tisdag 20 maj 2008

Mer om politikerarvoden

"En debatt som handlar om politikers ekonomiska villkor spårar lätt ur. Det blir lätt väldigt personligt och uppskruvat", skriver Alex Voronov på ledarbloggen. Jag uppfattar det som om Lotta Grönblad tycker likadant som Alex Voronov, när jag läser hennes blogg. Att det har blivit någon uppskruvat debatt med personliga påhopp, håller jag inte med om.

Några av Alex Voronovs argument, från ledarbloggen kring arvoden, är så bra att jag tänker återge/citera några av de här på min blogg:

"Falskt påstående om syftet. Utbyggnaden av politikerorganisationen i det första steget (tre kommunalråd) har uppenbarligen gjorts för att skapa en balans inom den styrande alliansen, inte för att de tre partierna anser att mer politikertid är bra i sig. Argumentet om balans gentemot tjänstemännen lyftes inte fram när förändringen gjordes utan först när arvodena började ifrågasättas."

"Förskjuten balans mellan majoritet och opposition. Så gott som hela utökningen av politikertiden har tillfallit majoriteten."

"Tajming. Politikertiden utökas under en tid då kommunens ekonomi är svårare än på länge. Verksamheter skär ner och det talas om en skattehöjning på en procent."

"Brist på politisk enighet. En förändring av de politiska spelreglerna av det här slaget måste fattas i största möjliga enighet mellan partierna för att ha legitimitet."


Många av de här argumenten har redan kommit fram, men aldrig så här strukturerat och tydliga.

En annan fråga är hur demokratiskt har det här gått till inom den nya alliansen? Att oppositionen inte har fått vara med att diskutera höjningen av partistödet är ju för illa. Men, att högt uppsatta folkpartister, jag har pratat med, inte känner till vare sig att man skall höja partistödet samt ge bort folkpartiets och centerns partistödshöjning till sossarna för att de i sin tur skall betala en sekreterarlön till s-märkta Lotta Grönblad är ju lite märkligt.

Jag tror nog att många inom folkpartiet och centern kommer att debattera den här frågan inom sina partier och inom den nya alliansen. Deras nya politikervänner har visat hur (o)demokratiska de är, i den här kan synas en liten bagatellfråga, hur demokratiska kommer sossarna att vara i andra frågor?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Margit.
Vilket drag det har varit på din blogg de senaste dagarna. Har själv varit och tittat på gullvivor och orkideer på Ölands alvar. Det var fantastiskt. Nästa lika fantastiskt som upprördheten över trixandet med arvoden och sekreterarposter inom kommunens nya politiska majoritet.
Att man aldrig lär sig kan man ju undra. Själv så tycker jag att detta med politiska sekreterare inte är helt fel. Jag känner att man som fritidspolitiker kan behöva den hjälp som en politisk sekreterare kan ge. Just som en motpart gentemot kommunens tjänstemän. Men, och där är jag tydlig, då får inte rollerna sammanblandas. Antingen så är man politiker eller så är man politisk sekreterare. Nu är Lotta G både och. Vad säger ni om detta?
Håkan Bertilsson (sp)

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Förstår att du har haft det skönt på Öland, bland gullvivor och orkideer.

Jag håller med dig i dina kloka synpunkter, det är nog bäst att man är antingen eller; politisk sekreterare eller politiker. Jag tycker i alla fall att det här med politiska sekreterare är ett otyg, mest för att jag förstår att det handlar om att ge personer arvode och politisk tid. För våra skattebetalare ger det nog ingenting!

MVH Margit

Anonym sa...

Själv har jag varit ute i åska och hagel och gått "Själens motsionsslinga" i Åkers bergslag ör tredje gången idag. Deltar i TNKK-kursen under Niklas Mörner för andra gången och inser hur fjuttigt det mesta är som vi tjafsar om i politiken. Kom igen 2040 då börjar nästa istid. Temperaturhöjning - ta mig i d-n! Vad tror ni det var när Ingvarståget gick österut!

