tisdag 9 februari 2010

Varför kan folk inte bara hålla käften?

En uppgiven Henrik Ehrenberg (KD) skriver på twitter: "Varför kan folk inte bara hålla käften?" Ehrenberg är stabschef åt Göran Hägglund. Han är nog lite trött på alla grodor som vissa av hans partikamrater låter slinka ur sig. Expressen berättar vad en riksdagsman för KD säger rörande Birgitta Ohlssons (FP) ja till ministerposten: "Kristdemokraten och riksdagsmannen Kjell Eldensjö skulle inte velat att hans fru tog ett ministerjobb om hon var gravid. - Vi skulle inte ha tagit ett sådant beslut. Om min fru varit i den situationen hade hon inte gjort det, och jag skulle ha hållit med henne."

Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren gör nog inte stabschefens tillvaro särskilt mycket lugnare. I september 2009 säger Sjögren något ogenomtänkt och förhastat till Expressen: "Anna Anka är välkommen till oss." Något som inte direkt togs emot med hurrarop från andra kristdemokrater. Ehrenberg tänkte nog i sitt stilla sinne att Sjögren borde ha hållit käften.

Nu är det imamen Abd al Haqq Kielan som är på tapeten. Tidningen Dagen skriver: "Det är väldigt värdefullt att ta del av hans bild av dagens Sverige och de utmaningar som väntar framåt, säger partisekreterare Lennart Sjögren till Dagen efter mötet med Abd al Haqq Kielan." Jag har uppfattat imamen som tämligen konservativ och extrem. Kanske inte just vad KD behöver för att locka nya väljare. Abd al Haqq Kielan säger till tidningen Dagen: "Muslimer och KD har gemensam värdegrund."

Konvertiten och kristdemokraten Gjohn-Marko Berisha är skeptisk. Han tror att imamen Abd al Haqq Kielan har en dold agenda. När tidningen Dagen frågar honom om han hellre riskerar riksdagsplatsen än att engagera imamen blir svaret: "Jag arbetar för att vi ska bli större och vara kvar. Men inte om vi för den skull behöver tappa vår identitet: värdekonservatism och kristen etik, kristen moral." För honom innebär det: "Att vi står för en politisk demokrati med människan i centrum. Vi står för nåd. Vi står för mycket som jag vet att imam Kielan säger annorlunda när han pratar med mig än med dig som journalist." Och när han får frågan om imamen ljuger svarar han: "Han säger inte allt. Han säger det som passar i en västerländsk jargong. I samtal med mig har han jämfört att konvertera med desertering i krig, så skulle han aldrig säga i tv."

Webbtidningen "Mot diskriminering - för öppnare arbetsliv" skriver: "Det är tveksamt om kvinnor bör ha rätt till ett eget socialt liv utanför hemmet, säger imam Abd al Haqq Kielan, före detta Leif Karlsson." Ja, vad säger man? Jag har sagt det förr och jag säger det igen: "Vi behöver bygga broar. Men, det skall vi göra med rätt 'material' och på trygg och stadig grund. Då måste vi börja tänka på vilka som får dominera debatten."

8 kommentarer:

Unknown sa...

Det finns tyvärr gemensamma nämnare mellan islamister och kristna fundamentalister. Kd har liksom andra partier ett brett spektrum med ett inslag av extremhöger.
När Sörmlandsskolorna gick till val 2006, röstade mer än hälften av eleverna i Flens kristna skola (Sions församling, Livets ord)på Kd, resten på M och Fp, inte en själ på S eller V.

Margit Urtegård sa...

Hej Lena.

Ja, det finns tyvärr gemensamma nämnare mellan islamister och kristna fundamentalister, det har du helt rätt i. De här anti-alkoholpersonerna, homofoberna, förbudsivrarna, anti-femimisterna med flera/mera hittar du även inom socialdemokratin.

