fredag 29 augusti 2008

Varför är alla tjejer vänster?!

Varför är alla tjejer vänster? Den frågan ställer Sakina Madon i Expressen i dag. Hon skriver: "Att kvinnor föredrar rött framför blått bekräftas inte minst av opinionsmätningar. Just unga kvinnor, mellan 18 och 29 år, utmärker sig särskilt. Bland dessa sympatiserar i genomsnitt 28 procent med de borgerliga partierna, medan oppositionen lockar hela 70 procent i sommarens mätningar (Sifo)."

Den konservativa debattören Elise Claeson tror att förklaringen är att borgerligheten har fastnat i ekonomismens siffertrixande, där människan reduceras till skatteunderlag och arbetskraftsutbud. Claeson påpekar också att kvinnor, under graviditet och småbarnsår, är mer beroende av samhällets skydd och stöd. Hon menar även att kvinnor också är beredda att ge andra utsatta stöd och skydd. Claeson säger: "Därför röstar kvinnor på partier som förstår och pratar om solidaritet, ansvar, rättvisa, omsorg, trygghet, vård. Men sådant behöver inte vara vänster. Kvinnor i andra länder röstar i större utsträckning på borgerliga kandidater."

Jag tror att det handlar om att vänstern i Sverige har tagit monopol på vissa begrepp; just de begrepp Claeson här nämner: solidaritet, ansvar, rättvisa, omsorg, trygghet, vård." Det rör sig inte om vad kvinnor är beredda att ge; det handlar om vad kvinnor tror att de ger. Genom att rösta på socialistiska partier tror dessa kvinnor att de gör en insats för rättvisan i samhället. Att t e x ensamma mammor var 90-talets förlorare (DN 010207) har de inte tagit till sig. Att när skatterna höjs blir det fler som behöver bidrag har de tydligen inte tagit notis av. Politisk propaganda på elitnivå genom decennier har skapat en falsk bild av hur saker egentligen förhåller sig. För mig är det ett enkelt val; vill jag ha ett bidragssamhälle eller vill jag leva i ett samhälle där folk får växa och utvecklas? Missvisande och framgångsrik sossepropaganda genom decennier har tyvärr gått in i blodet på folk.

Sonja Schwarzenberger, chefsredaktör på den feministiska tidskriften Bang, säger: "... att vänstern, likt feminismen, ser att kvinnor underordnas män. Kvinnor som kollektiv har visat sig missgynnas i ett kapitalistiskt samhälle, och många kvinnor ser dessutom en yrkesmässig framtid inom offentlig sektor." Här tror jag att det fortfarande handlar om att borgerligheten har låtit vänstern få monopol på begreppet feminism genom att borgerliga politiker har behandlat jämställdhetsfrågan styvmoderligt. Att finansministern Anders Borg (m) kallar sig för feminist är ett stort framsteg; han har förstått hur viktig jämställdhetskampen är.

Sakine Madon avslutar sin artikel med: " Men man får inte glömma att det var först på 1980-talet som kvinnor i högre grad än män började sympatisera med vänsterblocket. Fram till dess var skillnaderna mellan män och kvinnor små. Jag vet inte vad som hänt, men märkligt är det. Lika mycket som jag förstår att kvinnor inte längre vill stå vid spisen, lika lite förstår jag varför unga flitiga tjejer vill leva i ett samhälle där deras slit inte tas till vara. Ja, varför är det så tjejer?"

För mig är det också totalt obegripligt!

"BARA I VÄXANDE, FÖRÄNDRING OCH UTVECKLING FINNS PARADOXALT NOG VERKLIG TRYGGHET."
Anne Morrow Lindbergh, f. 1906

11 kommentarer:

Anonym sa...

Kvinnor är rent generellt klokare än män..... svårare är det inte ;-)

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Du är rolig du:-))).

Jag kom precis hem från Trosa, Lena och jag har varit där. Vi pratade precis om dig. Hälsa Ann-Sofie.

