söndag 21 juni 2009

PJ Anders Linder på SvD.

I dagens SvD berättar PJ Anders Linder att mediegurun Joakim Jardenberg tyckte att Linder var snubblande nära att komma ut som piratpartist. Detta efter Linders krönika om frihet och integritet (14/6).

Linder tror att Jardenberg har reagerat på det här: "Friheten är ett av politikens mest grundläggande värden. Frihet innebär bland annat att staten visar respekt för enskilda människors inkomster, fri- och rättigheter och privatliv. Tyvärr har frihetsfrågor inte engagerat de etablerade partierna på sistone. Skatterna diskuteras ur statens istället för medborgarnas perspektiv. Individernas rättssäkerhet har blivit en partipolitisk icke-fråga och såväl socialdemokrater som allianspartier har lagt fram förslag om ökad övervakning".

Linder skriver: "Det märkliga är att klassiskt borgerliga åsikter om frihet och integritet plötsligt ses som piratpartism".

PJ Anders Linder har i bloggartikeln Liberalkonservatism är nog ändå ingen dum idé recenserat debatten mellan Johan Norberg och Roland Poirier Martinsson. Han skriver: "Johan talar för liberalism och principer, Roland för konservatism och pragmatism. Rubriken var 'Kampen om kapitalismen', men debatten handlar mer om i vems hamn som kapitalismen vilar tryggast än om kapitalismens brister och förtjänster. På den senare punkten är de rätt överens.

Jag är benägen att hålla med Dick Erixon, som är inne på samma linje som Linder. Han skriver på sin blogg: "För mig har klassisk liberalism de bästa svaren i ekonomi och juridik, medan konservatismen ställer de rätta frågorna och betonar de rätta institutionerna när det gäller sociala och kulturella aspekter på livet". En kombination alltså, liberalkonservatism, skulle vara det bästa.

Inga kommentarer: