fredag 16 maj 2008

Bloggjubileum och 17 maj!

Förra detta statsminister i Norge Kjell-Magne Bondevik
og vi norske jenter i bunad!

Akkurat ja, min blogg fyller ett år i morgon på självaste 17 maj, Norges nationaldag! Vad firar vi egentligen i morgon? Jo, den 17 maj 1814 undertecknades i Eidsvoll en grundlag, som gav norrmännen mer frihet än andra. Grundlagen är Europas äldsta grundlag. Redan 1947 lagfästes 17 maj som en högtidsdag, en helgdag. Den första nationaldagsfesten anordnades i Trondheim med processioner av borgare och bönder redan 1827. Det första officiella 17 maj-tal hölls i Oslo 1833 av Henrik Wergeland. 1844 godkände unionskungen Oscar att Norge och Sverige skulle ha var sin flagga. I en svensk rikstidning för några år sedan blev norrmännen lite lustigt beskrivna som äckelpräktiga, äppelkindade hurtigbullar. Det är vi det och i morgon finns det minst fyra miljoner av oss, viftande med norska flaggor ute på gator och torg i alla länder där det finns norrmän. Vi sjunger Norges nationalsång "Ja, vi elsker dette landet", skriven av Björnstjerne Björnson. När vi sjunger "Norge i rödt, hvitt og blått" och kommer till versen: "Du er vårt, du er vårt, gamle Norge! Vi vil kle deg i rödt, hvitt og blått", då kommer glädjetårar fram i ögonvrån på de flesta norrmän. Vi firar inte fornstora dar, oljan eller att Norges statsminister inte behöver skriva böcker om att "Den som är satt i skuld är inte fri". Vi firar friheten, självständigheten och freden.

Barntåget och folktåget skiljer Norges processioner från andra länder, där militära parader har en central plats. På Norges stora dag är det barnen som är i centrum. Folktåget min familj skall gå i i morgon samlas på Engelbrektsplan och sen bär det i väg, längs Birger Jarlsgatan och Strandvägen, mot Skansen. Flera tusen flaggviftande små och stora norrmän beräknas hitta vägen till den norska folkfesten i Stockholm. Ett lämmeltåg i folkdräkter med blårödvita fanor i händerna kommer att dominera stadsbilden i Stockholm i morgon. "Ni passar bra på Skansen", sa en arbetskollega till mig och syftade på att vi passade bra ihop med djuren. Jag skrattade gott åt hans kommentar. Efter att ha bott i Sverige i 15 år vet jag att det ligger mest kärlek bakom alla Norgehistorier. Två gånger har norrmännen röstat nej till EU. Någon ny union vill vi inte ha! Lillebror har blivit stor!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till ett-årsdagen av din blogg! För övrigt mycket läsvärd!
Fira nu en riktigt trevlig 17:e maj tillsammans med dina landsmän och så hoppas jag att solen lyser på er!
Kram!

Anonym sa...

Hej Margit ! Gillar Norge och norrmän och norskor mycket! Önskar att jag hade som många av er, en liten hytte i fjällen att åka till och gå på ski, vara i naturen och se de stora vidderna ! Speciell inställning att var sig selv nok, kan vara bra att ha ibland i alla fall. Hur var Per Gynt på stadsteatern ? Firar också 17 maj för jag har blivit bjuden på svensk-norskt samfundsmiddag i morn i Stockholm. Hurra för Norge !
Maria

Margit Urtegård sa...

Hej Nilla.

Tack, kul att du gillar min blogg! Många frågar mig vad skall man säga till norrmän på 17 maj. Vi brukar säga "Gratulere med dagen" till varandra och blir glada när svenskar säger det samma till oss.

Kram Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tack, ja det bästa dagen jag vet om är just 17 maj! Min pappa berättade mycket om andra världskriget då tyskerna tog deras hem. Freden är viktig och för norrmännen är den så påtaglig då det inte är länge sedan vi var ockuperade. Hipp, hipp HURRA för Norge.

Kram Margit

Anonym sa...

Kjäre landsmann,

Gratulerer med dagen Margit! Gratulerer med 1-års dagen for bloggen din og med 17 mai!

Ja akkurat, 17 mai är en speciell dag för oss norrmän. Vi tycker ju först och fremst att det är barnens dag. Men det är väl som med julafton, - vem är tomten mest till glädje för, barnen eller de vuxna?!
Barntåget är utan tvekan dagens höjdpunkt, det är "det" som är 17 mai, eller hur? Barntåget, pölse (korv) med lompe och is.
Och den norska flaggan. Men som de goda norsk-svenskarna vi är så hissar vi den svenska flaggan imorgon, den 17 maj, eller hur?!

Klem Nina

Margit Urtegård sa...

Hei Nina!

Gratulere med dagen i morgen, det er en fantastisk dag som påminner oss om alt vi har å väre glade for, frihet og fred, det er vakkert det. Vi ses på middagen hjemme hos deg i morgen kveld, det skal bli koslig det. Glad i deg min venn.

Klem fra din veninne Margit

Anonym sa...

Hej!
Ja gratulerer med dagen :).
Hade jag varit ledig imorgon skulle jag definitivt åkt över å firat 17 maj i Norge det är såå mysigt...vilken folkfest!!
Minns första året jag jobbade i oslo på mack på 17 maj oj oj vad mycke glad norrmän å så mysig stämning.
Ni får ha det mysigt när ni firar i Stockholm åxå :)
Ta väl hand om dig många kramar erica

Margit Urtegård sa...

Hej Erica.

Tack, du får väl följa med oss till Stockholm och fira 17 maj någongång. Det är kul att stanna upp trafiken i storstaden. Många bussar har norska flagg och alla hälsar så vänligt på oss när vi går i folktåget. Sköt om dig.

Kram Margit

Yvonne Domeij sa...

Grattis Margit på 1-årsda´n! Har blogguppehåll pga bokmanus till 15/6, ändå läst din blogg pga 17 maj. Bytt bild i min blogg + länkat till dig om man klickar på bilden! Se www.tjejaheddin.blogspot.com

Anonym sa...

GRATTIS till den bästa och den mest läsvärda bloggen i Strängnäs!

Kram, Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Yvonne.

Tack, kul att du tittar in på min blogg när du hinner. Jag skall försöka skriva på bloggen varje dag. Vi måste träffas snart, det var länge sedan vi sågs. Sköt om dig.

Kramar Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Tack för dina vänliga ord. Roligt att du tycker min blogg är så bra och läsvärd.

Kram Margit