onsdag 21 maj 2008

80 av hundra varslade måste gå!

I dagens tidning står det: "Tjugo av hundra varslade får behålla sina jobb". Kommunalrådet säger: "Vi måste anpassa kostymen efter färre elever". Ja, det är klart, det hade den förra alliansen också blivit tvungna till att göra. Det mest intressanta med artikeln är dock rubriksättningen. Hur skulle rubriken sett ut om det fortfarande var Ann Landerholm (m) som var kommunalråd? Det är onekligen en intressant fråga. Min gissning är att det skulle ha blivit något åt det här hållet: "80 av hundra varslade måste lämna sina jobb". Samtidigt skulle nog en stor artikel, med intervju av oppositionspolitiker, ta en diger plats i tidningen. Där arga sossar skulle få berätta hur ansvarslöst och hjärtlöst det är av den borgerliga alliansen att sparka så många. Hur man väljer att vinkla nyheter påverkar hur läsarna tolkar informationen. När revystjärnan från Åker skall avskeda 80 anställda låter det alltså som om han är rena jultomten, som delar ut julklappar. Om det hade varit den moderatledda alliansen hade det nog låtit som om stora osthyveln hade varit i färden.

På ledarbloggen låter Alex Voronov annorlunda än journalisten på ST, då han skriver: "Men vad krävdes för att stoppa denna brutalitet? Nu i majoritetsställning har socialdemokraterna gett svaret - 12,6 miljoner mer och bara 80 uppsagda personer. Glasklart!" Säger alltså Alex Voronov med ett sting av ironi.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Ja vi måste lyfta fram vad det är som är ansvarsfullt hos en kommunpolitiker. Den kommunala ekonomin är trög som en oceanångare. Gör man inget så rinner mycket pengar ut, därför att systemet arbetar ineffektivt. Anpassning och flexibilitet är något vi måste jobba med mycket för att få pengarna till mer opitmerad nytta. Vi i KD M och Strängnäspartiet älskar inte, som sossarna gör, det kommunala systemet för dess egen skull. Istället gillar vi att kommunen skall kunna prestera så mycket nytta som möjligt för de pengar som tas in i skatt. Att beskatta folket så att det uppfattas som omoraliskt har sedan urminnes tider kopplats till uppror och civil olydnad. Ordentliga motiv skall finnas till varför man tar ut skatt eller ökar skatten, det är viktigt för solidariteten i samhället. Att anpassa den kommunala verksamheten efter tex elevantal är viktigt om vi skall kunna hålla våra ambitionsnivåer i kommunen och arbeta effektivt. Det gäller lokaler och personal. Det måste ju alla andra typer av verksamheter här i världen att göra ! Det är lätt att stoja i opposition, men inte lika lätt att stå vid rodret, det börjar s möjligen att märka. Återkommer efter BUN-mötet ikväll.
Maria von Beetzen

Anonym sa...

Kommer Jultomten från Åker och Lotta Grönblad att våga genomföra skolutredningens nödvändiga strukturåtgärder eller kommer de att skjuta problemen framför sig? Tyvärr kommer det att bli det senare, en dyr långbänk som kommer att i onödan oroa föräldrar och barn.

Anders Jansson

Anonym sa...

Jag tycker att Strengnäs tidning som regel granskar den som makten haver på ett bra sätt.
Anders Jansson

Margit Urtegård sa...

Hej Anders.

Jag tycker också att Strengnäs tidning brukar granska makthavarna på ett bra sätt. Men journalisterna sätter oftast inte rubrikerna, det finns det rubriksättare som gör. Det är ju inte innehållet i artikeln jag har synpunkter på. Jag ville bara visa på skillnaden mellan positiv och negativ rubriksättning. I dag blev det så tydligt.

//Margit

Anonym sa...

Det är precis som Du säger Margit. Tidningens rubiksättare är knutna till marknadsavdelningen och försäljningschefen snarae än till redaktionen. Journalisten vare utan skuld!

Margit Urtegård sa...

Det blir intressant att se hur och när sossarna tar tag i skolfrågan. Som Anders Jansson påpekar finns det risk att det blir en långbänk av hela frågan, något som kommer att kosta skattebetalarna skjortan. Några strukturåtgärder lär vi nog inte få se på länge.

//Margit

Anonym sa...

Huvudsaken borde väl vara att någon tar tag i skolfrågan förr har ju ingen tagit tag i det och gjort något vettigt.

Anonym sa...

Och Margit du om någon borde väl förstå hur personal uppfattar en dålig och svag ledning?. Var det inte därför den nya politikfrutti kom fram?.

Margit Urtegård sa...

Hej Jan.

Ja, jag vet om någon hur någon uppfattar en svag och dålig ledning, jag jobbar ju i kriminalvården, där ledningen är ett skämt.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej förälder.

