onsdag 28 maj 2008

En sorglig dag för Strängnäs!

I dag kan vi läsa i tidningen: "Skatten höjs med 90 öre för att rädda ekonomin". Vänsteralliansen vill alltså lösa de strukturella problemen i kommunen genom att flå skattebetalarna på 90 öre mera i skatt; "skattmasarna" har visat sitt rätta ansikte! Det slår mot oss som har relativt låga löner, vi får mindre i semesterkassan och definitivt mindre till sparande. Vi får alltså krasst sagt mindre makt över våra egna liv. För det är trots allt det som sker när vänsteralliansen tar mera pengar från oss, det blir de som beslutar över vad de pengarna som vi inte får behålla skall användas till. Detta är socialism! Apropå socialism, Thomas Gür skriver i en ledare i SvD: "Sådan är socialismen. Den delar upp mänskligheten i två slags grupper - en mycket liten, upplyst och kunnig elit och en mycket stor okunnig och oupplyst folkmassa. Herdar som skall leda och en fåraflock som ska ledas". Det är väl därför sossarna vill ta så mycket pengar de bara kan ifrån oss? De tror inte att vi kan göra de rätta prioriteringarna själva!

I en annan artikel får vi veta; rörande ny idrottsplats på Larslunda: "Björn Lind tror inte att bygget kan påbörjas tidigare än om två år, troligen mellan tre och fem år från nu". Den förra alliansen hade som mål att den nya idrottsanläggningen på Larslunda skulle invigas 2010. Nu kommer den inte ens att vara påbörjad då. Vad skall man säga?! Det är en sorglig dag för Strängnäs i dag!

Kommentarer från nättidningen:

"Ledsen
Vi som jobbar och inte har några direkt höga löner vi sparar och prioriterar och väljer bort för att få ekonomin att gå ihop. Det är vi som drabbas av skattehöjningen, inte de som utnyttjar systemet som bidragstagare, svartjobbare och skatteplanerare".

Helen


"Socialisterna tar DINA pengar
Med magnecyl kan man lindra värk men inte bota sjukdommar. På samma sätt gör nu socialisterna, de höjer skatten för att kortsiktigt lösa ett problem utan att lösa strukturproblemen. Skatten planeras höjas med ca 1 krona. Det är ungefär 1000kronor i månaden för en kärnfamilj. Om vi höjer skatten även nästa år med lika mycket vilket de öppnat för så är det 2000kronor netto för en vanlig kärnfamilj. Är det en sådan politik vi vill ha? Men, snart är det val igen och då åker stödpartierna ut"!

Thomas (väldigt besviken)

38 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Margit.

Ja, så blir det när sossarna får makten, skattehöjningar och inga visioner. Vi får hoppas att tiden fram till valet 2010 går snabbt, så vi får bort de som bara vill åt våra pengar.

Fd folkpartist

Anonym sa...

- våra pengar!!! :o(

Stackars er som lider av hunger och får åka kommunalt hela tiden!!.

Vore bra om någon politiker överhuvudtaget kom med lösningar som täckte allt istället för att bara gnälla och hitta på kortsigtiga saker. Kom igen om det finns någon ärlig och duktig politiker som kan komma med bra och genomtänkta förslag/kritik. Plocka fram en politiker i M eller andra högerpartier som tjänar 16000:- i månaden och får skjuta på räkningar varannan månad. Buhu jag tycker såå synd om er.

Anonym sa...

Men kära Margit! Har Du inte förstått att det inte alls är våra pengar!

Vi har dem bara till låns! Det är alltid Samhällets pengar så länge en socialist är involverad. Vi tillåts i nåder disponera någon del för eget bruk (för tandborstar, lite lördagsgodis och sådant , utöver hyran och maten som vi givetvis alltid måste punga ut med även om inte lönen räcker). Men det är ju alltid bättre än att - ve och fasa - först se till vilka resurser som redan finns i samhället. I vårt fall ett par aktiebolag som skulle kunna lösa stora bitar av de behov kommunen har. Ett par aktiebolag som bedriver verksamhet på kommersiella grunder (vilket kommunen inte får enligt kommunallagen). Vars verksamhet utsätter skattemedel för stora risker. Något som kommuner inte heller får göra.
Men att använda sig av de värden som kan genereras genom en försäljning - det går inte. En Socialist vill både ha och äta kakan.

