lördag 3 maj 2008

Opposition.

En som längtar hem!Thailand i all ära, efter att ha läst fem tjocka böcker och solat i två veckor, så var jag glad när det var dags att åka hem. "Abstinensen" efter att blogga igen, träffa vänner och börja oppositionsarbetet var total. Det är inte bara moderaterna som nu sitter i opposition i Strängnäs, fast man kan tro det när man läser tidningen, vi är fem partier till som är i opposition. Maria von Beetzen, det nya oppositionsrådet kommer jag att räkna som vårt oppositionsråd också och inte bara moderaternas. Maria von Beetzen är en sympatisk och humanistisk person, som är väl insatt i politikens olika ideologier och system. Det skall bli spännande att samarbeta med henne. Det blir ingen tam och timid opposition här inte!!!

19 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Jag tvivlar inte en sekund på att du kommer att vara långt ifrån "timid" som oppositionspolitiker.
;-)

Men lika väl som vi förväntar oss att Lotta och andra sossar ska stå för vad de sagt under ett drygt år i opposition, lär folk förvänta sig att även de som tidigare tillhört "alliansen" inte plötsligt ändrar sin verklighetsbeskrivning.
Den som sagt att "vi vill alla att allt ska bli bra och det är bra och allt kommer att bli bra..." kan ju inte gärna nu säga att inget är bra... Det tror jag iofs inte att personen i fråga kommer att göra.
Jag tycker att det är vårt ansvar som folkvalda att förmedla en så ärlig verklighetsbild vi kan och att vara ifrågasättande utan att förfalla till ren missnöjesopposition. Men nåt annat tror jag inte att du menar, förstås.
Vi ska ifrågasätta alla exempel på dubbelmoral/hyckleri och vi ska kritisera alla dåliga beslutsunderlag från kommunchefen!

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du har uppfattat allt korrekt, självklart är det en konstruktiv oppositionspolitik jag kommer att företräda och inget annat. Jag tror att du kommer att agera på samma sätt. Vi ses på barrikaderna:-).

Kram Margit

Anonym sa...

Dag!
Jag vet inte på vad Du egentligen grundar Ditt ständiga hackande på Kommunchefen. Tro mig - vi har aldrig haft en bättre. Inte ens Gustav Lundberg kan mäta sig med Jan H. Om Du tycker att han ger Dig dåliga beslutsunderlag beror det på att vi politiker gett honom dåliga direktiv.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Menar du verkligen att vi aldrig har haft en bättre kommunchef?

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Mats. Jag grundar min kritik på det som läggs fram på kommunstyrelsens bord och vad vederbörande säger i det sammanhanget.
Jag har ingen aning om när någon politiker gett direktiv till kommunchefen innan mötena. Kanske har det skett för sällan eller för ofta, men det enda jag vet är att det inte skett öppet.
Jag vågar hoppas att det nu blir en mer öppen och tydlig politisk ledning.
Annars ska jag givetvis ägna mig åt "hackande", som du kallar det. Ser fram emot att se dig i rollen som oppositionspolitiker...

Anonym sa...

Heimdal den bästa vi har haft? jämnfört med vad om jag får fråga?. Alliansen och Hemdals agerande under dessa år har gjort att vi ligger ljusår ifrån te.x södertäljes politik i personalvård och långtidstänkande. Hoppas han är införstådd nu att han inte kommer kunna köra på som förut för det är inte bara Tord och de andra som finns som kan ställa sig upp och säga ifrån. Kolla vad som hände i hans förra jobb där de fick gå in och tvångdförvalta efter hans arbete. Om inte de nya råden sköter sig så ska jag höras ordentligt även om det inte blir lätt efter alla dessa år av korkad politik. Kanske skulle bli kommunalråd själv och sätta fart på allt och alla.

Anonym sa...

Kan inte låta bli att fundera lite över Babyguards plötsliga reaktion på Tords besked om att folkomröstningen inte blir av. I mitt samtal med gruppen, utanför Multeum, var kravet om folkomröstning gruppens profilfråga. Och nåde oss i alliansen om vi inte lät folkomröstningen ske.
Nu är tonen en annan. Och min undran går åt hållet att det kanske var så att gruppen hade sina rötter hos (s) och de var bara ett politiskt instrument. Hoppas jag har fel men tanken är besvärande.
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Din gissning är nog helt rätt, mera rätt än vad någon kan tro. Det berättar kanske något om vad sossar är beredda att göra för att få makten, även utomparlamentatoriskt.

//Margit

Anonym sa...

Jag har retat mig på Babyguards, inte för att jag är emot föräldraengagement, tvärtom, förskolorna/skolorna behöver engagerade och drivande föräldrar. Men som mamma til tre små barn i Strängnäs har jag också en inblick i hur skolan fungerar och jag sympatiserar inte utan vidare med Babyguards krav. Jag tycker det finns en tendens till att de krav som ställs inte alltid står i förhållande till hur illa det egentligen är ställd i skolorna i Strängnäs. Det är f ex ingen självklarhet att barnen får varm mat serverat på skolan varje dag. Men det vet jag att många tycker. Om barnens utevistelse bliver inställd en dag, vad så? Det är väl ingen kris precis? Om ett barn går med blöja för länge, ja det var väl inte så bra, men det är väl ingen kris direkt det heller?

Det finns däremot en smärtgräns för hur låg personaltäthet förskolan/skolan kan ha, men är vi där?

Vi har alla ett ansvar för våra barn, men vi har alla också ett ansvar för kommunens ekonomi. Det ansvaret tycker inte jag Babyguards tar.

Dag Bremberg sa...

