söndag 10 augusti 2008

Sverigedemokraterna måste få vara med i debatten!

Har varit inne och läst på bloggar tillhörande aktiva sverigedemokrater. De gör stor sak av att andra partiers företrädare säger att de skall möta dem i debatten, för att sedan dra sig ur tilfällen för debatt. Detta är inte bra. Sverigedemokraterna är ett parti som finns och växer, vi kan inte göra som strutsen, sticka huvudet ner i sanden och låtsas som att sd inte finns. Vi måste våga möta dem i debatt.

Så här skriver en person (060815) i en bloggkommentar på Sd:Kuriren: "Jag är en -39 pensionär, och främling i mitt eget land. Jag betalar 55% i skatt för att försörja 480.000 muslimer här i Sverige och deras anhöriga i hemländerna. Den fientlighet sossarna visar mot oss är fullständigt oacceptabla. Nu skall vi också betala hizbollahs bostäder i Libanon. Det har ju utannonserats en "givarkonferans" i slutet på månaden. Jan Eliasson, också han utrikesminister, börjar bete sig som den förra skatan. Jag trodde han var en förnuftig person, men ack vad jag bedrog mig. Han tillhör tydligen samma gäng knäppgökar som ofelbart kallar sig socialdemokrater. De borde kallas främlingfientliga, som de behandlar oss kultursvenskar. Visst är hizbollha en muslimsk terrororganisation lierad med socialdemokraterna. Sicket det kan bli i vårt moderland..."

Är det någon som tycker att det är svårt att bemöta sådana här konstiga utsagor och torftiga argument? Jag tror inte det.

Sen tror inte jag att det handlar om värderingar, att folk väljer att rösta på sd, som vissa har hävdat. Värderingar handlar om uppfattningar, synsätt, åsikter, omdömen och normer. I ett land som har varit så homogent som Sverige har varit tills rätt nyligen skiljer vi oss inte så mycket från varandra i våra värderingar. Jag tror det handlar om avundsjuka, okunskap och missnöje. Personen som jag har citerat skriver att han är född 1939, är pensionär och har blivit en främling i sitt eget land. I utanförskapet kan mycket hat växa. Det är därför det är bra att vi har en regering som vill få folk ut i arbete och ur utanförskapet.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Du har alldeles rätt. Vi måste granska SDs program så att vi inte blir svarslösa i debatten. Jag har nu börjat läsa deras hemsida. En intressant läsning. Där står "det mångkulturella samhällsexperimentet" (läs invandring) kostar oss svenskar så mycket pengar att om vi tar bort det, påstår SD att dom skulle kunna minska skatterna samtidigt som man ökar välfärden.
Vad man menar är att invandrarna tar resurser från tex vården. Bevara mig väl för en sån framtidssyn. Det är lätt att skapa missnöje och skylla på andra. Nasisterna skyllde på fredsuppgörelsen efter 1:a världskriget, judar, romer, kommunister och homosexuella. SD skyller på invandringen. Nassarna pratade också i termer av experiment. Glm inte det!!!

Jag ryser!
Kerstin

Anonym sa...

Håller alldeles med om att vi måste ta debatten med Sverigedemokraterna precis som vilket parti som helst. Glöm inte att det inte var länge sedan Vänsterpartiet betraktades som odemokratiskt. Men nog tog man väl debatten med dem.

Har inte läst på deras politik sedan det valmanifest de producerade inför senaste valet, men där körde man med klart "välformulerade" och "allmänna" viljeinriktningar. Invandrarfrågorna var "snyggt inlindade" om man så säger.

Här lokalt blir det ju dock lite svårt så länge Robin inte dyker upp på Fullmäktigesammanträdena.

Hälsn.
MATS

PS 1: Länken Du har lagt in verkar inte fungera. DS 1

PS 2: Jag undrar om inte skribenten ifråga menar att han är född 1939. Så fattade jag nog. DS 2

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Länken fungerar, det är en kommentar jag har citerat, den finns längre ner på sidan. Han kanske är född 1939, så tolkade inte jag det i farten, men du har nog helt rätt.

Jag tog med det citatet för det innehåller argument vi har hört så ofta förr. Sd rekryterar eller drar till sig unga, outbildade killar (mest), som annas skulle röstat på s, så såg i alla fall bilden ut förra valet.

//Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Väldigt många svenskar är kritiska till invandringen och invandrare av olika orsaker. Ofta handlar det om rädsla som bottnar i missförstånd och fördomar. Om man inte pratar om det här, det är ju tabu i Sverige att nämna något kring detta överhuvudtaget, då finns fördomarna kvar hos många och sd har möjlighet att få mycket röster.

Dialog mellan infödda svenskar och invandrare är också viktigt. Integration handlar inte bara om att invandrare skall få arbete och bostad, att få lära känna svenskar och på det sättet komma in i det svenska samhället är lika viktigt, för att förståelse skall kunna blomma upp på "båda sidor". Så vi undviker "vi" och "dom" uppfattningar, termer och tankar.

//Margit

Anonym sa...

Margit Urtegård: På det stora hela ett mycket bra och klarsynt blogginlägg - men! Tror du att det hjäler att "vi har en regering som vill få folk ut i arbete och ur utanförskapet" när Sverige fortfarande har den största massinvandringen i hela västvärlden samt landet avkristnas och islamiseras alltmer? "Utanförskapsområdena" (läs invandrargettona) som alliansen ständigt talar om blir ju bara fler. Tror du att denna sorts politik hjälper i det långa loppet? Vad händer när vi får en lågkonjuktur? Och dessutom bygger ju mycket av alliansens politik för att få fler invandrare i arbete på att sänka trösklarna, diskriminera svenskar och kvotera in invandrare. Helt fel politik! Vi måste få till stånd en assimileringspolitik som Sverige hade före 1975 istället. För övrigt är det mycket fegt att ta en pensionärs argument för att rösta på sd och angripa denne - angrip istället sd:s faktiska politik.

Kerstin: Det första du skriver är alldeles rätt - massinvandringen är totalt onödig och kostar hundratals miljarder varje år - enligt brittiska forskare. Sd:s Sten Andersson försökte få till stånd en liknande undersökning i Sverige men nekades att göra så. Danmark har gjort en sådan studie och kommit fram till samma resultat. Flera nationalekonomer i Sverige instämmer i denna analys. Det andra du skriver är dock helt felaktigt. Om du menar att "granskning av sd" är samma sak som att anklaga partiet, som för övrigt är Sveriges mest Israelvänliga, för att vara ett nytt NSDAP är du ute på ganska hal is. Detta kallas guilt by association och Godwins lag samt tyder på att man saknar sakliga argument. Det finns både judar, romer, kommunister och homosexuella i sd - däremot finns det inga nazister.

Mats Werner: Tråkigt att Robin Sjölin inte visar sig. Jag skäms uppriktigt talat å hans vägnar och tycker att det är mycket respektlöst mot dels hans väljare, dels demokratin. Däremot har han ju faktiskt förklarat sitt agerande:

Robin Sjölin säger visserligen att han inte vill sitta på sverigedemokraternas mandat men eftersom han skriftligen inte avsagt sig platsen måste Strängnäs kommun betala ut partistöd till sverigedemokraterna för mandatet nästa år också - trots att ingen politik bedrivs av paritet i kommunen.

- Jag har inga planer på att gå på något möte. Jag ska hoppa av men jag har inte hunnit skriva in och så, säger Robin Sjölin till Strengnäs Tidning.

Margit Urtegård sa...

Hej Tobias.

Du skriver: "För övrigt är det mycket fegt att ta en pensionärs argument för att rösta på sd och angripa denne - angrip istället sd:s faktiska politik."

Diskussionen handlar om att sd växer, då är det intressant vem som röstar på sd. Eskilstuna-Kurirens ledare osade av hopplöshet; politiker kan inte göra någonting, detta har inte alls att göra med integrationspolitik med mera, detta ligger härbärgerat i våra värderingar, enligt tidningen. Det är nonsens.

Om vi skall påverka folk måste vi veta varifrån de kommer, vilken hemvist har de i politiken. Där har man tidigare påvisat att flera som tidigare har röstat på s, röstade på sd i förra valet.

Denna pensionär jag citerar, han representerar de jag tror är representativa som väljare till sd. Om folk är gamla eller unga spelar väl ingen roll, man borde kunna citera även äldre.