Inom alla riksdagspartier finns det nog fundamentalister av olika slag, precis som det gör inom alla samhällsgrupper. Och dessa ytterlighetspersonerna är mest intressanta för media att visa fram såklart, de säljer lösnummer och skapar debatt.

Dags att media och även politiska partier tar ett större samhällsansvar och bjuder in andra mer representativa personer i debatten. Dåraktiga fundametalister gör mer skada än nytta.

Ditt exempel från hur eleverna på Flens kristna skola röstade 2006 är intressant. Dock är det inte ett förvänande resultat. Om man tittar på samma sak vid tex Europaskolan i Strängnäs kommer man nog att hitta att de flesta eleverna där röstar på moderaterna eller andra borgerliga partier. För så segregerat är fortfarande samhället. Borgerliga familjers barn går på/i friskolor i större utsträckning än barn från familjer på vänstersidan.

Jag är skeptisk till religösa friskolor. Jag förstår att muslimska familjer kan tycka att det är tryggt och bra att skicka sina barn till en muslismk skola precis som kristna familjer kan känna att det är tryggt och bra att deras barn går i kristna friskolor. Men, för samhället är det bäst att alla möts i skolan. Att barn med olika bakgrund, när det gäller ursprung och klasstillhörighet, träffas i skolan.

Anonym sa...

Hej Margit. Jag heter Nina och jag har varit hemma från mitt arbete i 2 veckor nu.
Specialavdelningar, psykochsomat var min arbetsplats...

kan du höra av dig till mig... behöver lite råd.

Nina

Dag Bremberg sa...

Jag tycker verkligen inte att folk ska "hålla käften", särskilt inte personer som representerar ett parti.
Sen förstår jag att det är väldigt jobbigt f partiledningen i KD, men personer med extremt konservativa eller reaktionära åsikter finns ju högt upp i partiet. Och ungdomsförbundet driver på för att KD ska bli ännu mer konservativt och tydligare till höger om moderaterna.
Det måste vara väldigt jobbigt nu för dem som gick med när KD var ett "mittenparti" och som är mer pragmatiska.
Det blir ju också väldigt jobbigt för väljarna att försöka gissa vad som händer om de vågar rösta på trevliga personer i KD.

mariavb sa...

Tar mig för pannan när jag läser alla dessa knäppa uttalande. Bra att du kämpar på i denna debatt. Själv startade jag en tandläkarpraktik samma dag som jag födde barn ! Skötte praktiken via telefon från BB.

Margit Urtegård sa...

Hej Nina.

Jag tar gärna kontakt med dig, men jag har ju inget telefonnummer. Maila mig på margit.urtegard@strangnas.se och lämna ditt telefonnummer där så ringer jag upp dig.

Med vennlig hilsen
Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag förstår att du tycker det är jobbigt med KD överhuvudtaget; det verkar i alla fall så.

Du gick uppenbarligen i gång på min rubrik "Varför kan folk inte bara hålla käften". Jag tog den från Ehrenbergs twitter rakt av. Jag tycker självklart inte att folk skall hålla tyst. Men, man borde bjuda in andra än fundamentalistiska dårar, som självklart finns i alla partier, när man vill "bygga" broar och/eller utöka sina kunskaper. Och då är imamen i Eskilstuna kanske inte att föredra. Inte heller en blåst anka. Det är min åsikt och den står jag för.

Anonym sa...

Flera av skribenter buntar mig ihop med muslimska fundamentalister och rent av påstår att jag vet inte vad jag säger. Jag är uppvext i en familj som hade flera imamer, (präster). Jag har fått islam med modersmjölken. Vem av er vet vad islam är för något? Konservativ Kristdemokrat, menar flera, är synonymt med antifeminism och kvinnoflientlighet. Det mesta av maten hemma hos oss lagas av mig. Jag står dessutom för all tvättnig och disk! Jag lämnar barnen på skolan och jag hämtar dem från skolan i 9 av 10 fallen! Är detta antifeminism?