tisdag 19 augusti 2008

Heimdahl har mera makt än påven fortfarande?!

En fågel har kvittrat om att Jan Heimdahl har bestämt att samhällsbyggnadskontoret skall slås ihop med utvecklingskontoret. Chefen för kontoret blir Christer Östlund. Min spontana reaktion är att detta kanske blir bra.

Min nästa tanke eller fråga blir; varför i allsindar har Heimdahl lagt ner flera hundratusen kronor på utredningar med mera om han ändå hade planen klar för sig om hur han ville ha det? Det han väljer att sjösätta nu har ju inget med resultatet av olika utredningar att göra. Han har gjort personalen orolig i onödan, han har förorsakat att folk har sagt upp sig och att nödvändiga tjänstetillsättningar inte har blivit gjorda. Munkavle har han delat ut även denna gång; men det har vi väl vant oss vid, ingen får yppa något om det här förslaget än.

Det spekuleras i om Jan Heimdahl har gjort allt detta för att bli av med Lars Johansson, den förra samhällsbyggnadschefen. Lars var en av de få högt uppsatta tjänstemän som tordes motsätta sig och ifrågasätta saker som Heimdahl tog beslut om. Lars blev en katt bland hermelinerna, som ingen kunde sätta sig på. Om det är på detta viset att Heimdahl har iscensatt allt detta rabalder kring samhällsbyggnadskontoret för att få en högt aktat chef att ge upp, då undrar jag vad som kommer härnäst? Att härska genom att söndra kallas det. Vad skall man tro?

20 kommentarer:

Anonym sa...

Margit har naturligtvis som vanligt helt rätt, MEN det som är häpnadsväckande är att denna fråga inte på något sätt är politiskt förankrad eller inte ens från Heimdahls sida informerad om.

Man kan verkligen fråga sig "vad håller han på med"?

Jag skulle verkligen uppskatta en dialog inte bara från Heimdahl utan också från någon av alla våra "Herrar Kommunalråd".

Om det är så att Heimdahl gör detta självsvåldigt så visar det på tveksamt omdöme. Gör han det med kommunalrådens goda minne så ligger bristen på omdöme hos den politiska ledningen.

Ser fram emot en information från ansvariga.

Erik Berg
Gruppledare Strängnäspartiet

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Ja, man kan undra hur saker går till i den här kommunen, det har inte blivit bättre efter att den nya alliansen tog över, snarare sämre.

De tre kommunalråden vet tydligen om det här och vi får väl vänta med spänning på en liten invitation till kommunhuset så att de kan informera oss också. På fredag är i alla fall en gruppledare kallat till möte om det här. Jag trodde självklart att du, som är gruppledare för oss i sp, var kallat till det möte, men icke sa nicke!

Dialog Erik? Det kan de nog inte stava till ens!

//Margit

Anonym sa...

Hej,Hej,Hej!

Jag tror att Heimdahl jobbar för oss kommunivånate med de allra bästa för ögonen.
Om inte,varför skulle han vilja något annat?
Han är ju proffs på det han är satt att göra.
Jag tror också att han har det jobbigt med ett gäng navelskådande besserwisser politiker som drar åt olika håll och vill ta plats och synas i första hand och där förslag och ideer kommer i andra hand.
Det kan ju inte vara helt lätt arr jobba under sådana förhållanden.
Vänta och se om förslaget är bra för oss kommuninvånare och döm sedan.

Messersmit

Margit Urtegård sa...

Hej Messersmit.

Som sagt redan så var min spontana reaktion att det här kan bli bra. Det är inte det min kritik handlar om.

Jag tycker att saker borde förankras politiskt innan beslut tas och det görs i et tidigt skede så att de folkvalda får en chans att påverka. Varför skall vi annars vara med?

//Margit

Anonym sa...

Nu ska vi inte bråka med Janne igen om detta. Han följer proceduren. Det är hans ansvar att organisera SIN förvaltning - inte vårt! Vi kan ha synpunkter som vi då får framföra genom KS eller presidiet. Eller resa krav på att han ska sparkas och besluta om ändrad inriktning för hur kommunen ska styras.

Janne anställdes för att vara just exekutiv men så fort han är det ska vi fram och picka på honom.

Hur f-n tror ni att vio då någonsin får duktiga och självständiga kommunchefer.

Vi har ju sagt att vi vill ägna oss åt de stora långsiktiga frågorna för kommunens invånare. Låt oss då för sj-on göra det och inte ägna tid åt ständigt hackande på Kommunchefen.

Allting måste inte jämt "förankras politiskt" på det sätt Du avser. Att överlägga/informera KS presidium är helt enligt boken. Om presidiet, där ju faktiskt också Maria ingår anser att han först bör informera hela KS är det en annan sak, men uppenbarligen har ingen haft det kravet. Och som sagt - återigen - låt oss ägna våra krafter åt viktigare saker än vilka tjänstemän som rapporterar till vem.

Dag Bremberg sa...

Detta är förvånande, Margit!
Det är klart att det inte kan ske en omorganisation utan politiskt beslut om detta.

Mats skriver: "Det är hans ansvar att organisera SIN förvaltning".
Jag tycker den beskrivningen är missvisande. Det är inte han som äger förvaltningen, han är tillsatt att leda den. Att vara "exekutiv" är att verkställa politiska beslut.

Sen är det faktiskt så att vid tillsättandet av kommunchefstjänsten var det en helt annan politisk ledning. Det som ev passade kommunens dåvarande "starke man" kanske inte fungerar så bra nu. Vi kan ju inte anpassa det politiska ledarskapet så att det passar den ledande tjänstemannen.

Därmed inte sagt att vederbörande nu skulle gjort något felaktigt. Vad som skett och sagts vet vi ännu inte.

Anonym sa...

Dag!

Janne är Förvaltningschef med exekutivt ansvar för hur förvaltningen organiseras och hur den ska arbeta. Det ska inte vi politiker lägga oss i. Vi ska tala om för Förvaltningen vad den ska göra - återigen - inte hur den ska göra det.

Det där med våra roller är svårt, men vi ska inte ha politiker som går in i verksamheten och gör jobbet. Det har vi haft nog av.

Vi har en tendens att hela tiden tappa fokus och villa bort oss i detaljer. Det är vår stora svaghet som politiker och som gör att vi hela tiden käbblar om oviktigheter.

Anonym sa...

Problemet med en alltför självständig och självsvåldig KC är i mitt tycke att politiken helt tappar sin styrförmåga.

Detta gäller speciellt inom de områden som Samhällsbyggnadskontoret och Utvecklingskontoret har att hantera.

Här ligger ju nästan hela kommunens framtida utveckling. Självklart skall politikerna åtminstone bli informerade om vilka organisationsförändringar som KC gör inom detta område.

Det är precis som du säger Mats att vi politiker skall lägga oss i och driva "de stora långsiktiga frågorna" och det är det jag vill göra och kunna påverka.

Just nu sitter vi alla politiker på läktaren och bara hoppas att vi har lite tur som Jens säger.

Erik

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Kommunchefen har makten att göra som han gör, det har du helt rätt i. Jag har dock från början kritiserat just det och jag har även ställt frågan i fullmäktige om vi inte borde titta över hans delegation. Jag har inte ändrat min uppfattning i frågan och det har inte du heller och det respekterar jag.

Under Ulf Kristerssons tid fungerade detta kanske bättre, då han och kommunchefen var av samma skrot och korn. Men, med tre svaga kommunalråd blir det lätt fel, tror jag. Samhällsbyggnadskontoret är ett viktigt kontor, där samhällsplaneringen i vår kommun görs. Att politikerna åtminstone borde informeras när stora förändringar skall göras där, det ser jag som en självklarhet. Kommunchefen har ingen fingertoppkänsla när det gäller vår kommun, det har han visat tidigare. Han borde ha lärt sig vid det här laget hur han inte borde göra. Hur svårt kan det vara med dialog?

//Margit

Dag Bremberg sa...

Kommunchefen får gärna komma med idéer om hur verksamheten ska organiseras och till med om nedläggningar, sammanslagningar etc.
Men det är ju inte så att alla hans idéer alltid är de bästa, bara för att ni en gång i tiden fattade ett beslut om hans "exekutiva" ansvar, Mats. Även gudomliga har fel ibland.
Nu är ju inte kommunchefen en kung av guds nåde, inte ens kung, tack och lov.

Det måste alltid finnas utrymme för diskussion och en möjlighet för de valda att ta sitt ansvar. För demokratins skull.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag håller med dig, det blir annars väldigt suddigt; när skall kommunchefen bestämma allt själv och när skall han fråga politikerna? Vilka frågor kan anses vara enbart organisationella och inte. Stora frågor, oavsett, borde han lyfta upp till politikerna. Kan någon vara så snäll och förklara det för honom?! Jag har redan gjort det, men han förstod nog inte min dialekt:-).

MVH Margit

Anonym sa...

Med den inställning ni alla företräder kommer vi aldrig ur det politiska käbblet eftersom ni aldrig tycks inse vilka frågor ni bör spilla krut på.
Vi har åtminstone sagt oss vara överens om den rollfördelning kring "vad" och "hur" som skulle gälla, men det verkar hela tiden bara vara läpparnas bekännelse. Om ni istället insåg att det är ett helt nytt och annorlunda sätt att styra. Att släppa taget. Lämna över kontrollen av den dagliga verksamheten för att istället verkligen ägna tid och kraft att formulera det vi vill med vår kommun så skulle faktiskt saker och ting flyta mycket bättre.