Du kan lita på att jag också kommer att angripa sd i mina artiklar. Jag tycker det är fegt att politiker inte möter sd i debatten. Dessutom gynnar det bara sd och inga andra att framträdande politiker i de etablerade partierna inte törs möta sd i debatt. Det är kanske inte vad man vill.

//Margit

Anonym sa...

Problemet med en debatt med en Sverigedemokrat är att innan den personen har någon position kan den säga i stort sett vad som helst utan att behöva ta ansvar för det. Jag tror att vi får finna oss i att de kommer att komma in i riksdagen precis som Ny demokrati gjorde, sen gjorde de bort sig... precis som Sd gör i Eskilstuna. Ian och Bert ljög folk rakt upp i synen, precis som SD, och blev inte avslöjade förrän de satt på sina taburetter.

Faran är möjligen att det här slår igenom för fullt, http://ekuriren.se/ekuriren/standard_artikel.php?id=718188&avdelning_1=102&avdelning_2=370&t=1465952187, 700 personer som har fått sälja sin bostad, göra slut på besparingarna och blivit billösa för att få socialbidrag... det kommer att bli en grupp som fullständigt saknar intresse av det samhälle vi har idag eftersom de blivit övergivna av det.

I Eskilstuna, baserat på min egen ovetenskapliga vallokalsanalys, har Sd till 90 procent halvgamla grabbar som sympatisörer och man kan hoppas på ökad mognad hos dem. Är du däremot en före detta bostadsinehavare, före detta bilägare och före detta innehavare av besparingar.... då är du en utmärkt kärna för ett parti som vill sälja in idén om ett folkhem till för dem. Tanken att människor som inte tidigare kunnat få jobb skall få det bara för att de trillar ur de generella systemen, den är bara fånig och kommer att skapa ett äkta utanförskap av en sort som aldrig tidigare drabbat så stora grupper i Sverige

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Du skriver: "Problemet med en debatt med en Sverigedemokrat är att innan den personen har någon position kan den säga i stort sett vad som helst utan att behöva ta ansvar för det. Jag tror att vi får finna oss i att de kommer att komma in i riksdagen precis som Ny demokrati gjorde, sen gjorde de bort sig... precis som Sd gör i Eskilstuna. Ian och Bert ljög folk rakt upp i synen, precis som SD, och blev inte avslöjade förrän de satt på sina taburetter."

Jag håller inte med dig, jag tror att om vi tar debatten med sd kommer vi att kunna avslöja deras brister innan valet, vi skall inte slänga in handuken än i alla fall. Vi måste försöka, det kostar inget att göra det. Vad är vi rädda för? Att våra egna argument inte skulle hålla? Just nu har sd den position vi övriga politiker och media har gett dem!

MVH Margit

Anonym sa...

MvB säger:
Tror inte på Voronovs tes att invandrarpolitiken inte spelar någon roll för att mota SD i grind. Bidragstänkandet har i stor utsträckning påverkat främlingsfientligheten enligt min tes. Det har också påverkat många invandandrare negativt. Jag är övertygad om att de allra flesta vill göra rätt för sig när de kommer hit, men detta har inte tidigare premierats av staten. Bra att Reinfelt fokuserar på att få bort invandrarnas utannförsskap. Vi behöver invandring i Sverige av alla möjliga själ. Lyckas vi integrera och använda tillförd kompetens i samhället, då blir vi ett vinnarland och främlingsfientligheten blåses överbord.

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Du skriver: "Lyckas vi integrera och använda tillförd kompetens i samhället, då blir vi ett vinnarland och främlingsfientligheten blåses överbord."

Just det, det tror jag också. En konstig inställning Eskilstuna-Kuriren har, politiker kan inte göra något åt sd:s framgångar! Vad skall vi göra då?, sätta oss med armarna i kors. Nej, vi kan påverka och det skall vi göra. Det kanske är politikerföraktet, hos journalisten, som lyser igenom hos Eskilstuna-Kuriren?

Vi måste tro på demokratin, på politiken, samhället och dialogen.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej,

Tack för att du visade mig en blogg och en chefredaktör för Sverigedmokraterna. Nu kan vi syna och begrunda deras budskap.

Jag fann många sanningskorn i artikeln om panikslagna ledarredaktioner och media i allmänhet. Det är ju inga dumhuvuden som väljer att bli Sverigedemokrater och det känns lite läskigt att konstatera.

