lördag 23 maj 2009

Nej tack till politisk TV-reklam!

Ibrahim Baylan (S) med flera har i dag en tänkvärd debattartikel i SvD; "Tv-reklam hotar demokratin".

De skriver: "De politiska reklamfilmerna inför det amerikanska presidentvalet dominerades av smutskastning. Risken för en liknande utveckling i Sverige är stor nu när borgerligheten börjar använda sig av tv-reklam. Därför väljer vi rödgröna att avstå, skriver partisekreterarna för S, MP och V". En vän av mig var i USA inför presidentvalet 2008 och han bekräftar denna oro. Maken till smutskastning och låg debattnivå, som många av dessa TV-reklamsnuttar visade exempel på, hade han aldrig vare sig hört eller sett förut. Vill vi ha sådant skräp inom svensk politik? Jag tror inte det.

Debattörerna har ett annat behjärtansvärt argument också: "Tv-reklam kostar mycket pengar. Risken är att det inte blir de med de bästa argumenten utan de med den största plånboken som får sista ordet". Detta argument är tungt. Vill vi verkligen att bra argument skall bytas ut mot stor plånbok i valdebatten? Bevara oss från sådant!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med.

Jag funderar också på vilka frågor man vill driva ifall det skall kunna pressas in i ett reklaminslag. Det kan knappast bli tid för komplicerade samband.....?

Anonym sa...

Helt ok med politiska budskap via tv-reklam.
Att du Margit är en sådan bakåtsträvare förvånar mig verkligen ???

Anonym sa...

Bra för er i (s) Peo att det blir korta inslag så inte Mona hinner veckla in sig i komplicerade samband, hahaha.
Men just det, (s) skulle inte göra någon tv-reklam.
Förstår varför...

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Jag vill lyssna på debatter, där politiker möter varandra på lika villkor. Det finns tillräckligt med propaganda i politiken redan. Som du så klokt skriver; det kan knappast bli tid för komplicerade samband..."

MVH Margit

Ann-Sofie sa...

Hej Margit!
Jag anser att de politiska budskapet inte går att snuttifiera i en kort reklamfilm.
Dessutom är risken för smutskastning stor vilket bara ökar på politikerföraktet.

Anonym sa...

Vad intressant det är att tala med anonyma, lika kul som mötet med rasisten på torget när Mona Kaanan talade.

Anonym sa...

Men Margit, har du svårt att fatta?
80% av Sveriges befolkning orkar/vill inte lyssna på långa debatter. Vi gillar korta inslag som trummar in åsikterna i våra hjärnor, ungefär som cokacolareklam.

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

TV är tillräckligt snuttifierat som det är utan att man skall plocka in politiska reklamsnuttar också, du har helt rätt!

MVH Margit

Anonym sa...

Ni som är politiknördar borde välkomna politisk reklam istället för reklam för schampo och tandkräm eller vad det nu är som skall säljas.
Kanske även kan gör personvalet mer intressant i framtiden.

Tänk er att nå 1,500,000 presumtiva väljare i en paus av Robinsson.

Anonym sa...

Tv försätter hjärnan i helt andra vågor, efter en halv minut.

Jag erkänner att jag förfördes av Reinfeldts skickliga valrörelse. Ganska snabbt insåg jag att jag var grundlurad.

Jag vill inte se mer av förförisk tv i form av oförtäckt tv-reklam. Det skrämmer mig av den anledningen att opinionsmätningarna svänger så mycket. Folk är otroligt påverkbara av sådant de inte skulle låta styras av när det gäller valundersökningar.

Det är illa nog att media-sverige inte har en tillräcklig bevakning som skydd mot fagert och skickligt tal. Det blir ruskigt när PR-byråer ska hjärntvätta och manipulera folk när vi intet ont anandes sitter och ser annat på tv.

Det räcker väl med bankernas och försäkringsbolagens massiva och osakliga reklam. Hu! T o m jag har pensionssparat. Totalt bortkastade pengar! Grr, det blir en arg blogg om det innan jag lägger näsan i vädret.

Anonym sa...

@LENaLUN

Du förutsätter av vi i pöbeln är så lättlurade att vi går på allt i reklamväg. Jag förutsätter att politisk reklam kommer vara saklig.

För övrigt så behöver vi bara titta på hur tjock vår plånbok blivit sedan 2006, majoriteten, kanske så många som 80-90% av Sveriges befolkning har fått det bättre sedan regimskiftet 2006.

Mats Werner sa...

Om plånboken ska styra så blir det alltså Centern som vinner alla val framöver!

www.metrobloggen.se/MissBrukaren sa...

Oh ja! Senast idag blev jag lockad av en ljuv reklamröst som sa "alla vill vi hitta hem. Ditt hus speglar din personlighet. Låt ingen bestämma hur du har det hemma." Oh, vilka ljuva ord. Men sen: " EM, har vad du behöver, kom och handla hos oss".

Jag vill stämma dem för kränkning. Det kändes precis som att vaggas till sömns för att sen få en kniv i hjärtat. Det måste finnas lagar mot sånt här?!

www.metrobloggen.se/MissBrukaren sa...

Politisk reklam nej tack. Dessutom.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Du skriver: "Om plånboken ska styra så blir det alltså Centern som vinner alla val framöver!"

Hualigen! Det vill vi ju inte! Hur skall det gå?

Klem
Margit