lördag 30 maj 2009

Sträck på er mammor!

Anna Larsson på SvD har skrivit en gripande och vacker artikel "Sträck på er mammor" inför morsdagen i morgon.

Hon skriver: "Det vilar något otajmat över moderskärleken. Den är antingen för mycket. Kvävande. Eller för lite. Egoistisk. Aldrig sådär lättsamt lagom som faderskärleken. Men alltid tagen för given. En mamma kan inte svika. Det kan pappor. Gång på gång. Och ändå få kärleksfulla böcker skrivna om sig. I den bästa av världar ska mamma bara finnas där – alltid till hands, alltid redo med några tröstande ord – men helst i skymundan, just in case. Min mamma vägrade. Hon tog plats. För mycket tyckte jag. När jag fortfarande bodde hemma bråkade vi så att fönsterrutorna skallrade. Och pappa sprang oroligt runt och stängde dörrarna så att grannarna inte skulle höra. Så många tjejmiddagar som jag senare i livet har suttit på och ältat alla oförrätter. (Män tror ofta att det är dem vi pratar om när vi kvinnor träffas, you wish, vi pratar om våra mammor.)"

Jag har själv aldrig haft någon egen mamma. Hon dog när jag föddes på grund av en läkartabbe. Kärlek är stort och starkt. Jag har upplevt och upplever mycket kärlek, från min framlidne pappa, min man, mina barn och mina vänner. För mig är det naturligt att säga att jag älskar dem. Men, jag förstår att jag har missat den absolut starkaste och mest äkta och naturliga kärleken i världen, nämligen moderskärleken! Den är förutsägbar och bestående för all evighet. Mammor är beredda att göra allt för sina barn. Det vet jag efter att haft äran att varit mamma i mera än 23 år nu. Mina barn vet, att så länge jag lever, kommer jag alltid att finnas där för dem.

Anna Larsson skriver: "Mamma-kostymen är trång. Och inte alltid självklar. Men ändå. Som vi älskar". Ja, som vi älskar!

På norska heter barnmorska jordmor. Det är vackert det.

11 kommentarer:

Mats Werner sa...

Det har jag också alltid tyckt! "Jordemor"!

Bättre än Änglamakerska iallafall - vars syfte var ett annat!

Ha en God Mors Dag, Margit! Jag vet att Dina barn unnar Dig det.
MATS

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Tusen tack. Min son Benjamin sa grattis på morsdagen redan förra söndagen, han trodde det var morsdag då. Det är inte bara vi föräldrar som ger våra barn kraft; de ger oss kraft också. Så är det med kärleken; den ger mod och kraft. Ha en underbar helg min vän. Solen skiner!

Klem Margit

Anonym sa...

Tack, Margit!

Mammors värde i Sverige behöver all upprättelse de kan få.

I Grekland blomstrar kvinnorna på ett helt annat sätt. De är stolta och respekteras bara i egenskap av mödrar.Även som mormor eller mormorsmor.

I Sverige är det en klar nackdel för arbetslivet, att vara mor. Det är väl så vi ser på saken ungefär.

Hittade ett gratulationskort min dotter fick på dopdagen från baranfaderns bästa vän, när jag storstädade hennes rum i förrgår;

Du kommit som en gåva
en dröm, en rosenknopp.
Ett nytt liv som vill lova
oss ljus och framtidshopp.

Vi hoppas du skall smycka
vår kära gamla jord
med kärlek och med lycka
med skratt och varma ord.


Det är känt att den svenske mannen är i identitetskris p g a jämställdheten.

Men jag undrar hur alla mammor egentligen mår. Arbetsbördan och kraven är så stora.De har knappast varit uppe till debatt.?

Det första vi ska göra är att sträcka på oss!

Grattis på mors dag, Margit. 23 års egen erfarenhet av moderskärlek!

Margit Urtegård sa...

Hej Lena.

Grattis på morsdagen i morgon. Din första morsdag utan din framlidne mor, skall tänka på dig och henne i morgon.

