måndag 30 november 2009

Tosteröskolan i Strängnäs räddas!.

Klockan 18.00 i kväll, en halvtimma innan kommunfullmäktigesammanträdet skulle börja, demonstrerade barn och föräldrar från Tosteröskolan under parollen "Låt Tosteröskolan leva!"

Deras önskan bönhördes i sista minuten innan gonggongen ljöd. Beslutet har antagligen tagits under dagen, då flera av majoritetspolitikerna inte visste om detta innan mötet i kväll. Hotet om nerlagda röster från ledamöter inom majoriteten på kommunfullmäktigesammanträdet den 14 december, där beslutet om att lägga ner Tosteröskolan skulle tas, blev nog för stort. En annan och viktig orsak, som även angavs på mötet, var att majoriteten har tagit intryck av opinionen samt att det finns en stor osäkerhet kring prognosen över hur många skolplatser som behövs framledes.

Något formellt beslut togs dock inte i kväll. Löftet om att Tosteröskolan skall få finnas kvar där den är i dag, gavs under punkten "Frågor från allmänheten". Flera hade laddat för att ställa frågor om Tosteröskolans framtid. Bara en av de behövde gå fram i talarstolen, då majoriteten hade ändrat sig i frågan och gav besked om det direkt. Vad som händer med förskolan på Tosteröskolan vet vi inte än. Den frågan måste bevakas då majoriteten fortfarande vill öppna förskoleavdelningar på den tomma Karinslundskolan.

Grattis till alla som har stridit hårt för att Tosteröskolan skall få vara kvar och då tänker jag speciellt på barnen, föräldrarna och skolpersonalen på Tosteröskolan. Bra kämpat!

Oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) har också skrivit om detta på sin blogg; "Framgångar för oppositionen".

Mats Werner (KD) har en informativ och klockren beskrivning av kommunfullmäktigesammanträdet på sin blogg.

Dagens kommentar kommer från Terese Holmberg (MP) på face-book: "En jättenyhet för kommunen att Tosteröskolan inte längre är hotat missas av lokalpressen. Helt otroligt. Dessutom hade de med en insändare om att rädda skolan. Hallå vakna. Är Strängnäs så ointressant att man inte ens orkar skriva om oss längre?"

4 kommentarer:

erik berg sa...

Ja, är det inte lite märkligt men också mycket roligt att majoriteten äntligen tar sitt förnuft till fånga.

Det visar sig att den lokala demokratin åter har visat sin kraft.

MEN den tredje statsmakten (Strengnäs Tidning) tycks ha abdikerat från sitt ansvar som påverkare och bevakare av framför allt den lokala demokratin och den lokala politiken.

Erik


PS Grattis Margit till en bra blogg sent på kvällen efter ett rätt jobbigt KF (som vanligt) DS

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Tusen tack.

Det är jättebra att den sosseledda majoriteten äntligen tog sitt förnuft till fånga i denna fråga, märkligt att de alltid måste ha "kniven mot strupen" innan de kan fatta kloka beslut.

Att försöka lägga ner en populär och bra skola mindre än ett år innan ett val måste ju betraktas som "politiskt självmord". Så mycket oro och osäkerhet kring de kommunala skolorna som denna socialistiska politiska ledning har förorsakat sedan de tog över makten 2008 har nog ingen av oss tidigare åskådat.

Jag säger som så många andra kommuninvånare säger nu för tiden, det är tur att det är mindre än ett år kvar till valet.

Kerstin sa...

Vilken underbar seger för alla som kämpat. majoriteten vek för den starka opinionen.
Jag håller med Terese i sin kritik av lokalpressen. Man skriver hellre om biblioteksnedläggelse i Eskilstuna än bevakar Kommunfullmäktige i Strängnäs.
Kerstin

mariavb sa...

Ja. Det var bra att majoriteten ändrade sig.

Men vår kära tidning bör bevaka fullmäktigemötena bättre. Det händer faktiskt saker där !

Nu spred sig nyheten istället som en löpeld över facebook och bloggar.