lördag 31 maj 2008

Bakåtsträvande och gammelkommunal politik!

När jag läste tidningen morse utbröt jag plötsligt: ”dra mig nu baklänges in i fågelholken (ett norskt uttryck)!”. Vad är det mamma, undrade sonen Emil. Jag läser högt vad som står i tidningen, som gör mig upprörd: ”Vi har sagt att vi ska ha en skatt efter behov. Och vi har sett behov inom bland annat skolan, säger Ingrid Fäldt, s, som inte utesluter fler skattehöjningar”. De här tre kommunalrådsgubbarna sitter antagligen i ett skattevalv nere i källaren i kommunhuset och räknar ut vad de egentligen kommer att behöva i skattehöjning. Det blir väl snart två kronor, kan jag tänka mig, det är en summa vi redan har hört. Skatt efter behov, visst låter det vackert och gulligt? Behov har synonym som anspråk, önskan, längtan, behövlighet och nödvändighet. Vems behov är det man skall tillfredsställa kan man ju fråga sig? Behovet till skattetomtarna på loftet eller familjernas behov att lägga undan pengar till semesterkassan? Att socialnämnden skall få 1,5 miljoner mera är ju också märkligt, sist jag hörde något om socialnämnden hade de runt 5 miljoner i överskott. Det här är precis som oppositionsrådet säger i dagens tidning: ”Folkpartiet och centern står för en mer förvaltande, snudd på bakåtsträvande gammelkommunal syn”. Jag håller fullständigt med henne. Drömmen hade varit att alla oppositionspartier, samt missnöjda centerpartister och folkpartister (för de finns) i kommunfullmäktige röstade på den skuggbudget som m, kd och sp lägger fram den 16 juni. Drömma får man ju göra, men det blir nog tyvärr mardrömmen som vinner denna gång!

32 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill bara upprepa vad jag fört fram tidigare. Den nya majoriteten tar på sig ett stort ansvar när man begär mer av våra hushållspengar utan att först vänt på alla stenar i jakten på anpassning och effektiviseringar inom skolan.
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Vad som slog mig när jag läste tidningen i dag var att när den nya alliansen har negativa saker att berätta skickar de damerna på en filt. Vart tog han som skall vara ekonomiansvarlig vägen? Blev det för tufft och obekvämt att berätta om skattehöjningen?

//Margit

Anonym sa...

Hej.

Vänstern vill satsa fem extra miljoner bl a på en standardiserad modell för hur personalen ska arbeta med förbättringar. Risken är här uppenbar att kommunen inför ett gigantiskt byråkratiskt system som kostar stora konsultpengar, tar mycket tid och ger mycket liten effekt ut till oss medborgare.

Jag tycker att vi ska släppa personalens kreativitet och entreprenörsanda fri. I stället för att byråkratisera verksamheten ytterligare.

Varför inte i ge personalen möjlighet att starta eget t ex inom äldrevården, skolan osv. Ni liberaler inom fp och c i vänsterkoalitionen är ni helt överkörda av den socialdemokratiska betongblandaren??

Anders Jansson

Anonym sa...

Hej

Centerns Marianne Andersson tycker att det bra att vi har lämnat bottenplaceringen i skatteligan i Sörmland och nu bara är näst sist. Vilket är målet Marianne högst skatt i länet?

Nu måste vi vara medvetna om att inflyttningen till Strängnäs sker främst från Stockolm där skatten som regel är låg. Risken är uppenbar att tillväxten avmattas och att skatten måste höjas ytterligare.


Anders Jansson

Anonym sa...

Hej

Vänstern vill ”ha en skatt efter behov” och inte göra några strukturförändringar i kommunen utan snarare bara skjuta till pengar för att bibehålla gamla strukturer.

Ta till exempel skolutredningen som skjuts på framtiden, för att slippa ta obehagliga beslut om att lägga ner skolor.

Hade vänstern valt att sälja delar av SEVAB skulle skattehöjningen ha blivit mindre. Att behålla hela SEVAB är dock en annan helig ko för socialdemokraterna och deras stödpartier.

