lördag 24 maj 2008

Anna Larsson, SvD

Sveket mot mammor är en skandal, skriver Anna Larsson i SvD 080523.

Det närmar sig morsdag i världens bästa land för mammor, fortsätter hon. Fast jämställdhetsbonus, vårdnadsbidrag samt sossarnas extramånad i föräldraförsäkringen, ger hon inte mycket för. Där håller jag med henne. Hon vill, precis som jag, se en individualiserad föräldraförsäkring och dela upp den fifty-fifty mellan föräldrarna. "Mödradödligheten skördar fler liv än aids, malaria och tuberkulos men får, på grund av mäktiga konservativa krafter (tänk George Bush, påven och islamister i ohelig allians), mindre pengar i stöd", berättar Larsson. Hon skiver vidare att målet från FN, att man fram till 2015 skall minska mödradödligheten med tre fjärdedelar, inte på långa vägar kommer att uppfyllas. Hon uppmanar oss att surfa in på rfsu.se och gå med i mammakampen. Hon vill att vi skall vara med och kämpa för mödravård, preventivmedel och säkra aborter åt alla. I morgon, på självaste morsdagen, är väl en bra dag för oss alla att göra just det?!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kvinnor och barn i fattiga länder är de stora förlorarna i dagens samhälle. De är nedprioriterade på den politiska dagordningen och rapporteringen om deras situation når oss sällan eller aldrig!
Biståndet når sällan fram och de lever i samhällsstrukturer som förtycker dem. Tänk bara hur de har det i krigsområden? De är ofta måltavla för soldaters grymmavåldtäkter. Ja, listan kan göras lång. Tack Anna och alla ni som ger detta ämne uppmärksamhet!

Kram, Marie-Louise F M

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Ja, det är otroligt att utsatta kvinnor och barn världen över inte prioriteras mera. Varför görs så lite för att hjälpa dem?

Kram Margit