onsdag 27 augusti 2008

Brottsmisstänkt chef slutar, får lön i ett år!

Journalisten, Tomas Widmark på Strengnäs Tidning, har gjort ett mycket bra journalistarbete kring frågan om fastighetsbolaget i Strängnäs kommun. I dagens tidning skriver han: "Den höga chef på Strängnäs Fastighets AB som är föremål för en brottsutredning har köpts ut av företaget. Chefen kommer att sluta sin anställning 31 december och därefter få full lön i ytterligare ett år, en kostnad på drygt en halv miljon kronor för bolaget."

Erik Berg (sp) säger till tidningen: "Jag tycker det är för jävligt att ge ett antal månadslöner till någon som kanske är kriminell." Många håller nog med honom i detta. Det mest anmärkningsvärda i hela ärendehanteringen är detta: "Rapporten, som blev klar i mars 2006, hemligstämplades av kommunchefen Jan Heimdahl, som samtidigt beslutade att inte polisanmäla brottsmisstankarna. Inte heller bolagets styrelse tyckte att det var nödvändigt att låta polisen utreda misstankarna, men när rapporten blev offentlig ansåg Fågelsbo att det fanns tillräckligt underlag för att inleda en förundersökning avseende stöld alternativt olovligt förfogande och trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeri."

Under många år har det tisslat och tasslat om detta i kommunhuset; många har tyckt mycket, men ingen har agerat. Kommunchefen måste betraktas som den personen som har haft det yttersta ansvaret till att agera; han har dock vid flera tillfällen lagt locket på. Den döda hunden har begravts! Tala om att skita i det blåa skåpet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är det väl ändå så att bolaget är en egen juridisk person och skall väl lösa sina egna problem. Snarare bolagets VD och framför allt styrelse som borde få bannor.

Sedan är det väl märkligt om det är som det påstås att det varit oegentligheter i flera år, borde i så fall inte bolagets revisorer upptäcka detta och borde inte årsmötet/stämman tagit ställning till detta i så fall.

Bolaget leds väl ändå av politiker både i styrelsen och på stämman (kommunalt AB) således är det väl politiker som borde ha agerat och satt stopp för detta.

Anonym sa...

En fördel vore om styrelsen överhuvudtaget vetat om detta och inte låtit någon tjänsteman som kommunchef eller liknande lagt locket på?.
Hade det varit ett "riktigt# företag så hade ansvarig tjänsteman fått sparken rakt av. Inget snack.

Margit Urtegård sa...

Till anonym.

Första gången kommunchefen hämligstämplade en intern utredning om detta var 2005. Samma år som ekonomichefen fick gå. Bolagets VD har självklart det största ansvaret, dock har kommunchefen roddat i det här och sett till att ingenting har kommit ut. Rykten har han inte kunnat få stopp på och det är väl snacket som har gjort att mycket till slut kom upp till ytan.

Politiker har också ett ansvar, men många politiker är mest rädda om sina egna positioner. Andra tycker det är obekvämt med konflikter och låtsas som det regnar och hoppas på att solen snart skiner igen...

//Margit

Margit Urtegård sa...

Hej kommunbo.

Styrelsen, dvs politikerna i styrelsen, visste om det här. De lade också locket på. Så det har redan visat sig att det inte var någon fördel; det hjälpte i alla fall inte!

//Margit

Anonym sa...

Helt riktigt att poltikerna har det yttersta ansvaret och
bör också ta sitt ansvar.
Framkommer det att brottsliga handligar har begåtts.Bör de då sittande poltikern reagera och handla.
Om de då beslutande politkerna fortfarande sitter kvar i AB:s styrelse och frågan kvarstår. Bör de lämna sina platser omgående.
Att ständigt skylla på tjänstemän är fegt.Om någon tjänsteman lägger locket på.
Bör det vara politkerns skyldighet att ingripa och rätta till misstagen.
Obekräftad

Dag Bremberg sa...

Bolaget är formellt en egen juridisk person, men i praktiken är det en papperskonstruktion. När bolaget skapades hette det att kommunen skulle spara pengar, men i praktiken är det så att varje gång som bolaget gör av med pengar, exempelvis på svindyra bänkar eller installationer i en skola, så tar bolaget ut alltihop genom höjd skolhyra. Det innebär att kommunen, dvs skattebetalarna, får stå f alla bolagets misstag.
Och många misstag har det blivit, utan att lekmannastyrelsen vet hur man ska agera.

Anonym sa...

Så vad är ditt råd Dag till sittande politiker i bolagstyrelserna.Bör dom avgå eller bör partiet byta ut dom?
Vi har knappast råd med i kommunen med flera poliker misstag eller hur?

Bror Duktig

Margit Urtegård sa...

Hej "Obekräftad".

Du skriver: "Att ständigt skylla på tjänstemän är fegt. Om någon tjänsteman lägger locket på.
Bör det vara politikerns skyldighet att ingripa och rätta till misstagen."

Jag håller fullständigt med dig och jag har pratat med ordförande i bolagets styrelse om det här, men han hänvisar till VD:n. Där har vi uppenbart ett problem, går jag till VD:n kanske han hänvisar mig till ordförande? Inte vet jag.

Det jag vet är att det finns någon form av rädsla eller något annat alarmerande hos folkvalda på dessa positioner som gör att de inte törs agera när de borde göra det. Om det är för att skydda sin egen position, ren bekvämhet eller feghet skall jag låta vara osagd.

//Margit