söndag 15 november 2009

Zlatan, Zlatan, Världens bästa Zlatan!

Zlatan har fått ännu en guldboll. Via en storskärm på Fotbollsgalan tackade han för sin fjärde guldboll. Han sa: "När jag fick min tredje (guldboll) var det mer som att jag tävlade mot många andra som hade två… nu känns det mer som att jag tävlar mot mig själv."

Anna Laestadius Larssons berättar om detta i SvD: "Så sa Zlatan när han på Fotbollsgalan i måndags via storskärm tackade för sin fjärde guldboll. Och sedan brände han av det där leendet. När Zlatan ler, ler hela världen tillbaka. Hela världen undantaget svenskarna. Här uppfattas han som kaxig. Och överskattad. Det spelar ingen roll att killen är historisk. Ifjol hade ingen spelare någonsin tidigare förärats tre guldbollar, nu har han fyra. Välförtjänta. Han är en av världens bästa spelare. Men vi klarar oss utan honom. I alla fall om man ska tro alla sura, uppblåsta kommentarer på vårt lands nyhetssajter den här veckan."

Zlatan har drabbats av den kungliga svenska avundsjukan. Den otäcka och vidriga avundsjukan kan man tyvärr inte vaccinera sig emot; är man för duktig så blir man attackerad.

Anna Laestadius Larssons konklusion är att detta handlar om främlingsfientlighet. Hon skriver: "Det finns ett förakt mot Zlatan som jag har svårt att se som något annat än ren och skär främlingsfientlighet. Han ska vara tacksam som fick växa upp här, menar alltför många, och nu är det payback-time. Trots att han är född i Malmö blir han aldrig riktigt svensk. Och så är han ju så osvenskt självgod."

Jag håller inte helt med henne. Att öppet vara stolt och kaxig är osvenskt, det har hon helt rätt i. Men, Zlatan skulle ha blivit utsatt för lika mycket påhopp och missunnsamhet om han hade varit infödd svensk från de innersta skogarna i norrland. Man får helt enkelt inte visa att man vet att man är duktig. Lagom är bäst är nationalmelodin. Den kungliga svenska avundsjukan är farlig den!

Inga kommentarer: