lördag 16 augusti 2008

Alex Voronov har så rätt!

Jag blev glad när jag läste Alex Voronovs text på ledarsidan i dagens tidning. Han har gjort en utomordentlig analys. Flera sådana ledare och vi slipper kanske att få tillbaka sossarna till makten 2010. Voronov skriver: "Strängnäs har på pappret alla möjligheter att bli en lågskattekommun, likt de vi ser i utkanterna av Stockholms län."

SKL (Sveriges kommuner och landsting) förklarade för politikerna i Strängnäs kommun, förra året, att man inte kan fortsätta att höja skatten som kommunerna har gjort i decennier; lösningen är inte att skatta ihjäl folk. Kommunerna kommer att bli tvungna att göra obekväma prioriteringar för att sänka sina kostnader. Rörande skattehöjningar skriver Voronov: "Det stora skräckexemplet i det här avseendet är dock Strängnäs. Kommunen har de bästa förutsättningarna: Mälaren och en i övrigt vacker miljö, närhet till Stockholm, en överlag välutbildad befolkning och därmed strukturellt låg arbetslöshet. Ja, Strängnäs har inte ens några så kallade miljonprogramområden, vilket säger en del om kommunens karaktär."

Strängnäs kommun har alltså de bästa förutsättningar för att blomma, växa och utvecklas. Det enda som saknas är en politisk ledning som kan leda skutan rätt. Det kommer kommunen förhoppningsvis att få efter valet 2010!

Dag Bremberg, Mariefredspartiet, skriver också om denna artikel
på sin blogg.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Håll med mig och bara inse att Mr Voronov är en mycket klok och begåvad journalist.Kanske han kan få lite + från Dig oxså???

H

Anonym sa...

Det är med glädje jag läser att Voronov har dragit samma slutsatser som Strängnäspartiet. Men vägen dit är lång och jag kan försäkra er läsare att det spelar ingen roll vem som tar dessa beslut utan det är viktigare att de tas.
Det vore en nåd att stilla be om att EK/ST fortsätter att granska tillståndet i Strängnäs kommun. Det behövs som stödjande kraft för att nå fram till de obekväma, men ack så nödvändiga, beslut vi måste ta framöver för att inte skatta oss till fattigdom.

Jag vet att det är många som inte håller med mig när vi framhåller att t ex SEVAB måste säljas. SEVAB kommer ju att leverera stora vinster till kommunkassan, säger man. Jag är inte så säker på det, och osäkerheten är ett skäl, i vilket fall som helst så är det inte en kommuns uppgift att bedriva affärsverksamhet. Läs gärna på Mats Werners blogg och ta del av hans klokskaper i frågan.
Håkan Bertilsson

Anonym sa...

Mycket bra ledare av Voronov, hans analys delar jag!
Hoppas också på nytt ledarskap både i landstinget och i Strängnäs 2010!

Hälsn Marie-Louise F M

Anonym sa...

Mycket intelligent analys av Voronov. Detta är ett nationellt problem. Regeringen kämpar för att få ned skattetrycket för vanliga arbetande människor, men i många kommuner har man inte modet , insikten eller beslutsamheten att förändra, pröva nytt , prioritera. Vi måste finna andra vägar än skattehöjning i detta land ! Voronov är mycket begåvad som ser och sätter fingret så exakt på detta !
MvB

Margit Urtegård sa...

Hej H.

Ja du, det var just ett plus Mr Voronov fick från mig i dag. Gör folk något bra brukar jag inte vara sen att säga det; beröm skall man alltid vara generös med när någon gör sig förtjänt/värdig av det.

//Margit

Anonym sa...

Håller helt med att Herr Redaktör Voronov ofta är en briljant analytiker. Kunde han sedan klämma sta' med ett mänskligt leende också kunde man kanske t.o.m. tycka karl'n har några positiva sidor!
Han får ju t.o.m. Lotta (som definitivt inte gör några särskilt lysande analyser)att tveka om skattehöjningen!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Håller med dig, Lotta gör inga bra analyser, men det hade du väl inte förväntat dig heller? Vill man göra alla till lags törs man inte göra de nödvändiga prioriteringarna.

Håkan Bertilsson skriver: "Men vägen dit är lång och jag kan försäkra er läsare att det spelar ingen roll vem som tar dessa beslut utan det är viktigare att de tas."

Det krävs mod att ta dessa beslut, en politisk ledning som just har beslutat om en skattehöjning på 90 öre har nog inte det modet. Ny politisk ledning är därför det enda vi kan hoppas på.

MVH Margit

Anonym sa...

Ja ! det krävs mod att ta obekväma, men nödvändiga beslut. Det kommer att krävas att framtidens ansvariga politiska alians håller ihop och inte sviktar för svängande oponionstryck. Och vi har redan börjat vår samling inför detta, och vi har ett bra programm ! Från våra folkvalda politiker skall vi förvänta oss hållbara beslut ur helhetsperspektiv och över längre tid. För populistiskt lagda, eller naiva politiker är det lätt att falla undan och som den nu rådande socialdemokratiskt dominerade majoriteten i "skräckexemplet Strängnäs ", plädera för den falska snällhetens politik.
Maria v Beetzen

Anonym sa...

Angående frågan om försäljning av SEVAB, när väl kraftvärmeverket är igång och tillverkar el som sedan säljs på elbörsen i Norge då kommer SEVAB att leverera fina inkomster. Titta på Eskilstuna Energi och Miljö AB, vi får in 40 mkr i år bara på elcertifikaten.

I onsdags träffade jag en moderatpolitiker från Örebro, han var ganska ledsen över att man sålt sitt energibolag. Jag kunde inte låta bli att nämna vilka vinster vi gör just nu.
Och inte kommer elpriset att sjunka heller vad det lider.

Var glada strängnäsbor att ni snart också har ett kraftvärmeverk som både ger värme och klirr i kassan.

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

Intressant information du ger oss. Du, som är ordförande i Eskilstunas Energibolag, har mycket kunskap och kompetens på området.

Dina argument styrker dock min övertygelse om att en försäljning av SEVAB borde utredas, i en sådan oberoende utredning kommer de olika fördelar och nackdelar för att behålla eller att sälja komma fram, då får vi svar; i alla fall fakta vi lättare kan ta ställning till och diskutera.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Du skriver: "Det vore en nåd att stilla be om att EK/ST fortsätter att granska tillståndet i Strängnäs kommun. Det behövs som stödjande kraft för att nå fram till de obekväma, men ack så nödvändiga, beslut vi måste ta framöver för att inte skatta oss till fattigdom."

Ja, det vore en nåd! Träffade en hårt arbetande pappa i går, han var ensam försörjare i en familj på tre och berättade för mig hur svårt det var att få ekonomin att gå ihop. Han kommer att få det ännu svårare. Sådant bryr sig tydligen inte sossar med höga löner inom fack eller politik om; det påverkar ju inte deras semesterresor eller dylikt, enligt vissa av dem. Det blir tufft för ensamstående föräldrar, ensamstående pensionärer och många flera att klara av den stora utgiftshöjningen som ökat skatt kommer att ge. Flera socialbidragstagare kommer nog att bli ett naturligt och olyckligt resultat av det hela.

//Margit

Dag Bremberg sa...

Ann-Sofies bedömning av de möjligheterna att göra vinst på elhandeln är antagligen rimliga.
Men, som Håkan påpekar, det finns en risk, och det är en typ av risk som inte vår kommun bör utsätta sig för.

Även om man känner sig säker på vinstprognoserna, så vad är det som säger att det då inte skulle vara lika intressant för andra att ta över ägandet? Då borde det bli ett riktigt bra pris.
Det är i vart fall värt att utreda och pröva frågan. Ett energibolag kan inte vara en helig ko i en kommun, som bör fokusera på kärnverksamhet som t ex förskolor.

Anonym sa...

Betr. SEVAB. Det är glädjande att höra att Eskilstuna Energi & Miljö för in mycket kosing. Det behöver ni för att betala för björnar och tigrar och annat för kommuninvånarna föga nödvändiga nyttigheter.

Strängnäs däremot har en massa angelägna investeringar som behövs framöver till vilka inga pengar finns. Därför säger kloka ekonomer (och Herr Voronov) att det rimligaste är att använde de tillgångar man har för att bekosta de nya investeringarna.

Men icke den nya majoriteten i Strängnäs. De anser istället att det är bättre att låna mer pengar från andra och att höja skatten för kommuninvånarna. Knappast ett långsiktigt och sunt ekonomiskt tänkande.