//Margit

Anonym sa...

Hej Margit!
Jag som kristdemokrat upplever många gånger ett förakt som är så påtagligt att jag nästan kan ta på det! Var finns respekten för andra och alla människors lika värde? Hur demokratisk är man när man försöker demonisera andra människor pga andra politiska åsikter?? Var finns toleransen hos dem som säger att de är toleranta??

Jag blir så ledsen, för jag tycker inte det hör hemma i ett demokratiskt samhälle där åsiktsfriheten och religionsfriheten är ett av de viktigaste fundament som vårt samhälle vilar på.

Vi har konservativa i mitt parti men dit hör inte jag. Men vilket parti har inte det?? Är det bara i kd, eller???

Jag är feminist och liberal kristdemokrat och jag vet att jag inte är ensam om att vara det i mitt parti. Sossarna har verkligen lyckats att få människor att tro att det är bara dom som har patent på solidaritet och mänskliga rättigheter.

Vi i kd kämpar för ett samhälle där "ingen ska hållas tillbaka och ingen lämnas efter". Det är väl en viss skillnad med sossarnas devis "alla ska med"???

Tack för ett bra inlägg Margit!

Kram, Marie-Louise F M

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Jag känner igen det du beskriver. Under de åren jag var med i moderaterna var det många som sa: "Hur kan du vara moderat som är så snäll och humanistisk?"

Det är precis som folk tror att moderater är några stora egoister som sparkar på hemlösa på vägen till jobbet. När en sosseregeringen skall spara pengar under dåliga tider heter det att vi måste spara för att klara krisen. När en moderatledd regering drar in på något heter det att de vill slå sönder välfärdssamhället. Alla fördomar som finns och alla glåpord man har hört gör en bara häpen och ledsen.

Det gäller att informera, det är bara kunskapsspridning som kan göra skillnad.

Kram Margit

Anonym sa...

MAMMON ELLER GUD?
PENGAR ÄR INTE ALLT.....

Kvinnor ser solidaritet som något självklart. När man fött sitt första barn lär man sig att om inte barnet mår bra, mår inte jag heller bra....

Alliansen har misslyckats med att kommunicera solidaritet/ de socialliberala värderingarna. Därför har inte kvinnorna förstått att även folkpartiet står för solidaritet. Även miljöpartiet har velat profilera sig som ett socialliberalt parti. Att inte fp och mp har bättre opinionssiffror är en gåta för mig.

Men som sagt; de flesta kvinnor har fortfarande små ekonomiska mariginaler och är medvetna om sitt beroende av den gemensamma ansvarigheten. Jag tror att lösningen för alliansen är att kommunicera solidarisk socialpolitik. Nu har man tagit kontroll över social-försäkringarna. Nu gäller det att visa att även alliansen värnar de svaga, sjuka och utsatta.

Tack för en toppendag! Ser många nya möjligheter.

Sov Gott

Lena

Dag Bremberg sa...

Jag håller med Peo. Och inte bara på skoj.

Detta mönster hänger väl också ihop med det som vi länge känt till: "den som inte är radikal när den är ung har inget hjärta, den som inte är konservativ när den är gammal har ingen hjärna".

Vi som är politiker tycker jag helst bör ha dels detta ungdomliga/feministiska/vardagsnäraengagemang, dels se till att kommunen fungerar med vetttiga prioriteringar, stabil ekonomi och långsiktigt/hållbart tänkande.

Det finns bra personer i alla partier, nästan, men frågan är om dessa böjer sig för partipiskan eller... inte lätt att som väljare chansa...

Anonym sa...

Å nu undrar PeO..... Vad sas om mig ? Förutom att jag är snygg alltså....

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Vi pratade mest om din blogg, både Lena och jag tycker den är kul att läsa och kommentera.