Anonym sa...

Att höja skatten innan man gjort nödvändiga strukturförändringar är som att kissa på sig. varmt och skönt sen blir det vått och kallt!

Hälsn Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej skattebetalare med småbarn.

Jag har inte sagt att några av oss lider av hunger. Ditt inlägg osar av fördomar. De flesta politiker är helt vanliga knegare precis som andra skattebetalare. Jag känner flera politiker som får kämpa för att betala räkningar med mera. Jag är fritidspolitiker, precis som de flesta politiker är och jag har ett helt vanligt arbete, med ganska dåligt betalt jämfört med de du tycks syfta på/till. Det är konstigt det här med fördomar. Jag tycker det är en dålig lösning att höja skatten med 90 öre och jag vet att det slår hårdast mot helt vanliga knegare.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Sossarna törs inte att ta tag i de strukturella problemen i t e x skolan och c och fp daltar bara med. Det är så här vi får ha det fram till valet 2010, skattehöjningar på skattehöjningar.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Ja, socialister har normalt inte respekt för andras, mitt eller ditt, det är "vårt" alltihopa. C och fp borde ha förstått att det skulle bli så här. Moderaterna kommer att lägga en skuggbudget med 0 kronor i skattehöjning, det tror jag. Men de har ju konstruktiva förslag också, till skillnad från "gubbröran".

MVH Margit

Anonym sa...

Lotta Grönblad behöver 50 mkr till skolan! Vänstern i Strängnäs har ett förslag på förstärkning av skolan 2008 på 12 mkr som blir 50 mkr 2009. Om man vill ha ekonomin i balans 2009 och satsa på skolan, enligt Lotta G-s löften, räcker det inte med en skattehöjning på 90 öre det krävs mycket, mycket mer. Eller lovar Lotta stort och hålla tunt?


Passe

Anonym sa...

Gubbröran höjer skatten, men hur mycket? Björn Lind vill höja 90 öre. Jens Persson vill inte uttala sig, har kanske inte har pratat med farbror Jan? Tord vill nog höja mycket mer än 90 öre, så mycket som han har lovat, varför inte 2 kronor. Då kan gubbröran tillsätta fler politiska sekreterare!

Gubbe

Anonym sa...

Låginkomsttagarnas vän!
Det är tur att moderaterna och Beetzen i alla fall tänker på oss låginkomsttagare. Socialdemokraterna har för länge sedan slutat med det, utan ser oss med små inkomster som samhällets skattemjölkko nummer ett.


Låginkomsttagare

Margit Urtegård sa...

Hej Passe.

Det är ju det vi vet att sossarnas och deras allierade (c och fp) inte kommer att klara av kommunens ekonomi i alla fall, fast de höjer skatten med 90 öre, de kommer att köra kommunen i konkurs oavsett skattehöjning, för de kan inte hantera pengarna förnuftigt. Och alla fagra löften sossarna har gett i opposition, det blir kostsamt om de skall hållas nu när de har makten!

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej låginkomsttagarnas vän.

Du har helt rätt, s har aldrig varit och kommer aldrig att bli låginkomsttagarnas vän, flera och flera låginkomsttagare har redan insett det och det är bra. Ett modernt samhälle kräver modern politik och det kan sossarna inte stava till, tyvärr!

MVH Margit

Anonym sa...

Jag måste erkänna att jag har inte analyserat kommunensbudget, hur illa det är men jag har läst mig att är utgifterna större än inkomsterna så måste man antingen höja inkomsten eller sänka utgifterna. Kanske både och...
Vilka är alternativen, om inte skatten höjs? (personligen gillar jag låg skatt)

Dag Bremberg sa...