Min dotter Margarita ringde från Norge precis. Hon hade just lämnat sitt arbete. Hon arbetar deltid bredvid sina heltidsstudier; en duktig tjej. Vi har alltid kramat varandra på kvällen innan vi har gått för att sova och sagt att vi älskar varann. Det saknar vi båda. Men, som hon sa, vi vet att vi älskar varandra och vi kan tänka på det när vi lägger oss. Hon är så god. Det är inte morsdag i Norge i morgon, den har redan varit.

Ja, jag har varit mamma i 23 år, tänk vad tiden går. Jag blev mamma när jag var tonåring, det var inte lätt i vårt fördomsfulla samhälle kan du tro.

Många kramar
Margit

Anonym sa...

Hej mor!
Sier gratulerer på mors dag idag!!
Vi må hedre våre mødrer, det er veldig viktig! De som har bært oss frem og som du skrev det kommer alltid til å finnes her for oss, No mather what! =)

Vet at i er 100mil bort men jeg vet at du har det bra å at du har mange fantastiske mennesker rundt deg som kan støtte deg å elske deg (tilstede) Jeg elsker deg å men er ikke tilstede! Derfor synes jeg det var en bra ide at vi skal tenke "jeg elsker deg" hver dag!

Er glad for at du er min mamma, jeg har fått mye fint fra deg å mange her i molde nevner det ofte, at jeg ligner deg på mange måter..

Ønsker deg en fin mors dag imorgen!!


Veeeeeeldig glad i deg!!

Nuss og klem fra din Datter Margarita

<3 <3 <3

Margit Urtegård sa...

Hej Margarita.

Jag är stolt över att jag är din mamma, du har alltid gjort mig stolt. Du kämpar för det goda och är en fantastisk underbar tjej. Jag har fått tre underbara barn och tackar Gud för det varje dag. Är arg i bland för att jag inte fick behålla Veronika, din lillasyster, mest ledsen förståss, men också arg. Det gör så ont när små barn inte får växa upp och få den kärlek man har till alla sina barn.

Jag är glad för att du bor i vår gamla hemstad i Norge. Det gör mig trygg; jag vet att du alltid har folk där som känner dig och din familj och som älskar oss. Du är i trygga händer.

Mammor är fantastiska; vi älskar även våra barn när de förtjänar det minst, men behöver det mest! Alltid och utan villkor, en villkorslös kärlek!

Tack tullemor för alla dina vackra ord

100 mil kan aldrig skilja oss, vi bär varandra i våra hjärtan. Jag är glad du bor i Norge och inte på andra sidan jorden:-), nu kan jag åka till dig hur lätt som helst.

Älskar dig.

Nuss og klem fra mamma

Mats Werner sa...

"Nuss"?

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Nuss, som är norska, betyder puss. Klem betyder kram, men det vet du redan.

Klem
Margit

mariavB sa...

Idag tänker jag på min mor. Alltid föredömlig, aldrig sviktande i sin omsorg, kärlek och oro för sina barn. Duktig men mycket lågmäld. När vi förlorar våra föräldrar tappar vi våra eviga supportrar, dem som alltid älskar oss, vilka knäppa saker vi än gör. När vi förlorar en mor förlorar vi den som som för alltid med bävan, oro och kärlek, vakat över våra själar.
Maria

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tusen tack för din vackra berättelse om din mor. Du skriver: "När vi förlorar en mor förlorar vi den som som för alltid med bävan, oro och kärlek, vakat över våra själar". Samtidigt vet vi att våra mammor antagligen blir till änglar, som sitter på våra axlar och fortsätter att älska oss och vaka över oss.

Kram
Margit

Anonym sa...

Hej Margit,

Ja, det är verkligen min upplevelse. Min mamma har blivit en ängel som sprider mer kärlek över mig nu, från Andra Sidan.

Jag har både mamma och pappa framlidna i Evigheten och deras kärlek är mer underbar nu. Det är viktigt att inte glömma bort. Jag vet att du alltid räknar med dina föräldrars närvaro, men jag isolerar mig i onödan. De är ju med mig hela tiden när jag vill.

När internet, sms och google funkar på sekunden är det ju självklart att mänskligheten har samma kapacitet. Det vet alla egentligen genom erfarenheten av telepati och tankeöverföring.