måndag 23 november 2009

Miljöpartiet; en tom latteliberalism.

Sanna Rayman har skrivit en tänkvärd artikel om den pågående flirten mellan Miljöpartiet och de som definieras som liberala unga storstadsväljare.

Rayman skriver: " Att många liberaler verkar överväga en röst på MP gör mig mer än lovligt konfys. Det är faktiskt med S och V som De gröna går till val. Chansen att MP:s mest liberala sidor skulle få blomma ut i en rödgrön regering är skral och det kan man inte bortse ifrån."

Akkurat (precis), det är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som De gröna går till val tillsammans med. Det får vi aldrig glömma. Maria Wetterstrand flörtar med storstadsliberalerna, men hon kommer inte att kunna leverera. Det är vänsterpartier hon går till val tillsammans med och inget annat. Det är vänsterns skattetryck som lurar i krokarna. Man behöver inte gå långt för att hitta goda exempel på att små partier får ge upp sina hjärtefrågor när de går till "sängs" med vänstern. Här i Strängnäs har tex centern gått med på att lägga ner en landsbyggsskola, Tosteröskolan.

Storstadsliberalerna borde läsa Rayman i SvD innan de röstar: "Storstadsliberalerna attraheras av Wetterstrands filosoferande om att må minst lika bra av 'en latte än av en extra resa till Thailand'. Men den stora bulken väljare blir nog snarare alienerade. Vaddå en extra resa till Thailand? Med en rödgrön skattepolitik blir det ingen resa, vare sig till Thailand eller Tallinn. Men du kan ju alltid 'välja' att ta en latte."

Vill passa på att påminna om Johan Norbergs ord om liberalers möjliga mardröm 2010: "Det är inte osannolikt att en del liberala väljare följer de gröna hem på valnatten, men risken är stor att de till sin oändliga besvikelse vaknar med en bunt betongsossar och ohlygarker i sängen."

4 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Stockhomshögern lär inte vinna tillräckligt många röster på att utlova billiga Thailandsresor. Jag tror att de allra flesta, även i den ofta föraktade/förlöjligade medelklassen ser längre än till plånboksfrågor.
Kilmathotet väger ändå tyngre!
(Även om vissa KD-politiker fortsätter att förneka att det ens finns.)
Så jag tror att många kommer att rösta på miljöpartiet, och i kommnvalet väljer de det parti som varit mest tydligt och aktivt i miljöfrågorna: MFP.
;-) OK, om SP är tydliga så får ni säkert också en hel del röster från miljövänner.

Jan Eriksson sa...

Dag: vissa KD-politiker ska ha beröm för att de inte rycks med i den allmänna klimathots-hysterin likt den okritiskt mediastyrda massan, som dock börjar minska.

Det största klimathotet just nu är i-ländernas skövling av u-ländernas skogar och grödor för att kunna framställa etanol som drivmedel. Och detta är något som MP stödjer helhjärtat! Hoppas att folk har vaknat upp tillräckligt innan valet.

På lokal nivå så är det väl vindkraftverkens vara eller icke vara som jag tror blir den största lokala miljörelaterade frågan.

Måste också ge MFP viss cred för att ni har varit miljöfokuserade. Men röstfiska kan du väl göra på din blogg... ;-)

Dag Bremberg sa...

Jan, du lyfter upp en viktig sak: skövling av skogar.
Men det finns mycket mer vi kan och bör göra här i vår kommun, eller hur? Minska energiförbrukning och onödiga transporter/bilkörning, använda bättre bränslen, minska utsläpp osv.
Man kan diskutera länge vad som bör göras först, men risken är att tiden bara rinner iväg innan vi kommer igång. Så har det varit hittills i Strängnäs. Som jag ser det gäller det att vara konkret, systematisk, tydlig och uthållig för att klara miljö- och klimatutmaningarna.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Stockholmshögern? Vilka räknar du dit?

SP får inte bara röster från miljövänner, vi har även miljövänner engagerade i partiet. SP och MFP är tex ofte eniga inom plan- och byggnämnden när det gäller miljöpåverkan/miljöfrågor med mera.

MVH Margit

MVH Margit