Svårt att veta vem som är allvarlig i denna uppskruvade diskussion. Men den som kallar Maria för "låginkomsttagarnas vän" var väl ändå ironisk.
Ja, det får vi aldrig veta säkert när det är så många anonyma inlägg.
Men allvarligt talat, ni som nu skäller fp ,c och s för att vara "socialister", eftersom de vill höja skatten med 90 öre, vad kallar ni då oss andra som insett att nuvarande skattenivå inte fungerar? Vi som räknat ut att det skulle behövas 65 öre mer för att hamna på en nivå där vi kan klara skolans och förskolans behov av personal resp investeringar.
Om 90 öre är "socialism" vad är då en något lägre nivå? Frihet? Om vi sänker 90 öre blir det då fascism?
Frågorna blir många - särskilt som den gamla alliansen redan uttalat att den insett behovet av skattehöjning. Är vi alla socialister? Är all form av skatt socialism? Då är väl Anders Borg (m) extremkommunist, eller?
Nej, sansa er, annars kommer det inte att uppfattas som seriös opposition.

Anonym sa...

Ok! Dag bremberg, 65 öre är ett måste för att klara av att finansiera skolan/förskolan. Dom kvarvarande 25 öre då? Är det till att betala av kommunens lån? eller ska dom pengarna finansiera något annat? Hur djupt är strängnäskommun skuldsatt?

Linda Strand sa...

Margit, du citerar Thomas Gür som beskriver socialismen såhär

"Den delar upp mänskligheten i två slags grupper - en mycket liten, upplyst och kunnig elit och en mycket stor okunnig och oupplyst folkmassa. Herdar som skall leda och en fåraflock som ska ledas".

Men vad leder då den försvagning av facket till som regeringen driver igenom kraftigt just nu? Eller försämringarna för sjukskrivna och arbetslösa? Jo det här leder till en maktförskjutning, ägarna av kapitalet får mer makt och vi vanliga anställda får mindre makt, mindre att röra oss med och blir på så vis än mer fåralika. Synd bara att den här fåraherden inte har några som helst avsikter att skydda sina får mot vargarna.

Och för övrigt, för att hålla någorlunda nivå här... lär er skillnaden mellan socialdemokrater och socialister.

Margit Urtegård sa...

Hej Linda.

Jag är ordförande för facket SACO på min arbetsplats och tillhör de som tycker att facket har en mycket viktig roll i samhället. Jag är även vice ordförande för SACO i Stockholm regionen för kriminalvården. Vi har inte tappat medlemmar, vi får hela tiden nya. Många tror att facklig verksamhet är knutet till socialdemokraterna och LO, men det ser inte ut så längre. Så det här med att facken blir svagare med en borgerlig regering det köper jag inte och det köper inte de som är medlemmar i SACO och andra fackförbund som inte är s-märkta heller.

Jag skulle vilja att du förklarar för mig vad skillnaden mellan socialister och socialdemokrater är? Finns det någon skillnad?

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Hej !
Det är intressant att läsa alla kommentarer och inlägg på nättidningen och på din blogg Margit ! Det visar verkligen att människor är missnöjda och oroliga när de ställs inför skattehöjar politiken.
Sedan tror jag att var tid har sina utmaningar men, att makten beskattar folket på ett sätt som man upplever som omotiverat, det har alltid lett till revolter och protester på det ena eller andra sättet. Vår tids utmaning är att göra de offentliga medlen mer effektiva. Vi måste våga förändra och hitta nya lösningar i kommunen. Att bara låta allt rulla på är inte hållbart. Upplever att vi är lite efter i detta i Strängnäs. Stockholmskommunerna är i regel mer uppfinningsrika och vågar bättre ta tag i problemen och prova nya lösningar. På fredag lägger vi moderater fram en skuggbudget med stöd av Kd och Strängnäspartiet där vi faktiskt bestämmer oss för att ge skolutredningen tilläggsdirektivet att en skola i centrala Strängnäs och en av landsbygdsskolorna skall läggas ned Ht 09. Vi samgrupperar också specialskolor samt integrerar Thomasgymnasiet med kom vux. Sedan säljer vi ut delar av Sevab och bättrar därmed på ekonomin rejält. Ändå ökar vi förskolelärartätheten och höjer deras löner under en treårsperiod till grannkommunernas nivå. I bostadsbolaget skapar vi dynamik genom att sälja av centrala bostäder i Strängnäs (Läraren) och ombilda till bostadsrätter. Då får vi loss kapital till att bygga hyresrätter som efterfrågas av bla av ungdomar. Vi vill visa på möjligheterna till en modern och initiativrik kommunalpolitik som lyssnar på medborgarna och som inte skickar fakturan på sin kraftlöshet till skattebetalarna !
Maria v Bettzen