Ska fortsätta med följa dem kritiskt.

Helena

Margit Urtegård sa...

Hej Helena.

Det är viktigt att läsa på vad de olika partierna står för, även sd. Vi kan inte gräva ner oss och låtsas som de inte finns. Vi kan heller inte fortsätta att göra dem till "martyrer" genom att utesluta de från den politiska debatten, då ger vi de en position som de inte skall ha. De blir styvbarnen som alla tycker synd om och många vill "adoptera".

MVH Margit

Anonym sa...

Till dig Tobias Lindgren vill jag bara säga att jag inte påstått är SD är något "nasseparti". men ni delar deras synsätt att det alltid är någon annans fel, i SD:s fall är det invandrarna. Men jag vänder mig emot ert sätt att uttrycka er. Mångkulturellt samhällsexperiment?
Hur kan man kalla flyktingar som söker hjälp efter krig eller misär för experiment. Vilka invandrare kan SD tänka sig ta emot? Jag får lätt uppfattningen att du kan tänka dig europeer bara dom inte är islamister eller är det 0-tolerans som gäller?

jag får "taskiga vibbar" som en något yngre person skulle ha sagt.

Kerstin

Anonym sa...

Christina Doctare skriver i boken " Skapa Andrum" att vanligt folk som du och jag kan bli förövare. Det är inte en speciell sorts människor. Det är en känsla av rättfärdighet som driver s k förövare. De hade en övertygelse om att de gjorde det rätta. De trodde på en viss propaganda.

Nu menar jag inte att t ex sverigedemokrater eller feminister är förövare, men jag ser att beskrivningen är applicerbar även på politiskt extrema personer.

Det är inte utan att jag kan känna igen mig som genusvetare och feminist. I den drygt 100 långa kommentarer långa debatten i kölvattnet på Pia Höjebergs debattartikel i SvD i torsdags var det många män och kvinnor som liknade hennes analys av det patriarkala genussystemet i vårt land som nonsenspropaganda. För mig är det en sanning om verkligheten.

Förövarna på Balkan som Doctare skriver om ansåg att de hade rätt och gjorde rätt och därför kunde de kränka och förnedra andra som var fel/felaktiga varelser som skulle rensas bort.

Sverigedemokrater vill bevara Sverige svenskare och motsätter sig de möjligheter som mångfalden av kulturer erbjuder.

Feminister har svårt för patriarkala män och vill upplysa och omvända dem till jämställdhet.
Är det möjligt? Jag börjar tvivla återigen som så många gånger förr.

Även svenska män som kan uppföra sig jämställt kan ge utlopp för
hårresande patriarkala attityder
när kvinnor är utom synhåll.
Jag har haft min exmans olika gubbgäng hemma på herrmiddagar och man baxnar. Ganska ny mansforskning visar på en speciell omklädningsrumsmaskulinitet där annars jämställda unga män ger utlopp för en överraskande kvinnosyn.

E-K´s ledare idag avhandlar tolerens mot intolerans. Jag håller på att landa där. Känner en ödmjukhet för att vi har alla vår egna fönster vi ser ut igenom.

Det är väsentligt att vi aldrig leds i en blind lydnad för en karismatisk ledare. Kritisk reflektion och förmåga att säga stopp förhindrar våld/diskriminering. Få har detta mod när det gäller. I en psykologisk undersökning var det en enda person som ifrågasatte ledarens order. Hon hade erfarenhet från tyskt koncentrationsläger.

Ibland kan jag oroa mig för att regeringen leds i blind lydnad för Reinfeldt. Jag kan inte se något annat skäl till att det opinionsmässigt gått så illa hela vägen.


För dagen en tvivlande feminist

Margit Urtegård sa...

Hej "För dagen en tvivlande feminist".

Du skriver: "Christina Doctare skriver i boken " Skapa Andrum" att vanligt folk som du och jag kan bli förövare."

Det tror jag också att helt vanliga människor kan bli förövare. Dock tror jag inte att vem som helst kan bli förövare. Då skulle många flera bli indoktrinerade av de våldsamma och sjuka ledare vi har haft i världen genom historien, tror jag. Det har alltid funnits folk som har stått emot galenskaperna och det är inte vem som helst. Det är goda, starka individer som har haft ett stort hjärta och ett stort mod.

MVH Margit