onsdag 24 februari 2010

En judefientlig socialdemokrat

Per Gudmundsson skriver i SvD: "En av Europas största tidningar, globalt spridd, besöker alltså Malmö för att rapportera om vad som redan väckt eko i såväl Frankrike som Israel, och Reepalu får chansen att nyansera sin syn. 'Det har inte förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö', citeras han."

Det är skrämmande och påminner oss om hur socialdemokraterna höll nazisterna om ryggen de första åren av andra världskriget. Först när de förstod att Tyskland skulle förlora kriget valde de bort nazismvänligheten. Är det en sådan regering vi vill ha i Sverige efter valet 2010?

Centerns Fredrick Federley skriver på Brännpunkt i SvD. "Jag utmanar Ilmar Reepalu på debatt var som helst, när som helst kring antisemitismen och det ansvar vi som politiker har att inte låta det fortgå. Som riksdagskandidat i Malmö kommer jag inte att släppa denna fråga eller ge Ilmar Reepalu en lugn stund förrän han lämnar sin post eller blir bortröstad." Bra att du är tydlig Fredrick Federley. En viktig egenskap som ofta saknas i svensk politik.

4 kommentarer:

N sa...

Ja. Jag håller med dig. Sverige stoltserar alltid med att det var så himla "neutralt" under kriget. Vi var inte neutrala, vi höll de som hade mest makt om ryggen, precis som vi gör nu.
Vi stödjer Nato men vill inte gå med, eller? Vi krigar i Afghanistan men är "neutrala", vi gör som Storebror säger men vi är fortfarande "fredsbevarande".

Något luktar skumt enligt min mening.

lasse p sa...

De som är intresserade av en mindre tendensiös och svart vit bild av Ilmar Reepalu och hans påstådda judefientlighet, än den som Margit gör sig till tolk för, kan med fördel gå in och lyssna på Medierna i P1. Där belyses allsidigt vad Reepalu faktiskt sagt och tycker kontra Skånska Dagblades journalistik. Alltså Sveriges Radio www.sr.se Rubriken till inslaget är: Strid i Malmö om antisemitism och journalistetik.
Jag tycker det är mycket osmakligt av dig Margit att med några lösryckta tidningscitat gå ut och anklaga Reepalu för att vara judefientlig. Skärpning! Jag kan här citera vad ett par representanter för judar i Malmö sa i en tidningsintervju efter ett möte Reepalu hade inbjudit dem till: ”Judiska församlingens representanter var nöjda efter torsdagens möte med kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S). Reepalu hade bjudit in efter den senaste tidens uppmärksamhet kring judarnas utsatta situation i Malmö och debatten kring hans uttalanden.
– Vi hade en uppriktig diskussion och det verkar finnas en ärlig vilja att skapa förändring, säger Fred Kahn, ordförande för Judiska församlingen i Malmö.
Med vid mötet var även Björn Lagerbäck som leder det dialogforum som Reepalu nyligen tog initiativ till.” Skanskan.se idag 25/2. Uppenbarligen tycker dessa judiska företrädare inte att Reepalu är judefientlig, men du Margit kanske vet bättre?
Tycker också att det är grovt att antyda att dagens socialdemokrater skulle vara nazianstrukna. Det känns inte renhårigt, hoppas fortsättningsvis slippa den nivån i valdebatter
Vad det gäller socialdemokraterna undfallenhet mot nazityskland så var de i gott sällskap. Hela samlingsregeringen inklusive alla borgerliga partier stod också för den politiken. Det är inte heller speciellt schysst att utelämna det i din blogg Margit. För det kan väl inte vara så illa att du inte kände till det? Av de som aktivt protesterade mot Sveriges utrikespolitik, varav de flesta var kommunister, sattes många i arbetsläger. Kommunistpartiets tidning Ny Dag förlades med transportförbud. Några officerare och högermän låg bakom mordbranden mot partiets andra tidningen Norrskensflamman. Fler människor brann inne vid detta illdåd. Som en liten upplysning.

Stefan Holm sa...

Oberoende vad som är sant eller inte så kvarstår ju grundfrågan. Borde vi inte på alla sätt motverka att konflikterna stannar där de ursprungligen skapats? Det kan tyckas fegt att inte våga ta ställning men samtidigt så finns det ingen absolut sanning. Ett mynt har alltid två sidor.

I ett brev som skickats till Ilmar Reepalu och som bland andra Bo Sallmander från Sionistiska Federationen i Sverige skrivit under frågar de Ilmar "Menar Du att den som har invandrat till Sverige från ett krigsområde har rätt att med våld störa allmän ordning, förhindra demokratiska beslut och uttrycka sitt missnöje på ett våldsamt sätt?"

Det uppenbara svaret på det borde ju vara ett rungande NEJ. Detta oavsett vilken sida som har "prenumenrerat på sanningen".

Stefan Holm sa...

Nu finns ljudbanden och utskrifterna från Skånska Dagbladet tillgängliga för nedladdning. Så kan ni själva bilda er en uppfattning:

Länkt till Skånska Dagbladet

Vad man kan kostatera är att Ilmar tar avstånd från all typ av rasism och diskriminering. "Ingen grupp ska ha några privilegier framför någon annan...I Malmö stad ska inte vi ha motsättningar mellan människor på grund av att det finns konflikter i andra delar av vår värld."" säger Ilmar. Vad man kan konstatera att reportern visar ett klart ointresse när Ilmar framför dessa ståndpunkter.

Sen får man väl ärligt konstatera att det ibland ramlar ut grodor ur munnen på Ilmar, och att media så klart varit snabb att hugga på det. Men den grundläggande inställningen att motverka all typ av rasism och diskriminering ställer jag helt och hållet upp på.