F.ö. är det ju så Ann-Sofi att om våra lagstiftare ansett att kommunerna skulle få sina inkomster från annat än skatter och avgifter torde man ha skippat kommunallagen och låtit kommunerna lyda under aktiebolagslagen. Nu är det inte så. Jag vet att det trots lagstiftarnas intentioner blivit allt vanligare och mer tolererat att också kommuner bedriver affärsverksamhet inom bl.a. el.

Detta är dock en ideologisk fråga som skiljer mellan partierna. Mitt partis grundinställning är fortfarande att kommuners inkomster skall alla invånare bidra till - inte bara somliga som köper vissa tjänster.

Dessutom Ann-Sofi, senast häromdagen kunde vi faktiskt läsa om kommande fallande elpriser. Visserligen kan då SEVAB sälja sin el utomlands till högre priser, men återigen - är det inte för att kommuninvånarna skulle få låga elpriser som bolagets startades och fortfarande finns? Inte var det väl vinstintresset som gjorde att man startade SEVAB.

All affärsverksamhet är förenat med risker. Och risker ska inte betalas med skattepengar, så enkelt är det.

Vi vet idag kostnaden för det bränsle vårt Kraftvärmeverk behöver fem år framåt. Men sedan? Inte en aning! Knappast lär bränslet bli billigare om fler slåss om det.

Och slutligen - jag säger det igen - om/OM/ det hade förhållit sig så att SEVAB var ett företag som såg till att det fanns en eltåt fram till alla kommunens fastigheter, DÅ kunde jag fortfarande se att bolagsägandet kunde motiveras. MEN det är ju inte så. SEVAB täcker endast en mindre del av vår kommun med sitt nät. Den stora elnätsleverantören är Vattenfall. SEVAB har istället en mycket stor del av sitt nät inom Eskilstuna Kommun. Faktiskt till ytan större än man har inom vår kommun.

SEVAB ÄR ALLTSÅ INTE EN ANGELÄGENHET FÖR ALLA STRÄNGNÄS KOMMUNINVÅNARE. Det är motivet till att kommunen bör avyttra sin del av SEVAB.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du skriver: "Det är i vart fall värt att utreda och pröva frågan. Ett energibolag kan inte vara en helig ko i en kommun, som bör fokusera på kärnverksamhet som t ex förskolor."

Bra, då vet vi att Mariefredspartiet ställer sig bakom önskan att få till stånd en oberoende utredning av SEVAB-frågan. Det är bra.

MVH Margit

Anonym sa...

Två saker slår mig i denna tråd.
1. Känns som rena rama hycklerin att ena dagen kasta all skit man kan över ledarskribenten (som jag inte känner till så mycket) och andra dagen ge han kredit för vad han skriver. Skit när han skriver kritik och ros när han skriver vad vissa partier tycker/vill.
Kappan efter vinden så det förslår.
2. Sevab igen.. Visst en liten risk finns i att ha sevab men ska vi bara köra på säkra kort och inte våga något alls så får vi nog se oss som ett förlustprojekt som inte vågar eller kan utvecklas alls. Som en jag känner skrev.. Sälja sevab är som att pissa i brallorna, först är det varmt och skönt en stund men sen blir det inte alls kul!.

Skulle ha lagt in kommentaren på Lottas blogg men det gick inte idag :o(

Margit Urtegård sa...

Hej Freddy.

Nu förvånar du mig, så du tycker att man inte får tycka positivt om något någon skriver därför att man tidigare har gett samma person kritik i andra frågor? Det kallar jag verkligen att se personer i svart- eller vitt. Jag väljer att inte vara så kategorisk i mitt sätt att se på människor. Alla har vi både positiva och negativa sidor. Eller?

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Freddy!

Var var Du idag när vi uppvaktade Björn B? satt och kommenterade blogginlägg?

Affärsmän i kommersiella företag ska våga! Inte politiker.

De förra har uppgiften från sina ägare att våga och vinna. De senare har uppgifter som är helt annorlunda och lyder under en annan lagstiftning än affärsmännen. Du må läsa på lite Freddy.

PS: Visste inte att Du kände Anders Svensson! Är det sedan ni satt er i samma båt som Du hört hans favoritfras.DS

Margit Urtegård sa...

