onsdag 10 februari 2010

Soldater slapp straff för sexköp

I dag har de svenska soldaternas sexköp i Tyskland debatteras i alla nyhetssändningar och tidningar. SvD skriver: "De kan inte åtalas eftersom sexköp inte är olagligt i Tyskland. Och eftersom de inte var i tjänst så kan de inte dömas till disciplinåtgärder som uppsägning, varning eller löneavdrag, säger Gunnar Jonason, en av juristerna som utrett ärendet."

Aftonbladet skriver: "De svenska soldaterna var på övning i Tyskland. Där söp de sig fulla, gick på bordell och köpte sex. – Jag blev så förbannad när jag hörde det här, säger överste Anders Löfberg som är chef över regementet."

Om man törs ha någon åsikt i frågan kan jag bara säga att jag hoppas försvaret gör sig av med dessa soldater. Svenskt försvar klarar sig bra utan sådana ledare.

Man kan ju fundera på vad som hade hänt om det var en politiker från svensk riksdag som hade gjort detsamma, under sin lediga tid, på en tjänsteresa utomlands? Hade han eller hon fått stanna kvar i riksdagen? Hade allmänheten och media accepterat det?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja,fy så dumma soldater som betalar när det kan vara graaaaaaaaaaaaaaaaatis.

Anonym sa...

Det är ju mycket vanligt att soldater på övning söker lyckan hos lokala tjejer. Varför tror ni att det är onsdagsdans på hotell som ligger nära våra övningsfält? Tycker ni att de som satsar på ett one-night-stand vid dessa tillfällen är mera korrekta än de som gick på bordell i Tyskland? Jag tycker att de är lika goda kålsupare.
Slutligen måste jag säga att militära chefer skall syssla med militära frågor och inte bli pusselbitar i feministdebatten, för detta gör inte att era underlydande får respekt för er.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Du skriver: "Slutligen måste jag säga att militära chefer skall syssla med militära frågor och inte bli pusselbitar i feministdebatten, för detta gör inte att era underlydande får respekt för er."

Du har rätt, de skall syssla med militära frågor. Att de nu blir pusselbitar i olika debatter är för att de uppenbarligen glömde just det.

Anonym sa...

Den svenska offentliga debatten verkar ha fått sex på hjärnan. Soldater eller sjömän som besöker bordeller i länder där detta är tillåtet är inte mycket att orda om. Väsentligt viktigare att diskutera är hur soldater och poliser som deltar i internationella insatser kan skydda våldsutsatta kvinnor. Insatsen i Kongo är ett förfärande exempel f.n. på hur svårt det är att skydda kvinnor och barn mot våld.

Dag Bremberg sa...

Margit, du har rätt. Detta är helt oacceptabelt.
Soldaterna företräder svenska staten och har en väldigt känslig uppgift utomlands.
Att utnyttja prostituerade och få behålla sitt uppdrag!!!