Självklart är det viktigt att någon tar tag i skolfrågan, men jag är rädd för att det inte blir gjort nu. Jag tror att den förra alliansen skulle ha vågat att göra något.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit!

Jag tror att det finns eller iallafall fanns viljan att göra förändringar. Men nu är det ju inte jag som bestämmer själv så kan inte göra mer än säga vad jag tycker och komma med förslag till respektive politiker.
Dock har jag inte så gedigen och lång erfarenhet av politk som er andra men jag lär mig något nytt varje dag.

Mvh/Freddy

Margit Urtegård sa...

Hej Freddy.

Jag tror inte man måste ha lång erfarenhet av politik för att kunna komma med goda förslag. Det är bra att det kommer in människor med nya "glasögon" i politiken. Du debatterar och vill vara med i politiken och det är bra. Det behövs yngre krafter på den politiska arenan. Sen att vi politiker inte alltid tycker likadant, det är det som gör politiken fruktbar och utvecklande.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej du Jan b.

Du har skrivit på Freddy Danells blogg om två damer som tjatrar, Piff och Puff, kallar du dem. Jag är lite nyfiken bara, vilka är Piff och Puff i Strängnäspolitiken?

MVH Margit

Anonym sa...

Det var värst hur hovsam kommentar Freddy lämnade till Dig som han just kallade "Svammeldam" på Lottas blogg!
Du har tydligen charmat gossen!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Var det jag som var svammeldamen? Jag förstod inte det:-)))). Det hade jag ingen aning om...

MVH Margit

Anonym sa...

Vi måste lära oss att det är den här typen av argumentation vi får vänja oss vid att möta framöver (från Freddy Danells blogg):

"Gap och sandkastning i sandlådan
Oppositionen och andra politiker skriker som småbarn just nu. Tycker att de mesta som de skriver är rena svamlet. Man vägrar kommentera ansvaret trots 9 år i styrande position. Sälj det, dumma förslag, naivt osv. Tycker nog att dessa gnälliga personer borde ta på sig arbetarkläder och gå ut i verksamheterna och få lite skit under naglarna så de får lite förståelse över hur det faktiskt är. Sitta på röven i nämnder och Kf och besluta och käbbla hjälper inte invånarna och personalen i kommunen.
Politik i denna kommun är som ett eget dagis.
Synd att det inte finns någon personal som kan hålla ordning."

Och kommentarerna är i samma stil:

"Kommentarer
Postat av: Jan b

Stå på dig grabben. Det finns så många barnsliga och gapiga politiker som helt enkelt är rädda för unga och drivna personer som du. Hoppas inte du tröttnar på politiken för att de två damerna Piff och Puff tjattrar som apor i media nu.

Fortsätt förändra
2008-maj-21 @ 18:48
Postat av: Emma

Piff och puff som tjattrar hela tiden *skratt* det var bra faktiskt. Kanske deras nya smeknamn.
Håller med Jan B. FOrtsätt höras och bry dig inte om de som försöker "sätta dig på plats" för att du är ung och hörs. Du har den mest humana och verkliga synen på personalen i förskolan och gammelboendet så kör så det sprutar.
2008-maj-21 @ 18:50
Postat av: Freddy Danell

Stöd är alltid skönt att ha. Tack. Lite info bara, jag fyller 36 i år så jag känner mig inte som en grabb ;o). Men det beror vilka man jämnför sig med kanske.

Jag tar inte åt mig så värst av andras kritik eftersom jag har nära och kära som stödjer mig och det viktigate är att någon hörs och försöker få lite nytänkande och förändring i kommunen."

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jag har frågat Jan b både på min blogg och på Freddys blogg vilka som är Piff och Puff i Strängnäspolitiken?

Tänk på hur mycket Ann Landerholm fick stå ut med, däribland från mig på min blogg och vad jag sa i tidningen. Hon stod på sig och höll huvudet högt trots all kritik. Hon kunde skilja på sak och person, det hedrar henne. Det blåser på toppen, om nu någon skulle ha missat det!

MVH Margit

Anonym sa...