Med den nu förda politiken, där inga genomgripande förändringar i kommunen får ske, kommer att medför skattehöjning troligen redan nästa år som Ingrid Fält (s) nästan redan har lovat oss kommun bor när hon ”inte utesluter flera skattehöjningar”, Oj, OJ, OJ.

Anders Jansson

Anonym sa...

Nej, en sådan ledning av kommunen ger inte några positiva vebbar för människor från Stockholmsområdet där vi har så många driftiga och framsynta kommunledningar. Det är under all kritik att skicka fakturan för den egna underlåtenheten att utföra åtgärder för den blödande kommunpatienten till skattebetalarna. Bussigt ! Snart har vi samma skatt som Södertälje och Eskilstuna, trots att de har en helt annan befolkningsstruktur och helt anndra dimensioner av sociala utmaningar än vi. Svagt av Strängnäsmajoriteten !
Maria von Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Nej, det ger inga positiva vibbar att höja skatten innan man har försökt allt annat. Jag hoppas att många läser genom vår skuggbudget och ser att det finns andra vägar att gå. Sen att vi får kritik för att vi hade planer på att höja skatten något i den förra alliansen, det får vi väl ta. Men, med blåslampa i häcken tänker vi alla till lite extra. Trist att s, fp och c inte har en blåslampa i sin.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej

Singnaturen J.B och Dag Bremberg verkar inte ha insett att Moderaterna tidigare har varit tvingade göra eftergifter till bakåtsträvarna i Fp o Centern och inte kunnat föra den ansvarsfulla politik vi hela tiden velat.
Nu när vi kan verka fritt från dogmatiska mittenpolitiker kan vi åstadkomma en ekonomisk politik som kommer att fungera i längden. Att som vänsteralliansen nu höja skatten med löfte om att snart göra det igen och bara vräka in pengar i driften utan någon som helst plan för framtiden eller några strukturella förändringar är mer än lovligt naivt.

Sixten Skullman

Margit Urtegård sa...

Hej alla.

Så här skriver Lotta Grönblad på sin blogg "Det verkar finnas ett uppdämpt behov bland kommuninvånarna att samtala med en ansvarig politiker. Jag funderar på hur den här dialogen såg ut tidigare, i den gamla moderatledda majoriteten?". Jag kan inte svara för de andra ordföranden, men själv åkte jag kommunen runt och träffade kommuninvånare. Jag tror att flera ordföranden arbetade på samma sätt. Att det är viktigt och angeläget för politiker att ha när kontakt och dialog med medborgarna är inte direkt någon ny uppfinning.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Anders.

Ja, det visar lite hur de ser på personalen, satsa 5 miljoner kronor på en standardiserad modell för hur personalen ska arbeta med förbättringar, häpnadsväckande!, tycker de att personalen gör ett dåligt jobb eller? Nej, vi har en duktig personal, 5 miljoner kan användas till andra saker, tycker jag.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej ! Det är mycket viktigt att ta sig tid för kontakt med verksamheterna. När jag var ordförande i BUN besökte jag alla skolor och träffade alla förskolechefer och rektorer på plats (utom Långbergsskolan där mina barn gick en gång i tiden ). Arbetade en hel dag som vikarie på förskolan i Stallarholmen, deltog också ett par timmar på Montessoriförskolanen en annan dag. Bägge dessa besök var mycket bra och intressanta och väckte många tankar. Brevväxlade också med några rektorer, det var intressant, de rektorerna var synnerligen skärpta och hade intressanta reflexioner. Detta saknar jag mycket. Funderar nu på att göra ett studiebesök i någon annan verksamhet, tex åldringsvård. Förslag ??
Maria von Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Det är viktigt att ditt starka engagemang som fd ordförande i barn-och utbildningsnämnden kommer fram nu när andra tycker att de är ensamma om att förstå denna biten av politiken. Jag förstår inte varför någon vill få folk att tro att allt var dåligt med den förra alliansen. Den förra alliansen hade faktiskt ett väljarunderlag bakom sig, mera än vad man kan säga om den sittande majoriteten.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Hej, Sixten!
Jo, jag kan väl tro att det är som ni nu säger att moderaterna inte ville höja skatten alls, men att er ledning var beredd att kompromissa med de andra i alliansen.
Jag menar bara att ramaskriet nu när den nya pakten höjer skatten känns överdrivet. Jag tycker att vi ska samtala istället för att skrika.
Men jag hoppas och tror att när det hela lugnat ner sig så kan oppositionspolitiken utvecklas.

Anonym sa...

Maria von B nämner Långbergsskolan. Där är jag kontaktpolitiker och får därmed en liten inblick i hur man driver driver skolan. Jag är imponerad över hur man lyckas samplanera verksamheten över fritids, förskoleverkamheten och skolan. Den samplaneringen gör att man klarar av att hålla sig inom budget och med ett resultat som alla är nöjda med. Visst skulle mer pengar ge mervärden men i den bästa av världar så...
Det förundrar mig att inte Långbergsskolans verksamhet kopieras av andra skolor för de är framgångsrika och då inte bara ekonomiskt utan skolan växer för flera barn/föräldrar söker sig dit. Det måste i sin tur innebära att de föräldrar som redan går där är nöjda för mun-mot-mun metoden är den bästa marknadsföraren.
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Anonym sa...

Hej Dag!
Tycker nog inte att "vår kant" svarat för det värsta "skrikandet". Ropen "Avgå,avgå" klingade nog starkare från annat håll. Att vi högt och tydligt vill tala om att det faktiskt finns alternativa åtgärder - inte minst det där Du och jag är överens, nämligen avyttrandet av SEVAB - är väl OK. DET har kommuninvånarna aldrig fått ta ställning till förut eftersom frågan "sopats under mattan" av hänsynstagande och politiska realiteter. Även Din motion kommer inte att leda till någon verklig åtgärd, men i vår budget har vi faktiskt satt kronor och ören på just denna fråga.

Så till Håkan! Roligt att höra om Långbergsskolan. Den skolan ville man lägga ner för ett par år sedan eftersom den verkade vara en ren "avfolkningsbygd" i sin attityd.

Anonym sa...

Werner är bara bitter över sevab som han plockats bort ifrån och har han det inte så ta bort han ut styrelsen direkt. När det gäller Beetsens arbete på stallarholmsförskolan så blev hon ju ställd mot väggen av en invånare och hade inget val än att gå ut och jobba. Är det inte dax att bekänna färg och erkänna att tidigare styrande eller vad det kallas sumpade det och förde en dålig och korkad politik för kommunen?. Var var ni under alla år med era lösningar, kritik och stora ord?. Ni rullade tummarna och brydde er inte om invånarna. Sluta gapa så f**bannat och gör något för invånarna istället för att gapa på "gubbaran". Skulle någon gå på och kalla er för kärringarna skulle det bli ramaskri säkert. Gnällspikar och intrigstartare. Ska bli väääldigt intressant och se vem som gav Jan P tomten. kanske ett till bevis på att det var mycket fiffel tidigare?.

Dag Bremberg sa...

Intressant med Långbergsskolan. Varför skulle inte Vasaskolan kunna lyckas lika bra? Särskilt som antalet yngre elever ökar redan i år.
Idén om att lägga ner en grundskola "för att kostymen är för stor" håller inte, möjligen kunde man gjort åtgärder för några år sedan - om man hade haft någon vettiga prognoser och politiker som ville planera långsiktigt.
Den största missen var ju att bygga nytt flådigt gymnasium lagom till att elevkullarna krymper och konkurrensen hårdnar. Jag är tveksam till den nya paktens förslag om att tillföra hyresbidrag till Thomas nu. Vore väl bättre att ordna så att de tomma lokalerna används till annat?

Anonym sa...