Anonym sa...

Alltså, vår skuggbudget innebär ingen skattehöjning !
Maria v B

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tack, då vet vi att moderaternas skuggbudget har 0 kronor i skattehöjning, det kommer Strängnäspartiet att stödja, det är jag helt övertygad om. Och att sälja delar av SEVAB har vi hela tiden tyckt att vi skall göra, för att bättra på kommunens ekonomi/soliditet samt att vi tycker att kommunen inte är bäst på att driva bolag överhuvudtaget. Det blir spännande att få ta del av hela er skuggbudget.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Vem kallas för socialister, frågar du. Är det de som vill höja skatten med 90 öre eller 65 öre? Jag vet inte vad man kallar socialdemokraterna här i Sverige, men i Norge kallar vi deras systerparti arbeiderpartiet för socialister, de kallar sig själva för socialister och skäms inte för det. Vilket de inte heller borde göra. I min värld kallas det för ideologi. Jag har full respekt för att vi tycker olika. Jag förstår även att när debatten väl är i gång så används begreppet än tydligare, folk vill visa skillnaderna. I Sverige brukar man använda ordspråket: "av födsel och ohejdad vana", de flesta av oss föds in i en viss ideologi genom våra föräldrar och bakgrund. Men, några av oss väljer också själva utifrån en helt egen övertygelse och erfarenhet vad vi skall tro på. Vad som är bäst vet jag inte, jag vill inte lägga någon värdering i det, vi är helt enkelt olika. Jag uppfattar dock inte inläggen på min blogg som annat än att de kommer från folk med olika uppfattningar och olika perspektiv, de får alla plats i min värld. Jag har många vänner som är socialister och för mig är de lika mycket värda som alla andra. Att det finns höger och vänster i politiken får vi nog acceptera, men vi som är politiker vet ju att skillnaden egentligen är minimal därimellan, vi vill det samma, men har olik uppfattning om vägen dit. Låt det vara så.

MVH Margit

Anonym sa...

Det kanske tål att upprepas när vi nu ev. står inför en skattehöjning. Jag kan säga att såväl Kristdemokraterna som Moderaterna (och möjligen Strängnäspartiet) har kunnat tänka sig en skattehöjning. Men då bara av det enda skälet som också Kommunens ekonomichef och Kommunchefen betonade när de föredrog Förvaltningens förslag till budget - att stärka kommunens soliditet. Som i praktiken är negativ idag.

En sådan situation gör oss oerhört känsliga för ev. räntehöjningar. Och sådana har ju som bekant förekommit i historien. Och för att bruka Göran Perssons devis: Den som är satt i skuld är inte fri.

D.v.s. en skattehöjning får endast användas till att betala av på kommunens skulder - inte att skapa nya kostnader. För det är ju vad som sker om man med hjälp av en skattehöjning spär på de årliga löne- och räntekostnaderna. Dessa har ju sedan en självgenererande årlig påbyggnadstakt och så är vi snart där igen.
Som någon påpekade - det är först varmt och skönt men sedan är det inte lika kul.

Kristdemokraterna, liksom Moderaterna och Strängnäspartiet anser att det fortfarande finns gott om resurser och rationaliseringar att ta tillvara i första hand.