Jag tycker det är så bra med människor som har andra åsikter än mig, men som i alla fall kan läsa och tycka till om det jag skriver. Jag har aldrig förstått varför många svenskar bara vill umgås med folk som är "lik" dem själva. Så är inte du och Ann-Sofie och det uppskattar jag mycket.

Apropå detta att vara lik; på torget i Strängnäs för många år sedan köpte jag tidskriften till Ordfront. Då kom en annan moderat politiker fram till mig och sa att jag inte borde läsa sådan vänsterpropaganda. Jag vill inte vara eller leva så begränsad; homogena grupper lär man inte mycket av efter en tid, man slutar utvecklas tror jag.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag håller med dig. Att vara radikal handlar om att vara reformivrare; de flesta ungdomar vill röra om i grytan och protestera, det tillhör ungdomen så att säga.

På mitt kylskåp hänger en tecknadseriebit Zits; sonen Jeremy har fått sin första lön. Han säger: "Det var det fräckaste, jag har blivit rånad av skattmaserna, statlig skatt, kommunal skatt, pensionsavgift, sjukförsäkringsavgift...de har snott halva lönen. Ring statsministern!" Pappan säger till mamman: "Jag tror vi just har sett en moderat födas!"

Det är lätt att vara radikal när man är ung och inte har något ansvar. Det blir svårare när räkningarna skall betalas.

Jag håller med dig Dag när du skriver att det finns bra personer i alla partier, nästan. Någonstans så måste man i alla fall hitta något man tror på, en riktning, en ideologi. Att respektera folks övertygelse och val; det är vackert det!

En ung kille var med i debatt denna veckan, han hade skrivit positivt om FRA-lagen på sin blogg och fått många otrevliga och hotfulla kommentarer från FRA-motståndare. Programledaren frågade pojken hur han skall hantera detta? Pojken svarade att han kände sig tvingad/tvungen att vara mera försiktig med vad han skriver på sin blogg framledes. Detta är illa, mycket illa! Sverige har blivit ett intolerant land på många sätt och vis; där alla måste tycka lika! De som inte gör det skall sågas, hängas och hånas av hyenorna; de som tycker lika och är politiskt korrekta. Vart tog yttrandefriheten vägen? Har man någonsinn haft yttrandefrihet i Sverige eller är det bara vackra ord?

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit !

Citatet av Morrow-Lindbergh är på pricken. Samhällets trygghetssystem är ofta bedrägliga, men de behövs naturligtvis som skyddsnät. Vi människor har historiskt sett levt längst tid som Bushmänniskor i Afrika. Därför finns genetiskt en spontanitet hos unga kvinnor att lita på andra för försörjning vid barnafödandet och efter. Den tid i mänsklighetens historia som kvinnor varit verkligt självständiga är oändligt kort.Då kan vänsterideologierna vara lockande. Men med tiden upptäcker många kvinnor att detta inte håller. Och moderaterna har alltför länge präglats av
äldre män. Politik har också mycket med identifikation att göra och där har inte vi varit och är inte tillräckligt bra.(Önskar att jag var lite yngre )
Maria von Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Identifikation är viktigt, precis som du skriver. Sossarna har sagt så många gånger ett det är de som representerar "att alla skall med", något som inte stämmer alls. Varför ser de då inte till att undersköterskor pluggar vidare till sjuksköterskor, barnskötare läser vidare till förskolelärare med mera? Kanske för att deras viktigaste fack är kommunal?!

Varför ser de inte till, som sossarna har gjort i Norge att flera och flera äger sina hem? Kanske för att de vill att folk skall vara kvar i sin arbetaridentifikation? I Norge har sossarna tappat mark, mycket för att flera människor har fått makt och pengar och genom det fått mera makt över sina egna liv. Det kommer inte att ske i Sverige om man inte håller sossarna undan makten i flera mandatperioder. Det är ett som är säkert. Information behövs, efter 80 år med propaganda från sosseeliten!

MVH Margit