Till Nina K: Babyguards kan inte avkrävas något ekonomiskt ansvar. De har rätt att framföra vilka krav de vill - och det behövs att de många frustrerade föräldrarnas synpunkter kommer fram till de politiska beslutsfatrarna.
Men jag håller med Håkan om att det ser illa ut att företrädare för Babyguards nu verkar backa.
De äger inte längre frågan om folkomröstning, den har fullmäktige redan beslutat att utreda.
Sossarna vill inte ha folkomröstningar, i alla fall inte när de sitter på makten. Men politiker kan inte längre vara så bekväma. Jag tycker att det vore mycket lämpligt att låta medborgarna få säga sitt om de vill ha en skattefinansierad satsning på skolan. Svår fråga, visst, men betydligt enklare än kärnkraft eller EMU.

Margit Urtegård sa...

Antagligen har sossarna stått bakom mycket av Babyguards aktion/aktioner och det fanns sossar som visste om park- och gatuarbetarnas aktion/demonstration vid Haga slott redan dagen innan aktionen. Frågan blir hur mycket det är sossarna själva som står bakom det hela, för att stjälpa den förra alliansen?!

//Margit

Anonym sa...

Dag; jag håller med Dig!

Babyguards har rätt att framföra vilka krav de vill, och faktisk så är det bättre att människor engagerar sig än att de inte gör det.
All eloge till Babyguards engagement för en bättre förskola och skola!

Men De fick inte min underskrift.

Jag har forövrigt varit på en mycket spännande och intressant konferans i Riksdagen idag:
Demokrati i en ny tid - utblickar i Norden och Europa.

Den handlet om de olika demokratimodellerna vi har i Norden bl a.
Bengt Göransson sa något jag tog fästa på:
"Varje människa har makt, och den makten måste varje människa ta ansvar för".

Men visst är det så att människors deltagande är en förutsättning för demokratin.

Anonym sa...

Hej Margit

Att du är besviken över att hamna i opposition har nog inte undgått någon. Men när du nu sparkar vilt omkring dej och hänger ut tredje man i dina konspirationsteorier får du allt räkna med att du gör många besvikna på dej.
Vi har träffat dej flera gånger på Park/Gata i egenskap av ordförande för TFN och du är fullt insatt i våra motiv att genomföra aktionen vid Haga slott. Även om du naturligtvis inte stöder aktionen i sej så har du sagt att du har full förståelse för den oro vi hyser för vår framtid inom enheten. Att du nu antyder att alltihop skulle vara ett drag i ett partipolitiskt rävspel gör att åtminstone jag funderar över dina motiv i det engagemang du visat oss.
Senast i måndags hade vi ett som jag tycker både öppet och uppriktigt samtal med dej om bl.a våra visioner för Park/Gata där vi efterfrågade dina råd och synpunkter.
Jag tycker nog att du bör kontakta oss igen så att vi kan reda ut det hela en gång för alla, så att vi även fortsättningsvis kan ha en rak och öppen dialog utan baktankar.

Hälsningar Claes Eriksson

Margit Urtegård sa...

Hej Claes.

Jag har sagt att det finns politiker som kan utnyttja organisationer och aktionsgrupper, utan att dessa vet om att de blir utnyttjade. Det har ingenting med mitt stöd för era synpunkter att göra. Självklart står jag bakom Er fortfarande, det lovar jag. Jag ifrågasätter om politiker har använt Er som verktyg i ett politiskt spel, jag ifrågasätter absolut inte Er. Ring mig om du vill. Jag kommer gärna upp till dig och pratar också om du vill.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej igen Claes.

Jag ställde frågan på nämnden i kväll, hur det går med Heimdahls utredning och när park- och gatuarbetarna kan få besked om vad som händer med deras enhet. Jag frågade även om det kommer att läggas fram flera förslag med konsekvensbeskrivning, så politikerna får något att ta ställning till, att välja mellan.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Claes.

Jag behövde inga motiv för att stödja Er, det var naturligt för mig att ställa upp för duktiga arbetare på park- och gatukontoret. Som jag har sagt många gånger så tycker alla i Strängnäs att ni gör ett fantastiskt jobb. Jag är inte besviken för att vara i opposition, det passar mig bra nu av hälsoskäl då jag gick ner 17 kilo på två månader på grund av stress. Att vi politiker har en viss jargong och "pucklar" på varandra kan tyckas märkligt för de som ser det utifrån. Men, det är en del av politiken och de flesta av oss skiljer på person och sak. Vitaliteten ligger mycket i debattglädjen hos politikerna och i de flesta frågor är vi sams. Engagemanget och debattglädjen har vi gemensamt i alla partier.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Claes.

Väntar med spänning på svar från dig.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit
"Frågan blir hur mycket det är sossarna själva som står bakom det hela, för att stjälpa den förra alliansen?!"

Jag vet att flera med mej tolkade ditt inlägg som att du plötsligt ifrågasatte våra motiv.
Men om du säger att du inte menade så tror jag på det.Det var väl bara en olycklig formulering.
Debattglädje och understundom en rå jargong däremot tycker jag kan vara underhållande och gör den annars ibland ganska träiga kommunpolitiken mer intressant att följa, men det var ju inte det som det var fråga om.
Kanonbra att du lyfte frågan om Heimdahls utredning, vi träffar honom på måndag så vi hoppas kunna klämma honom på åtminstone någon info.(Fan tro´t, om uttrycket ursäktas)

Allt gott och trevlig helg

Claes

Margit Urtegård sa...

Hej Claes.

Tusen tack för svar och att du tror på vad jag säger. Det kanske var en olycklig formulering, eller rättare sagt det var det ju i och med att flera uppfattade mig (det jag skrev) fel. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på att så var fallet.

Trevlig helg på dig också.

MVH Margit