Dag Bremberg sa...

Jag kan nog hålla med om mycket i det som Maria antyder.
Men jag måste säga att jag höjer på ögonbrynen när moderaterna på klassiskt sätt räknar med att ha några små stödpartier som ska ropa
Amen, utan att ens ha sett budgetförslaget, än mindre varit med i diskussioner.
Om inte moderaterna tydligt tar avstånd från detta gamla beteende och börjar tillämpa ett mer demokratiskt förhållningssätt, så kan jag inte se att m har några förutsättningar att få majoritet framöver.
Jag är som ni vet gärna oppositionell, men en ren opposistionsbudget är inte seriös.

Anonym sa...

Jag ska förtydliga mig. Visst blir det "pengar över" till ny verksamhet om man betalar av på lån. Det blir så mycket som man tidigare betalat i ränta och amorteringar för de lån man nu avslutar eller minskar.

Sedan till Dag. Jag vet inte på vilka grunder Du tror att vi säger Amen (jag förstår hinten...) utan att ha varit med vid Predikan. Det stämmer inte, och på den väsentligaste punkten har M lyssnat också på oss små obetydliga.

Linda Strand sa...

Margit, hur jag menar när jag säger att regeringen idag försvagat fackets roll i samhället kan du läsa mer om här i det här blogginlägget: http://linda-strand.blogspot.com/2008/03/moderat-politik.html

Ett socialistiskt samhälle är helt enkelt det: ett samhälle där arbetarklassen har tagit makten från borgarklassen. Det vill säga demokratin ska gälla hela samhället, så att majoriteten kan fatta besluten också i bolagen. Det man menar är alltså att de anställda ska äga alla företag.

I stället för att helt och hållet förstatliga produktionsmedlen handlar socialdemokrati om att göra kapitalismen mer funktionsduglig genom att begränsa och balansera dess makt och sätta in åtgärder (Välfärdstaten) där den misslyckas. Många anser också att det klasslösa samhället kan man inte nå utan kampen mot orättvisor kommer alltid att finnas. Denna hållning anses av kritikerna vara inget annat än socialliberalism snarare än socialism, eftersom socialismens uttryckliga mål, realiserandet av det klasslösa samhället, övergivits. Den förstnämnda är den dominerade strömningen inom svensk socialdemokrati idag. (stycket saxat från wikipedia)

Jag lånar in från wikipedia eftersom det är lite knepigt att förklara skillnaden. Hänger du med? ps jag är också fackligt aktiv, men inom Unionen.

Anonym sa...

" Och att sälja delar av SEVAB har vi hela tiden tyckt att vi skall göra, för att bättra på kommunens ekonomi/soliditet samt att vi tycker att kommunen inte är bäst på att driva bolag överhuvudtaget."
Här undrar jag varför sälja ett företag som går bra och ger soliditet till kommunen i form av vinst? Det är inte säkert att Sevab skulle gå bättre om företaget skulle vara privatägt. Staten stora kassako LKAB, den vill ingen sälja...varför?? Jag tror att LKAB ger så mycket vinst att det lönar sig inte att sälja för köpare finns det överallt.

Anonym sa...

Ojdå vilken svajig debatt det här blev. Låt mig då bara ge er min synpunkt på förslaget om skattehöjningen som motiveras med att skolan behöver mer pengar.
Jag hävdar med betämdhet att det finns tillräckligt med pengar i kommunbudgeten för att driva skolan. Nu precis som tidigare mandatperioder så dräneras budgeten av onödiga kostnader. Vi fick i nämnden se att bara lokalerna kostar 6 miljoner för mycket. Vi vet att vissa förskolor inte har en effektiv personalplanering och vi vet också att 1-2 avdelningar är mycket dyrare att driva än 4-6 avdelningar. Grundskolan, som har en hög elevpeng, har medel till sin verksamhet. Ta efter de skolor som klarar av att integrera sina verksamheter, anpassar sin personal till antalet elever och som därigenom också får pengarna att räcka. Vad jag anser om gymnasiet vet ni säkert redan.
Allt det här var den gamla alliansen på väg med att få grepp om. Äntligen! För under alla mina år i BUN så har vi politiker aldrig haft riktig kläm på vad vi skulle göra för att hålla budgeten. Nu har vi det men nu får en annan majoritet bli lurad istället. För jag använder ordet lurad då särintressen hela tiden motarbetar en kostnadseffektiv skola och nu har dessa särintressen vunnit igen. Det är ett stort ansvar man tar på sig då man så här vidlyftigt använder andras pengar till ändamål som inte behöver dessa pengar.
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Anonym sa...

