fredag 20 november 2009

Afghanistan ett dilemma.

Jag har funderat mycket över Afghanistanfrågan. Precis som Peter Wolodarski skriver i sin artikel "Tvivlet om kriget", tycker jag att det var rätt att gå in i Afghanistan 2001. Jag skrev själv en debattartikel om detta i Eskilstuna-Kuriren senhösten 2001.

Wolodarski skriver i DN: "Kriget i Afghanistan har längre framställts som det rättfärdiga kriget – och rättfärdigt har det varit. Det var ett nödvändigt svar på terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon eftersom al-Qaida använde landet som bas för sin träning. Det var en välkommen humanitär insats för det afghanska folket eftersom talibanväldet stod för förtryck och misär. Det var också det mest legitima kriget mot terrorismen eftersom Afghanistan till skillnad från Irak hade en direkt koppling till 11 september."

I dag är läget annorlunda. Det så kallade "kriget mot terrorismen" är omöjligt att vinna militärt. Det är humanitära insatser och stöd som gäller, det som kallas "Nation Building".

Wolodarski konstaterar klokt: "Terrorhotet är dessutom inte begränsat till vare sig Pakistan eller Afghanistan. Det finns gott om radikala islamister i länder som Jemen, Somalia och Saudiarabien, och någon lösning på det problemet erbjuder inte fortsatta stridigheter i Afghanistan. Tvärtom riskerar dessa bara att bidra till att fler terrorister rekryteras. Åtta år efter att kriget inleddes är det hög tid för Natoalliansen och Sverige att genomföra en seriös offentlig utvärdering, inte bara av vad den militära närvaron åstadkommit utan vad den syftar till framöver."

Min slutsats blir att regeringen borde på ett ordnat sätt avsluta det militära engagemanget i Afghanistan och i stället satsa på humanitärt stöd till regionen genom tex FN.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Delar helt din slutsats Margit. Åtta års kontraproduktiv militär verksamhet måste ersättas av en humanitär storoffensiv i ett av världens absolut fattigaste och mest sönderslagna länder

MVH/Peter Hjukström
Afghanistankännare

Margit Urtegård sa...

Hej Peter.

Tusen tack för din kommentar. Kul när de med kompetens på det aktuella diskussionsområdet kommer in på min blogg.

Boken vi pratade om är kjempebra, tycker jag. Kunskaper är viktigt, något man ofta ser med förakt på här i Sverige tyvärr. Det handlar nog mest om mindrevärdighetskomplex.

Jag hoppas att vi snart tar hem våra soldater från Afghanistan. Tänk om en borgerlig regering kunde agera oförutsägbart i denna fråga. Sådant skulle ge oss alla ett stort hopp!

Klem
Margit

Anonym sa...

Hej Margit!

Skulle den nuvarande alliansregeringen mäkta med att ta ett klokt beslut om ett svenskt militärt uttåg ur Afghanistan i kombination med massiva humanitära insatser, får väl jag som "icke-alliansare" ta mitt riksdagsröstande 2010 under mycket moget övervägande.

MVH/Peter Hjukström
Afghanistankännare

Margit Urtegård sa...

Hej Peter.

Det skulle vara väldigt överraskande om den borgerliga regeringen skulle göra det vi vill i den här frågan. Det skadar dock aldrig att ha drömmar.

Opinionen svänger och det kan påverka fast det är svårt att se eller tro det just nu. Hoppet är det sista som lämnar oss. Jag hoppas.

Klem
Margit

Anonym sa...

Afghanistan är idag utan jämförelse det farligaste landet att födas i, säger Daniel Toole, ansvarig för UNICEF i Sydöstasien. Afghanistan har den högsta barnadödligheten i världen, 257 dödsfall per 1 000 levande födda. Allt enligt TT-REUTERS och återgivet i dagens SvD.

Ovanstående torde vara väl värt att begrunda efter åtta års kontraproduktiva militära insatser från västerlandets sida.

MVH/Peter Hjukström
Afghanistankännare

Dag Bremberg sa...

Viktigt att detta kan diskuteras öppet. När jag nämnde det på min blogg så var det en KD-representant som inte reagaerade positivt...
Jag tror tyvärr inte att den allians som nu styr landet har mod och kraft att ha en annan uppfattning än Nato.