Politiska sekreterare - jag säger det igen - är ett otyg. Skattebetalare ska inte betala löner till annat än kommunaltjänstemän. Vill politikerna anställa talskrivare för de göra det för "egna" pengar. D.v.s. som i Lottas fall via partistödet. Så långt är allt "väl".
En politisk sekreterare är f.ö. per definition en kommunalt anställd tjänsteman och får inte sitta som ledamot i politiska församlingar som har att leda den förvaltning/det kontor där vederbörande har sin arbetsplats.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jag håller med dig, antingen är man politiker eller så är man politisk sekreterare, det går inte att kombinera de två rollerna. Att det skall vara så svårt att förstå. Enligt kommunjuristen blir Lotta kommunanställd när hon blir politisk sekreterare.

MVH Margit

Anonym sa...

Det kan ju inte stämma, Margit! Som ordf. i nämnden ja, men eftersom hennes tjänst som partisekreterare ska finansieras via partistödet kan hon ju inte vara anställd av kommunen i den kapaciteten. Det skulle ju betyda att S, FP och C skulle betala tillbaka sina partistödspengar till kommunen för att denna ska betala Lottas lön PLUS sociala avgifter och det tror jag inte är möjligt. Så i den delen måste hon vara partianställd.

Anonym sa...

Pudel nummer två!
Lotta G gjorde en pudel om landsortsskolorna och nu kommer pudel nummer två. Hon hoppar av som politisk sekreterare hon "orkar" inte käbbla med oppositionen. Vi kan bara fundera över vad pudel nummer tre kommer att bli.
Anders Jansson

Margit Urtegård sa...

Hej Anders.

Jag gissar att personer inom fp och c har protesterat emot att en sosse skulle få hela deras utökade partistöd. Frågan var ju inte direkt förankrat bland deras medlemmar om jag har förstått det hela rätt. Att fråga gräsrötterna är ju en bra början kanske?!

MVH Margit

Lotta Grönblad sa...

Margit, jag har inte minsta lust att skriva på din blogg, men jag vill bara säga en gång för alla; att ingen har protesterat vad jag har hört utan det är jag själv och enbart jag själv som har kommit fram till att den här lösningen inte passar mig eller min arbets- och livsituation. Och att den här typen av förändringar bör diskuteras och förankras parlamentarisk för att nå ett hållbart resultat har också vägt in, vilket återigen är en bevekelsegrund framförd av just mig. Men fortsätt gärna att spekulera om du tycker att det tillför något. Slut på diskussionen för min del. En annan sak; du kollar väl att de bilder som de använder inte är upphovsrättsligt skyddade? Inte bra att använda bilder på egen blogg som inte är friköpta. Häls L

Anonym sa...

Jag tror att Fru Ordningsman är framme! Är det inte PUL och Datalagen så är det tydligen Upphovsrätten som sysselsätter henne.

Margit Urtegård sa...

Ja, lättstött är du i alla fall Lotta. Tidigare skrev du nästan varje dag på min blogg, Lotta, och nu säger du rakt ut att du inte har det minsta lust att skriva här, synd.

MVH Margit

Anonym sa...

Skäll inte på Lotta. Vi skall ha god stil i politiken. Det var klokt av henne att backa från politikersekreteriatet. Det hade bara blivit en soppa. Det är bra om företrädare från alla partier är med och diskuterar på bloggen, det blir en bra feed-back för oss alla ! Kom igen Lotta !
Maria von Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Jag håller med dig, det är viktigt och givande om folk från alla partier kan vara med och diskutera på politikerbloggarna. Ju bredare diskussionen kan bli ju bättre är det.

MVH Margit

Anonym sa...

Apropå Alex Voronov så är hans analys glasklar, i debatten har han dessutom visat integritet. Men kom ihåg, han är som Kulnef i Fänriks Ståls sägner "han kysser och slår ihjäl med samma varma själ"
Maria v B

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Ja, där träffade du Alex Voronov med bra beskrivning: "Han kysser och slår ihjäl med samma varma själ". Ja, det kan man tryggt påstå!

MVH Margit