Socialism med en Nationalekonoms ögon:

Den engelske professorn och nationalekonomen John Maynard Keynes (1883-1946) skrev boken ”Allmän teori om sysselsättning, ränta och pengar”,1936 (The General Theory of Employment, Interest and Money). Keynes rekommenderade i sin bok drastiska åtgärder för att komma tillrätta med ekonomiska kriser.

Huvudbudskapet i General Theory var följande:

1. Arbetslösheten i marknadsekonomin. Keynes menade att en marknadsekonomi aldrig kunde bli tillräckligt stabil för att kunna nå full sysselsättning. Tvärtom så menade han att en marknadsekonomi var så instabil så att även om full sysselsättning skulle uppnås så skulle den situationen inte bestå under någon längre tid. Marknadsekonomin skulle leda till depression.

2.Orsakerna till arbetslösheten. En storskalig arbetslöshet är en effekt av för låg efterfrågan på varor och tjänster.

3.Statlig upphandling. För att komma till rätta med arbetslösheten så måste staten aktivt gå in och köpa varor och tjänster.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Du skriver: "D.v.s. en skattehöjning får endast användas till att betala av på kommunens skulder - inte att skapa nya kostnader". Där träffar du spiken mitt på huvudet, att vi inte får skapa nya kostnader. Det är därför flera kontorchefer nu säkert är lyckliga, de vet att de kommer att få skapa nya kostnader med den majoritet som sitter med makten i dag. Jag satt några mandatperioder i socialnämnden och kommer ihåg varje gång vi hade gett förvaltningen i uppdrag att ta fram underlag för besparingsförslag. Det som hände, precis varje gång, var att förvaltningen letade fram de mest behjärtansvärda "frågor" vi höll på med och så fick vi välja mellan pest eller kolera i vår prioritering; och det handlade alltid om småsummor. Förvaltningschefer vill normalt inte skära i sin budget, det vill behålla pengarna till sin verksamhet. Maria v Beetzen var på god väg att få total översyn över barn- och utbildningsnämndens område, om jag har förstått det hela rätt. Detta hade gett henne möjlighet att ställa större krav på cheferna inom skolområdet, på alla nivåer och att de strukturella problemen hade kunnat lösas. Jag tror nog att Lotta Grönblad kommer att göra sitt bästa för att få en helhetssyn på skolverksamheten och dess ekonomi, ingen tvekan om det.

Jag är rädd för att den nya alliansen kommer att lägga pengar från kommande skattehöjning på just ökade kostnader.

//Margit

Anonym sa...

Hej,
Jag undrar fortfarende vart 25 öre går till av skattehöjningen på 90 öre?
65 öre gick till skolan.

Margit Urtegård sa...

Hej dubbla examen.

Vart de 25 öre skall ta vägen någonstans vet bara de som skall lägga fram förslaget, alltså den nya alliansen. Det blir spännande att jämföra moderaternas 0 kronor/öre (icke-)skattehöjnings budget och socialdemokraternas (och c och fp) 90 öres skattehöjningsbudget.

//Margit

Dag Bremberg sa...

Kära politikerkollegor. Jag förstår att det är frestande att nu hävda att skattepengar slösas bort på onödiga "kostnader".
Men om vi nånsin ska kunna använda pengarna verkligt effektivt då måset vi bli konkreta; då måste vi se hur resurserna faktiskt används i verksamheten.
Det här kommer att bli långt, så jag fortsätter att skriva på min blogg...