Hej Alla !
Lite hårda tag måste det vara i debatten ibland, men personangrepp och hatkampanjer skall vi undvika !
Jätteroligt och bra att vi har så intensiv debatt här i Strängnäs. Låt oss nu alla ladda inför KF den 16 med många talare och korta men kärnfulla inlägg ! Då får vi ett verligt vitalt och intressant kommunfullmäktige ! Och tack Margit för ditt fina arbete med bloggen som verkligen stimulerar debatten !
Maria von Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tusen tack, jag tycker att det är kul att arbeta med bloggen och roligt att så många deltar i debatten på bloggen. Någon hatkampanj skall vi undvika och personangrepp brukar hamna tillbaka på den som försöker "gräva" en grav för någon annan, sådant vill vi helst slippa. Friska hurtiga repliker skadar ingen, bara vi kommer ihåg att vi skall skilja på person och sak.

MVH Margit

Anonym sa...

Återigen Dag - Du har ju själv varit med i diskussionerna kring skolkostymen i en nämnd. Du vet ju att det knappast är politiker som har varit sent ute. Politiker har inte som tjänstemännen redan på ett mycket tidigt stadium insett förändringarna i elevtalen. Tjänstemännen - i det här fallet rektorerna - har som uppdrag att följa dessa och anpassa sin verksamhet efter de planeringstal som finns. Där har man helt enkelt inte gjort vad vi kunnat förvänta oss av dem utan - för att bruka j.bs språkbruk - suttit och "rullat tummarna".

I övrigt vet jag inte om man överhuvudtaget ska kommentera formuleringar som j.b-s. Men så mycket kan jag nog säga att OM någon överhuvudtaget "givit bort en tomt åt J.P" så inte återfinns vederbörande i skuggbudgetens partier. Och bitter har jag ingen anledning att vara. Är man en realistist politiker lär man sig att ibland så går det upp och ibland så går det ner. Det är ingen anledning till bitterhet. F.ö. sitter jag kvar i styrelsen - snart faktiskt också i styrelserna!

Anonym sa...

Har idag på morgonen läst igen en bra och spännande bloggdebatt. Många synpunkter är kloka, men en sticker ut j.b. Med sin eleganta formuleringskonst framstår j.b som väldigt speciell på denna blogg.

Soliga hälsningar,

Erik Berg

Anonym sa...

Är du ironisk, eller?
/Urban Renewal

Anonym sa...

Det känns bra att det förs en annsvarsfull oppositionspolitik med en, som jag tycker vital och för kommunen utvecklande budget. Det är något för t ex Lotta Grönblad att ta efter, som först står bakom folkomröstning för 8% mer till förskolorna men när det tunga ansvaret kommer vill hon bara ge 2%. Det är viktigt att alltid påminna väljarna om de (s)vikna löftena.

Anders Jansson

Dag Bremberg sa...

Ja, Mats, visst har det gjorts misstag på rektorsnivå och förvaltningsnivå. Men översikten, framförhållningen och det aktiva planerandet borde skett på högsta nivå.
Ytterst är det vi politiker som måste ta ansvaret. Vi behöver bli betydligt mer bestämda när vi kräver prognoser och kostnadsanalyser. Jag märker att den insikten nu finns hos politiker i olika partier, men frågan är vilka som kommer att stå på sig...

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Ingen har väl sagt att Vasaskolan inte kan lyckas lika bra som Långbergsskolan. Håkan bara bekräftar att Långbergsskolan är bra, vilket jag instämmer i, jag har själv haft tre barn där och de stortrivdes under alla sina år där. Att lyfta fram skolor som är jättebra är viktigt, beröm dör ingen av.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Ja, gnällspikar och rätstickor finns. Gnällspikar är rätt jobbiga. Rätstickor kan faktiskt vara roliga då de oftast har humor. Hittade ett klokt ordspråk på Krister Lummes blogg: "Försök aldrig vara någon annan än den du är. Det finns alltid någon som tar ned dig till ditt rätta mått." Något att tänka på kanske för de som gärna "hänger" andra. Hörde att det blev ett långt sammanträde på kommunstyrelsen i dag; 9 timmar eller något, måste varit slitsamt.