Men det verkar trots allt som om våra ärade kommunpolitiker fortfarande helst bara vill tjafsa om parkbänksfrågor - och då får vi den situation vi har. Om ingen inser dessa enkla fakta så ger jag nog upp hoppet om den framtida kommunala politiken i Strängnäs. Färändring verkar inte kunna omfattas ens av dem som jag trott ha viss känsla. Ledsamt!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Att slå ihop samhällsbyggnadskontoret med utvecklingskontoret kan jag inte jämföra med någon parkbänksfråga eller katthem för den delen. Hur svårt kan det vara att ha en dialog med oss politiker om frågor av högre dignitet? Det är rimligt att man vill bli informerad. Om kommunchefen och dessa tre kommunalråd informerar oss andra, då är stora delar av problemet löst.

Jag vill definitivt inte peta i allt, det har jag inte tid till för det första, sen är det inte min uppgift som folkvald fritidspolitiker. Men, det finns alltid ett men, jag är ledsen för det Mats, men nu är det så, jag tycker att dialogen är viktig och dessutom vill många av våra anställda tjänstemän att vi skall bry oss. Hur skall vi kunna göra det om stora frågor beslutas utan vår kännedom.

Det kan vara det bästa att man slår ihop samhällsbyggnadskontoret med utvecklingskontoret, det har jag redan sagt. Men, vem skall vara chef? Bara för att man slår ihop förvaltningar är det inte säkert att den som är chef för den ena förvaltningen i dag passar bäst som chef för den nya. Man kanske borde lysa ut tjänsten?

MVH Margit

Anonym sa...

Återigen, Margit. Om det är som Du säger att KC infomerat KS presidium så återfaller isåfall Din kritik på Maria v B som isåfall skulle fört informationen vidare till oss övriga oppositionspartier. Så skedde vid den tidigare ändringen då KS informerade presidiet som på den tiden var två tredjedelar "vårt". Nu sitter Maria i den sits Tord hade den gången och fågan är om hans vidareinformationsansvar då sträckte sig längre än till det egna partiet. Vet ej om han informerade Mariefredspartiet eller Vänstern.

Och vem som blir chef är ju definitivt en sak för organisationen själv. Det är ju den som ska fungera ihop.

Tänk om vi ägnade lika mycket debatt kring detaljerna i FÖPen! Har ni ens läst igenom dess alla handlingar?

Anonym sa...

Hej !
Blir orolig av att både Lars Johansson och Anders C slutar. Hur skall Östlund kunna fylla deras plats ? Att slå ihop två kontor måste vara en politisk fråga men det blir ju förståss en fråga för de tre kommunalrådsfarbröderna. Hoppas åtminstone att en skicklig, framsynt och med rätt känsla innehavandes ny stadsarkitekt kan rekryteras, men det blir nog inte lätt. Det måste vara en person som har "konstnärlig" integreitet och som ingen sätter sig på. För Strängnäs, en snabbt växande kommun, med ovärderliga natur och kulturbyggnadstillgångar, är det avgörande att vi växer på rätt sätt och behåller och utvecklar vår attraktiva miljö. Drabbas av lätt depression när utvecklingen går bakåt och god kompetens förloras.
Maria v Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jag har skrivit att de tre kommunalråden tydligen vet om det här (och alla ordföringar i nämnderna), inte presidiet i KS. Oppositionsrådet skall få informationen på fredag om jag har förstått allt rätt, så ingen skugga får falla över Maria. Hon hade säkert informerat oss direkt om hon fick viktig information. Det är jag säker på.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Du skriver: "Hoppas åtminstone att en skicklig, framsynt och med rätt känsla innehavandes ny stadsarkitekt kan rekryteras, men det blir nog inte lätt."

Efter vad jag har fått veta så skall det inte anställas någon ny stadsarkitekt när Anders C slutar. Om det är sant har vi all orsak i världen till att bli oroliga.

MVH Margit

Anonym sa...

Där kan jag instämma. Att Strängnäs bör ha en stadsarkitekt är helt klart. Felet hittills har varit att stadsarkitekten tagit på sig alltmer annat, som miljöchef och samhällsbyggnadschef. Det var inte bra ens från början. Att östlund kan klara kontoret är jag helt övertygad om. Frågan är bara åter - vem sköter då utvecklingsfrågorna? Det här handlar en del om fokus på två viktiga områden: stadsbyggnads- resp. utvecklingsfrågor.

Vi behöver veta hur man tänkt sig lösa detta utan att sambelasta en person med flera fokus.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Det nya kontoret, samhällskontoret plus utvecklingskontoret, skall heta tillväxtkontoret. Tomatplantor sätter man på tillväxt:-).

Vi får väl skriva/lägga en motion i fullmäktige om att vi vill ha en stadsarkitekt?

MVH Margit

Anonym sa...

Tyvärr har det blivit mer regel än undantag att samhällsbyggnadskontor byggs ner eller slås samman med andra kontor. Det är ingen bra utveckling för stads- och samhällsplaneringen. Strängnäs expanderer och står inför stora omvandlingar. Strängnäs är en av Sveriges äldsta städer och precis som Stockholm har Strängnäs sin egen silhouette, detta om något ställer stora krav på planering och byggande.
Självklart bör det anställas en ny stadsarkitekt.