclaimern om att åsikterna är ens personliga).

Det är dock en hyfsat irrelevant fråga. Den relevanta frågan är vem som ska ta kostnaden för de extra hälsokontrollerna som kräva för att bekräfta att personen är frisk och kan fortsätta köra. Med en fast åldergräns uppstår inte det merarbetet och den extra kostnaden. Vem ska stå för den kostnaden? Busslink och i slutändan bussresenärerna?

I övrigt är väl egentligen en övre åldersgräns inte konstigare än en yngre. Det finns 17-åringar som är väl lämpade att ta körkort. Ändå finns det en av praktiska skäl en fast 18-årsgräns för det. Detta eftersom man typiskt sett menar att vid 18 år är man mogen nog att köra bil. På samma sätt är man typiskt sett vid 75 års ålder inte längre lämpad att köra buss och ansvara för flera dussin människors liv. Visst finns det personer som är lämpade även vid 83 år ålder att göra, och de som borde slutat vid 65, men det spelar inte så stor roll.

Vill man med Margits resonemang ha individuella prövningar av körkortsålder, rösträtt, när totalförsvarsplikten inte längre ska gälla, när man ska få bo i ett seniorboende, etc? Vem tar kostnaden?

Margit Urtegård sa...

Hej PH.

Bara som ren information så tar man i dag individuella hänsyn när man får/söker plats på seniorboende och liknande.

MVH Margit

PH sa...

Margit, jag avsåg inte äldreboenden ("ålderdomshem"), utan så kallade 55+/"seniorboenden", precis som jag skrev.

Det var dock inte huvudpoängen, så återkom gärna med dina svar på mina övriga synpunkter: Vem ska bära kostnaden för merarbetet med kontroller etc? Och menar du att generella åldersregelverk i samhället alltid ska vara föremål för individuella prövningar för undantag?

Anonym sa...

Al heil PH den allsmäktige stor hjärnan som vet och kan allt. Ingen får tycka något förutom han. vi böjer oss för din vilja.