Solklem fra Margit

Anonym sa...

Nämn tre politiker som står för vad de säger, gör vad de säger, inte har ett brottsregister eller fula affärer och VILL ta över och driva politiken i Strängnäs kommun!!!.

Anonym sa...

Mats: Var det inte ju just så att den som förmodligen lovat Persson tomten kommer ifrån just skuggbudgetpartiet. Det verkar vara ett återkommande inslag där underliga beslut tas utan att det är förankrat och beslutat i respektive nämn eller innanför stängda dörrar. Är själv mycket beviken faktiskt på hur alliansen skötts i både framtagande och hur det körs på i dagsläget. Man skulle ha förhandlat hårdare och släppt in rätt personer på rätt plats vilket jag inte tycker gjorts. Många bra och erfarna politiker skuffades undan och vi unga glömdes bort en del. Sen hur hela debatten om hur och vad som hänt under den korta tiden som nya alliansen haft på sig att komma in och rätta saker är rent löjlig och lite på barnstadiet. Mycket snack och liten verkstad tycke jag det verkar på båda sidor av blocken. Både M och deras knäpartier och S som låter Fp och C styra och leda allt fast de själva är största partiet. För en oerfaren som mig så kan man inte annat än ruska på huvudet och hoppas att vi yngre kan få lite vett och reson på kommunalpolitiken i Strängnäs. Eller i minsta fall lite logik i processerna.

Margit Urtegård sa...

Hej Freddy.

När det gäller vem som hade lovat bort tomten till farbror Persson så skriver Mats Werner så här på sin blogg: "Kommunalrådet Lind som övertagit klubban under behandlingen av ärendet, försökte lägga skulden för att den 3000 kvadratmeter stora sjötomten skulle använts i en markbytesaffär med Kilenkryssets ägare, på en "till Stockholm avflyttad politiker". Hélène Brodin Rheindorf - som faktiskt var med på den tiden - visste dock att berätta att det i själva verket var en centerpartistisk politiker som fortfarande fanns kvar i kommunen som huvudsakligen gjort upp om detta". Jag kan bara tillägga att jag är mycket tveksam till att en skicklig politiker som Ulf Kristersson skulle "tabbat" sig så; genom att ge bort en tomt till Persson, det är nog (som Reindorf kommer ihåg) en centerpartist som ligger bakom denna skandal.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Ella.

Du tror tydligen att alla politiker är några banditer som inte gör rätt för sig här i samhället. Jag känner många politiker som är ärliga, duktiga och trovärdiga; samt kämpar hårt för vad de tror på och står för, och vill allas bästa.

//Margit

Anonym sa...

Tvivlar jag inte en sekund på med tanke på att min största förebild är min mor som är politiker. Känner också många ärliga och duktiga politiker. Dock kan man inte sticka under bordet att det ofta och med jämna mellanrum dyker upp underliga affärer, beslut och personer med konstig bakgrund i politiken. Trodde att du skulle gå i klinch med mig för att jag kallade andra oppositionspartier för knäpartier ;o). Mest för att retas med dig eftersom jag vet att du går din egen väg och inte gör som andra säger. Men retas kan jag ju få?. :o) Mvh/Freddy

Margit Urtegård sa...

Hej Freddy.

Nej, jag är inte så lätt att reta upp, i alla fall inte nu längre. När jag började arbeta inom kriminalvården för åtta år sedan, retade några av de andra vikarierna upp mig varje lunch; jag gick igång som en furie. Helt till en av dem berättade för mig att de slog vad om vem av dem som skulle få i gång mig. Då hejdade jag mig och bet mig i tungan i stället. Sticker man upp huvudet får man räkna med att det är många som er beredda att kapa av det, det vet jag. Sen tycker jag det är kul när man kan retas lite, det är något jag saknar från Norge, där vi retas mycket mera än här, helt vänskapligt så klart. Älskar man att debattera, som jag gör, måste man kunna tåla lite mothugg också.

MVH Margit