Anonym sa...

Hej, Magit!
Din blogg får verkligen fart på debatten, toppen
Anders J

Margit Urtegård sa...

Hej Anders Jansson.

Tusen tack, det är jätteroligt att det har blivit så många som går in och kommenterar det jag skriver om. Men, det är ni läsare som gör min blogg till vad den är, som jag tidigare har sagt. Utan läsare och utan engagerade medborgare som vill debattera hade bloggen varit ingenting. Jag har alltid gillat att skriva. Under 6 år skrev jag krönikor i EK, men när jag blev ordförande i en nämnd fick jag plötsligt inte skriva i tidningen längre.

MVH Margit

Anonym sa...

Dubbla examen (vilka ämnen undrar man) undrar varför vi ska sälja ett företag som går bra och genererar vinst som SEVAB. Svaret är mycket enkelt: enligt kommunallagen ska kommuner få sina intäkter från skatter och avgifter - inte från aktieutdelning! Enligt kommunallagen ska kommuner inte bedriva kommersiell verksamhet. Det gör SEVAB på flera områden. Enligt kommunallagen får inte skattemedel användas för riskfylld verksamhet. Det är SEVAB. Just nu går SEVAB inte med vinst. Prognoserna säger att det kommer att gå med vinst, men det är bara prognoser. Vi har ingen aning om vart bränslepriserna tar vägen när de första fem åren med kraftvärmeverket gått. Vi har ingen aning om statsmakterna vill sätta ett tak för SEVABs priser eller tvinga bolaget att betala tillbaka för högt debiterade elpriser. Vi har ingen aning om inte bredband om några år kommer via luften varpå SEVAB kan stå där med sina fibrer till föga glädje etc. Kort sagt SEVAB bedriver en kommersiell verksamhet som inte är förenlig med den respekt vi som politiker bör ha för skattebetalarnas pengar.
Ett av de största skälen till varför kommunen inte bör äga SEVAB är dock att det inte är en kommunal angelägenhet. SEVAB äger bara näten i en mindre del av Strängnäs Kommun men väl i en stor del av Eskilstuna kommun! Det är också emot kommunallagen.

Och till det som Håkan Bertilsson så förtjänstfullt skriver vill jag tillägga en kort reflektion: vi hör bara "gnäll" om för lite pengar från våra kommunala skolor. Inte från några friskolor! Hur kan det komma sig - de har samma skolpeng att röra sig med för sin verksamhet och klarar uppenbarligen av det med bravur.

Anonym sa...

!. Hoppas werner inte sitter kvar i sevab för då skulle han plockas bort direkt pga illojalitet.
2. Moderat politik har och kommer aldrig vara till och hjälpa småinkomsttagarna, sjuka och arbetslösa (även studerande).
3. Olika syn är alltid bra och det ska vara höga kvrav på verksamhetsansvariga annars skall de tas bort.

Anonym sa...

Om Jan B bemödat sig om att följa vad jag skrivit om SEVAB tidigare så skulle han veta att jag är obrottsligt lojal mot SEVAB i mina kommentarer och uppfattningar. Min ovilja mot det kommunala ägandet bottnar just i att det utgör en hämsko för SEVAB som kommersiellt företag. Med en kompetent och kapitalstark ägare skulle SEVAB kunna bli ett stort och riktigt framgångsrikt företag på många områden. Men det hämmas idag av att vara i händerna på en kommun med negativ soliditet och utan resurser att låta de olika delarna av SEVAB utvecklas så som de skulle kunna.
Att ha en ägare som inte ens vet hur och om man tillsatt styrelserna i bolagen är knappast tillfredsställande ur företagets synpunkt.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jag har stort förtroende för dina kunskaper på bolagsområdet och håller till fullo med dig. I dag sitter det flera avdankade politiker i dessa styrelser, alla borde förstå att det skulle ha varit mycket bättre med professionella människor i en bolagsstyrelse. Eller?

//Margit