Hej Freddy och Mats.

-Man skall inte springa så fort att träskorna ramlar av, är ett annat av Anders Svenssons favorituttryck. För er som inte vet, så är Anders Svensson folkpartist och ordförande i fullmäktige i Strängnäs kommun.

Apropå detta uttryck så är det väl bra att vi får en ordentlig oberoende utredning i SEVAB-frågan, så vi kan besluta om SEVAB:s framtid utifrån ett ordentligt underlag?

MVH Margit

Anonym sa...

Hej !
Vid försäljning av bolag värderas företaget efter sin kapacitet att leverera ekonomisk vist. Går Sevab bra så blir priset vid försäljning satt därefter. De sonderingar vi har gjort visar att en försäljning av Sevab är en klart lönsam affär för kommuninvånarna. De betalar idag 20 öre i skatt för att Sevab hålls i kommunal regi. El kan vi köpa på annat håll, till lägre pris. Hur smart är det då att ha sevab ??
MvB

Anonym sa...

Så vitt jag minns det så var det under Ann Landerholms period som man satte stopp för en utredning av SEVAB.
Jag ser inget fel i att tjäna pengar på en verksamhet som ger både värme och el. Varför ska inte skattebetalarna kunna dra nytta av denna verksamhet?

Blanda inte ihop elhandeln med elförsäljningen. Elförsäljningen, alltså den el som privatpersoner och företag köper av SEVAB, är den verksamhet som just nu är den mest konkurrensutsatta och som förra året var en minuspost för SEVAB.

När det gäller fjärrvärme, elnät och vatten- och avlopp, så är det verksamheter som samhället borde ha ansvar för så långt det är möjligt.

Visst man kan om man vill privatisera allt men dessa verkamheter som berör väldigt många människor i vardagen borde stå under det allmännas ansvar, översyn och kontroll.

Anonym sa...

Ann-Sofi! Varför då? Motivera varför samhället skulle vara en bättre leverantör av rör för fjärrvärme in i Din fastighet än t.ex. tankbilen var på den tiden Du fick olja?

Varför samhället skulle vara bättre leverantör av fiberkablar än vad numera privatsierade TeliaSonera är?

I all synnerhet som såväl kopparkablar som fibrer inom några år torde vara överspelade bärare av moderna kommunikationsmedel.

Anonym sa...

JAg firade inte Björn eftersom jag jobbade (jämnt)

Om man sitter i Sevab så är man affärsman och ska våga, även om det kan innehålla kommunens pengar anser jag.
Och jag känner inte A Svensson utan det var Leif L som sade det till mig långt innan debatterna startade om sevab.


Margit!

Klart man inte ser i svart eller vitt men när han tidigare skrivit så har han idiotförklarats och när han sedan skriver något som går i lijne med Sp, kd osv så är han en + tagare. Klart har han ju klivit över gränser om dig ibland av det lilla jag hunnit läst ikväll.

Margit Urtegård sa...

Hej Freddy.

Tack för svar.

Som jag ser det kan man välja att leta efter bra saker hos våra medmänniskor eller dåliga sidor, eller både och. Jag väljer att leta efter det goda; självklart gör det mig ofta besviken, men dock.

Att idiotförklara andra försöker jag att undvika, det är i alla fall inte min mening att göra så. Sen har jag bestämt mig för att aldrig mera i mitt liv drabbas av hatkänslor; då menar jag att jag inte vill känna hat inom mig. Om några väljer att hata mig kan jag självklart inte förhindra det. Men i mitt hjärta skall inget hat få plats. Jag blir ledsen när någon sårar mig, men jag väljer att förlåta och förstå.

Kärleken är störst.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Mats!
Stdsnätet är en sak som jag inte tycker är lika viktigt som exempelvis fjärrvärmenätet eller elnätet. Det är stora infrastrukturanläggningar som berör många kommunmedborgare. Därför anser jag att det är bra om det allmänna både har ansvaret och kontrollen över dessa.
Det går inte att jämföra ett stort fjärrvärmenät med enskilda oljepannor eller liknande små fastighetssystem.

Anonym sa...

Shit Margit det går inte att säga något när du uttrycker dig så om hat i hjärtat och kärlek. :o)
Håller bara med i den frågan/saken.

Sköt om dig/Freddy