Suck, det var ett utdraget och deprimerande BUN - möte. Röd tråd var mer utredningsarbete, längre utredningsarbete, strukturpenga utbetalningar. Inga nya ideer accepterades av den nya majoriteten. Inget tal om smarta lösningar för att göra verksamheterna mer flexibla. Vänsterkoalitionen beslutade om extraanslag på 12.6 miljoner för 2008 vilket per automatik innebär 15 miljoners ramökning 2009. Dessa anslag skall inte stärka elevpengen utan pytsas ut där problem finns. Uppmuntrande för dem som varit bra och haft framförhållning. De beslutade också om utvidgat utredningsarbete, skolutredningen förlängs i första hand till jan 2010 samt ges betydande utredningsutvidgning, nu skall bla alla förskolor också vara med i utredningen. Symptomatiskt för vad majoriteten har att komma med. S,c,fp känns gammelkonservativa. Så långt från kommunal förnyelse och dynamik som man kan komma. Demokrati är viktigt och måste få ta lite tid, men man får inte tappa balansen och helt fastna i byråkrati !
Maria von Beetzen

Anonym sa...

hur menar du då att det är att vänta ifrån min blogg?. tycker inte din blogg visar mycket bättre nivå?. vattensalamandrar är orsaken att det inte byggs förskolor?. Hur menar du då. Som ett litet info så tror jag att mattihas klum naturfotografens medarbetare kommer och filmar vattensalamandern i mina hemtrakter. Kanske blir Mariefred nu känt som home of the rare. Vilka inläggen menar med Piff och puff vet jag ej men de är rätt roliga att titta på så vad då. Om det stör dig Mats så tar jag bort de kommentarerna. Och som svar på din fråga till Margit - Ja hon har gjort intryck hos mig för att hon säger vad hon tycker och står för det. Vi är inte överens om allt men varför ska man vara det. Margit är en bra kvinna tror jag och hoppas att vi har lika åsikter i vissa saker så dessa partifärger inte avgör allt jämt. Inte hosmig i allafall.

Sov gott/Freddy Danell

Anonym sa...

Vill bara kommentera ett ärende från BUN i går kväll. Där förde den nya majoriteten fram ett förslag om utökad ram för nämndens verksamhet. Det var helt i sin ordning men sättet man gjorde det på var det inte. Den gamla alliansen fick ta emot kritik från (s) när ärenden inte var beredda på ett korrekt sätt och nu gör man samma misstag själv. Ett ärende som innebär 12,6 miljoner extra till BUN skrevs fram i fredags. Själv läste jag av mailen innan jag reste bort på fredagen och hade inte möjlighet att se förslaget föränn på förmötet igår. Även om jag hade haft möjligheten att öppna min mail i måndags så är två dagar alldeles för kort tid.
Men det var bara det ena misstaget. Det andra är att förslaget åsidosätter beslutet om elevpeng. Så länge vi har det systemet för att fördela våra medel så kan eller får ingen ge några riktade medel till enskilda skolor eller verksamheter. Så skedde nu i beslutet och frågan måste belysas innan ärendet kommer till KS.
Var det ngn som tycke det var tråkigt med politik?
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Ja, det har jag funderat på också, hur blir det med elevpengsystemet nu? De här extra pengarna som vissa får nu är ju inte kopplade till elevpengen?!

MVH Margit

Anonym sa...

Som jag ser det är det ett beslut som man inte kan ta. Inte förän man ändrat kring reglerna för elevpengen. Det är m a o ett beslut som sätter sig över ett annat beslut.
Och ändrar man elevpengssystemet så bekräftas mina farhågor att (s) vill ha en återgång till ramekonomi, som enligt min mening gör det bara dyrare och med sämre kvalité i skolan.
Samtidigt så lyser, på ngt sätt, okunskapen igenom om vilken uppgift vi politiker har i nämnden Vi ska med våra skattemedel erbjuda den bästa utbildningen för våra barn/ungdomar. Dvs "most value for money". Om det sker i kommunala eller friskolor spelar ingen roll för de lever under samma lagrum. Vad gäller grundskolan så måste kommunen ansvara för minst en. Skälet är att grundskolan är obligatorisk och att alla ska få plats. Därför så kvarhåller kommunen en del av skolpengen för friskolorna för att kunna finansiera de elever som har behov av särskilt stöd. Dvs de elever som kommunen själva har förhandlat bort från friskolorna. Så när Roggeskolan nu gick ut med sitt brev till föräldrar så var det enligt kommunens egen regelbok och som också gäller Asken mm. Det är allstå kommunen som har bestämt att inga elever med svåra funktionshinder ska få gå på friskolorna. Annars så gäller samma regler för friskolorna som för kommunens egna skolor. Intressant va?
Håkan Bertilsson
Håkan Bertilsson

Anonym sa...

Håkans uppgift om att kommunen själva bestämt att elever med särskilda behov inte ska gå i friskolor är så pass remarkabel att om den är riktig, det är anmärkningsvärt att inte kommunförvaltningen gått ut med ett beriktigande i samband med tidningens uppretade artiklar om Roggeskolans brev.

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan och Mats.

Ja, det är en märklig uppgift du ger oss Håkan. Stämmer den verkligen? Jag trodde att man kunde välja skola i Strängnäs kommun oavsett om ditt barn har funktionshinder eller på annat sätt har behov av särskilt stöd. Detta måste vi få mera kunskap om.

MVH Margit